ZORICA VUKOVIĆ : ONI ĆE MRZITI, MI ĆEMO LJUBITI…

Vrijeme:12 min, 44 sec

 

 

 

Šeks nedavno reče: „Moć, politička moć se već u cijeloj Europi odvija u neformalnim grupama, gremija [gremij (lat.):vijeće, odbor, skup rukovodećih osoba ], političkih gremija, koji donose stvarne političke odluke. One se samo tehnički provode preko izvršne vlasti i vlade i na kraju zakonski uređuju.“ Dodaje: „Sumrak parlamentarne demokracije je već dugo vremena na djelu u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj. Izvršna vlast dominira, po Ustavu, Vlada odgovara Hrvatskom saboru. U praksi, u stvarnom političkom životu je obrnuto. Dominira politička vlast, a Sabor je samo jedna pozornica, na kojoj se izglasavaju već davno ranije donijete odluke, odluke koje su donesene na drugim mjestima…“

 

Uoči obilježavanja olujne pobjede, gremiji su izvirili iz svih svojih jazbina i iskesili svoju zlobu, tražeći koga prvo da proždru. Prvi napad na Oluju, pa branitelje… Premijer je rekao: „Ne damo Oluju kao što hrvatski branitelji nisu dali Hrvatsku.“

 

Brzo se dogodio preokret. Novinar Z1 televizije tražio je 4. 8. 2017. mišljenje Andreja Plenkovića o ponovnoj „satiri“ pupavih novina, koje RH financira s 3.200.000 kn, da „Lijepa naša lijepo gori“, i o  Documenti koja podnosi tužbu protiv hrvatskih časnika koji su sudjelovali u Oluji. Odgovor, izrečen bez emocija: „Republika Hrvatska i Vlada RH vode računa o dignitetu Domovinskog rata, o svemu na čemu je Hrvatska utemeljena, istodobno, Hrvatska je demokratska država, država u kojoj su zajamčene sloboda govora i aktivnosti svih udruga.”

 

O reformi obrazovanja na HRT-u Plenki izjavljuje: „Postići ćemo kompromis, reforma obrazovanja ide dalje i učinit ću sve da ta tema više ne iznosi prosvjed na ulice. Mislim da je to krajnje nepotrebno i nelogično jer se oko toga svi slažemo.”

 

Nekako istovremeno je „Dubravka Šuica, na pitanje novinara Jutarnjeg lista, može li se spriječiti ratifikacija Istambulske konvencije, odgovorila: „Ne može! Ako se sjećate, premijer Plenković najavio je ratifikaciju ove Konvencije, a u međuvremenu se ništa nije promijenilo. Prigovori koji se tiču termina ‘rod’ i ‘spol’ nisu opravdani jer radi se o jezičnom problemu prilikom prevođenja termina ‘gender’. Po mojem mišljenju, puno je važnije usvojiti Istanbulsku konvenciju i tako smanjiti mogućnost nasilja nad ženama, nego odbaciti ovaj dokument zbog riječi kao što su spol ili rod. Znam da se nekima koji su desno ovo neće svidjeti, ali je tako. Bilo bi nam lakše da je Vlada Zorana Milanovića ratificirala Istanbulsku konvenciju. Ovako to je na HDZ-u, i vjerujem da nećemo odustati, iako će nas kritizirati dio desno orijentiranih birača. Međutim, na to moramo biti spremni želimo li spašavati žene koje su žrtve nasilja.“

 

Smiješno. Zar i do sada nije bilo zakonske zaštite za žrtve nasilja, a ova konvencija bi bila veliko donošenje zla cijelom narodu?

 

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/05/08/z-vukovic-marketing-zla-od-malthusa-do-istambulske-konvencije/

 

Epilog; proslava Oluje i vijesti: Uhićen pukovnik Marko Skejo, ratni zapovjednik 9. bojne HOS-a, s još šestoricom suboraca. Uhićeni su kraj  Spomenika domovini, na središnjem kninskom trgu,  pri polaganju  vijenaca  i odavanju počasti za 46 poginulih pripadnika svoje postrojbe i svih drugih branitelja. Molitvu su završili tako da je ratni zapovjednik Marko Skejo u čast poginulih suboraca tri puta ponovio pozdrav pod kojim su se borili za Domovinu „Za dom“, a okupljeni do njega odgovorili tri puta „Spremni“.

 

Nakon pet minuta, došla je skupina policajaca i privela Marka Skeju i njegove suborce. Provedeni su prekršajnoj sutkinji u Šibenik, osumnjičeni prema članku 5. Zakona o remećenju javnoga rada i mira. Njihovo saslušanje trajalo je do 20 sati istoga dana, tako da im je propala proslava. Ipak, sutkinja Prekršajnoga suda u Šibeniku ih je pustila, napisavši u rješenju da nema elemenata za njihovo zadržavanje u pritvoru. Privedeni su pušteni, a postupak se nastavlja… Ovdje ne pali demokracija.

 

Nekoliko dana kasnije, glasnogovornica karlovačke policije Senka Staroveški, potvrdila je da je prijavljen i Marko Perković Thompson koji je u Slunju imao izvanredan koncert, na kojem je bilo više desetaka tisuća posjetilaca, uglavnom mladih. Policajka Staroveški nije spomenula Markovo ime: „Identitet pjevača koji je s pozornice zapjevao pjesmu `Bojna Čavoglave`  poznat je, kao i činjenica da ta pjesma počinje s uzvikom `Za dom spremni` zbog čega je prošle godine na proslavi Oluje u Kninu bio prekršajno prijavljen i na Prekršajnom sudu novčano kažnjen, te je kasnije rekao da je taj pozdrav dio pjesme koja nije zabranjena i koja njeguje sjećanje na Domovinski rat.”  I opet se „demokracija“  izgubila.

 

Markov menadžment demantira Staroveški jer on nije prekršajno kažnjen za nastup 2016. u Kninu i da nikada nije kažnjen za pjesmu „Bojna Čavoglave.“  „Zbog ispravnog informiranja javnosti, želimo pojasniti da je protiv Marka Perkovića Thompsona doista podnesena prekršajna prijava zbog pjevanja pjesme `Bojna Čavoglave`  2016. u Kninu, ali on nije prekršajno kažnjen jer je postupak na prekršajnom sudu još u tijeku”, navodi se u priopćenju. Dodaju i da je Marko Perković Thompson „u 27 godina izvodio tu pjesmu na tisuće puta  i nikada nije bio kažnjen niti bio prijavljen osim na proslavi Oluje u Kninu”.

 

Staroveški je HINA-i pojasnila da zakon precizira da su prekršaji protiv javnog reda i mira djela kojima se na nedozvoljen način remeti mir, rad ili normalan način života građana, stvara nemir, neraspoloženje, uznemirenost ili vrijeđa moral, te ugrožava opća sigurnost ljudi i imovine.

 

Malo je čudno ovakvo obrazloženje, jer ništa se od toga nije dogodilo. Nekako to izostade u slučaju Dokumente i Novosti…

 

Markov menadžment dodaje: „Nejasno je, međutim, na koji način, pjesma koja je u najtežim danima Domovinskog rata probudila nadu, podizala moral i oživljavala optimizam, ne samo nenaoružanim braniteljima, već i svima koji su u skloništima strahovali za svoj život pod najezdom teške artiljerije, bombi,  `krmača` i drugih ubojitih sredstava neprijateljske JNA  (kojoj se isticala crvena zvijezda petokraka na kapama, zrakoplovima, tenkovima – u suradnji s paravojnim postrojbama Srba u Hrvatskoj)  stvara danas, kako navode iz policije, nemir, uznemirenost ili vrijeđa moral, dok s druge strane mediji nisu zabilježili prekršajne prijave ili uhićenja u svibnju tijekom okupljanja u Kumrovcu uz vrlo uznemirujuće totalitarne simbole pod kojima su počinjeni strašni zločini u Domovinskom ratu.

Osim toga hrvatska policija, a po svemu sudeći i Ustavni sud, ignorira Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. godine, koju je donio Hrvatski sabor, na sjednici 30. lipnja 2006. kao i Rezoluciju Vijeća Europe  1481/2006 o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima izdanu 25. siječnja 2006. u Strasbourgu od parlamentarne skupštine Vijeća Europe koja snažno osuđuje zločine komunizma.“

 

Članak 5. Zakona o remećenju javnoga rada i mira

(1) Tko bez potrebnog odobrenja ili izvan uvjeta utvrđenih odobrenjem nadležnog tijela glasnim reproduciranjem ili izvođenjem glazbe ili drugih sadržaja, narušava javni red i mir, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 3.000,00 kuna.  

(2) Tko prekršaj iz stavka 1. ovoga članka počini u vremenu od 22,00 do 06,00 sati, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 6.000,00 kuna.  

(3) Ako na drugi način nije moguće uspostaviti narušeni javni red i mir, a u cilju sprječavanja nastavljanja činjenja prekršaja propisanih stavkom 1. ovoga članka, policija može privremeno, a najduže do 12 sati, oduzeti upravljačku konzolu razglasne opreme (pojačalo) ili drugi bitni dio opreme za reproduciranje glazbe ili drugih sadržaja.

 

Ako sam dobro pročitala, povreda ovog članka nije bilo. Ali ja nisam „policajka“ ni pravnica.

 

I dok su prijave stizale, portal Kamenjar.com je tražio očitovanje HRT-a jer je u Dnevniku (koji su uređivali Marta Šimić Mrzlečki  i  Goran Brozović),  u najavi naglašeno kako je ovo prvi put da Marko Perković Thompson nije pjevao u Kninu. Informacija je netočna. Marko Perković Thompson godinama je pjevao u Čavoglavama na Dan pobjede, a ne u Kninu. Isto tako objavili su manji broj posjetilaca u Slunju. Umjesto pedeset tisuća, objavili su dvadeset tisuća.

 

Kamenjar ističe da su u radijskoj emisiji na prvom programu Hrvatskog radija „Dogodilo se na današnji dan“, emitiranoj 4. kolovoza 2017. godine koju uređuju Ivan Kujundžić, Branko Starc, Tihomir Ponoš i Dario Spelić, u prilogu posvećenom obljetnici vojnoredarstvene operacije Oluja navedeno je: „U tjednima i mjesecima nakon Oluje dio pripadnika hrvatske vojske i policije na oslobođenom području ubio je nekoliko stotina srpskih civila, a na oslobođenom teritoriju zapaljeno je na tisuće kuća i drugih objekata“, bez navođenja izvora.  „Informacije su potpuno neprecizne i podložne svakojakome tumačenju i interpretaciji – nekoliko stotina? Tako se odgovoran medij, urednik i novinar ne odnosi kada nabraja ljudske žrtve, pogotovo ne kada postoje relevantne informacije o egzaktnome broju. Ovakva, potpuno subjektivna i neutemeljena interpretacija Hrvatskoj može nanijeti i već jest nanijela velike međunarodne štete,” dodaje se u prijavi Kamenjar.com.

 

Evo što su mudrijaši s HRT-a odgovorili: „Zahvaljujemo na Vašemu javljanju i zanimanju za Hrvatsku radioteleviziju. Obavješćujemo Vas da ćemo mjerodavne urednike upoznati s iznesenim primjedbama i u slučaju potrebe poduzeti daljnje mjere u skladu s unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije.”

 

To inače pišu po šabloni. Nikad se ništa ne dogodi. Toliko o demokraciji  i slobodi govora. Bitno da su se opet javili dežurni „pljuckavci“  koji nisu zaslužili ni da im se ime spomene.

 

 

 

Ipak, Dan domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja, proslavljen je diljem lijepe naše. U Podstrani je nastupao Škoro i Mišo, ali o tome ne izvijesti HRT, slavilo se u Kninu, u Slunju, u Zagrebu, u Puli… Ivica Kostelić je proslavio u planinama s obitelji i s hrvatskom trobojnicom.

 

Pukovnik Skejo nije imao priliku proslaviti kao svake godine s prijateljima u svojoj kući  u Ružićima  gdje su ga čekali predstavnici ratnih postrojbi. Skejo je apelirao da se smire tenzije. Navodno ministar unutarnjih poslova Dražen Božinović,  nema veze s uhićenjem, već je sve u režiji Ivice Kostanića šefa Šibensko-kninske policije. „Sami policajci su bili vrlo korektni prilikom privođenja. Vidjelo se da je i njima bilo neugodno zbog takve zapovjedi,“ naglasio je Skejo i dodaje: „Vlastodršcima su puna usta branitelja svakoga dana, stalno ponavljaju kako ne će dopustiti napade na branitelje. U stvarnosti, pak, svakodnevno nas tlače, čini mi se da bi oni najviše voljeli da smo svi izginuli u Domovinskome ratu, a budući da nismo izginuli, držimo do svojih vrijednosti. Za nas je pozdrav ‘Za dom spremni’ ne samo legalan, nego je isto kao i ‘Hvaljen Isus i Marija’. Toga dana mi smo dobili tri službene pozivnice da sudjelujemo u protokolarnoj svečanosti obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti na kninskoj tvrđavi i kraj spomenika. Naša tri predstavnika su i sudjelovala, bili uz predsjednicu RH i predsjednika Vlade i sve ministre. Ako misle da je kod nas nešto nelegalno, zašto su nas zvali na svečanost?”

 

Komentari na facebook-u pokazuju da su „pročitani“:

 

Miljenko Denona : „Nema potrebe za osvetom, poštovani … lijepa naša gori od njihove neugasive mržnje … samo dok shvate kako mržnja vodi u smrt, bit’ će im kasno …svatko sam sebi bira put, a time neminovno i cilj …oni su svoj izabrali …samo što će im i slijedeći put Hrvati biti krivi, a ne oni sami …!

 

 Vadlja Branko: „Plenković izjavio, povodom financiranja pupovčevih Novosti, koje napadaju Hrvatsku, da je hrvatska demokratska zemlja sa dozvoljenim komentarima.
Bizantinska izjava Plenkovića o slobodi govora, jer policija zatvara onoga koji izjavi ZA DOM SPREMNI, a sa tim pozdravom, ginulo se je u borbi protiv srpske agresije na Hrvatsku. Znači sloboda govora, samo za jugo-crvene“.

 

No, na Maratonu lađa u Metkoviću 13. 8. o. g. zaplijenjena je zastava HOS-a, pa se nekako ne čini da Božinović o tome „ništa ne zna“.

 

„Zašto niste u studenom 1991. godine došli na Sajmište u Vukovaru, Srđ ili Škabrnju i oteli zastavu HOS-a, ako vam smeta njihovo znakovlje? Očito je potrebno naglasiti da se radi o legalnoj postrojbi Hrvatske vojske, i to jednoj od najboljih, koja je zaslužna da možete slobodno hodati Hrvatskom. Gdje su bili Plenković i Božinović dok je HOS branio državu u kojoj sada udobno žive i rade?”, kaže Karlo Starčević povodom toga i zaključuje: „Stoga pozivamo sve Hrvate neovisno od kuda dolazili, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine ili dijaspore da ustanu i odupru se ovoj i ovakvoj politici. Vrijeme je da im se jednom za vijek kaže DOSTA!  Gdje nam je građanska hrabrost, gdje nam je hrvatski ponos?“

 

I dok ljetni odmori traju, „divjakin tim“ ne miruje. Odjednom bombardiranje vijestima o „neučinkovitosti Dijane Vican“, a Divjak ju je nekoliko puta zvala „da se očituje“. Plenković je uskočio u obranu Dijane:  „Vidim i da neki interni dokumenti cure po medijima. Očekujem da će ministrica Divjak pronaći onoga tko te radne dokumente distribuira medijima. Dijana Vican odlično radi svoj posao, ima moju potporu. Povjerenstvo ima zadaću da do 8. rujna pripremi usuglašeni nacrt akcijskog plana provedbe strategije. Sve ostalo su špekulacije.”

 

Dijana Vican na to dodaje: „Zgrožena sam i zaprepaštena količinom objavljenih medijskih neistina o radu mojih kolega i mene osobno. Putem odvjetnika zatražila sam zaštitu svojih prava i interesa te će pred nadležnim tijelima biti pokrenut postupak u kojem ću dokazati zakonitost svih svojih postupanja“. Mediji ušutjeli, „divlji tim“ šuti.

 

Zvuči prosvjetljujuće da je vjeroučitelj  Marin Miletić u Novom listu u članku Katolička crkva ima posebno mjesto u srcima (anti)fašista u kojima plamti vječna mržnja 13.8. 2017. napisao:  „Pitam se bi li ovi (anti)fašistički jurišnici imali hrabrosti pozivati na linč i javno priželjkivati smrt istaknutih osoba izvan njihova ideološkog kruga da je barem jedan jedini (anti)fašistički krvolok odgovarao za ubojstvo Martina Bubnja i njegovih supatnika bačenih u jamu Bezdan u Kostreni? Da je suđeno ubojicama blaženog Miroslava Bulešića kojeg su zaklali na pragu njegove kuće? Ili da je bar jedan jedini (anti)fašistički zlikovac odgovarao za smaknutih 663 svećenika i 31 časnu sestru nakon završetka Drugog svjetskog rata? Razumijete me što želim reći – dojma sam da se tako huliganski verbalno ponašaju – naprosto – jer im se tako može.“

 

Kako se iz ovog izvući, nakon 72 godine velikosrpsko-jugoslavenskog terora i njegovih sljednika i sumišljenika?  Samo uz pomoć Božju i vjernosti Onome koji nam je podario život i domovinu. E, kad bismo bili pravi vjernici!

 

I dok traje  gremijevska halabuka, biskup Želimir Puljić poručuje pobornicima Islandske konvencije: „Nema  pravog i prosvijetljenog materinstva bez Boga, vjere, bez molitve i pobožnosti, bez milosrdnog i sakramentalnog života. Uzorne majke, potrebne društvu i Crkvi, nadahnjuju se Gospinim primjerom, kleče pred njom, najvećom i najsvetijom ženom i Majkom i mole njezinu pomoć i blagoslov. One traže i nalaze snagu za ljubav i žrtvu pred oltarom i na pričesnoj klupi; uz vječno svjetlo Isusove dobrote i ljubavi. Kršćanske majke, zapalite to svjetlo dobrote u svom srcu! Budite svjesne svoga dostojanstva i ostanite ono što vam je u naravi upisano.“

 

Branimir Hercegovac Lukač,  FB:  „Da su mnogi slušajući i vjerujući vlastitoj nutrini, lišeni straha i srama od „što  će reći susjedi“,  „ušli“  u Bibliju, Hrvatska bi sada bila jedna jedina jedinstvena država svijeta za „ugledni primjer” kako se živi istina, kako se živi Kraljevstvo nebesko na zemlji znanoj i priznatoj od svijeta – HRVATSKA … Kakvo je sada stanje i opće buđenje,  uz evangelizaciju, novi dolazeći naraštaji Hrvata će to činiti i živjeti, a crkva će biti 24/7 dostupna i otvorena da bi HRVATSKA živjela Kraljevstvo nebesko. AMEN!“

 

I unatoč svim lažima i napadima, Thompson u Guinnesseovoj knjizi rekorda sa 2325 Ivana na Kupresu.

 

http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-same-name-gathering-first-name/

 

 

 

Zorica Vuković /Hrvatsko nebo

2 thoughts on “ZORICA VUKOVIĆ : ONI ĆE MRZITI, MI ĆEMO LJUBITI…

Odgovori