Samo nekoliko sati nakon napada u Barceloni, Španjolska je u noći s četvrtka na petak bila poprište novog terorističkog napada u Cambrilsu, prenosi Večernji list. 

U novom napadu, pet osoba se nalazilo u autu Audi A3 kojim su gazili prolaznike u Španjolskoj oko 1 sat iza ponoći na šetalištu katalonskog turističkog gradića Cambrilsa.

Policija je ubila svih pet osoba.

Podsjetimo, u napadu u Barceloni ubijeno je 13 ljudi, a napadač je u bijegu.

8.40 – Katalonska policija rekla je da je uhićena treća osoba. Osumnjičenik je uhićen u Ripollu, 96 km sjeverno od Barcelone, gdje je već uhićen Driss Oukabir, koji tvrdi da nije kriv te da su mu ukradeni dokumenti. Glavni tužitelj Javier Zaragoza rekao je da napadači iz Barcelone i Cambrilsa prethodno nisu činili teroristička djela.

8.30 – Među 13 ubijenih u Barceloni između ostalog su tri njemačka državljana i jedan belgijski.

8.00 – Španjolski radio Cadena SER objavio je prve konkretnije detalje nakon napada navodeći da se nekoliko terorista pokušalo kombijem zaletjeti u pješake u pješačkoj zoni u Cambrilsu. Oziljedili su sedmoricu, šestero civila i policajca, prije nego im se vozilo prevrnulo nakon čega je policija ubila petero ljudi koji su bili unutra. Neki od njih nosili su pojase s eksplozivom.

Španjolska policija tvrdi da je ovaj napad povezan s onim u Barceloni, a na Twitteru su najavili izvođenje kontroliranih detonacija. Napadači su imali pojaseve s eksplozivom El Pais je objavio da je u tom gradu, jugozapadno od Barcelone, oko 1 u noći pokrenuta policijska operacija većih razmjera, a građani su upozoreni da ostanu u svojim kućama i ne izlaze na ulicu.

Podsjetimo, u četvrtak je oko 17.20 sati jureći kombi usmrtio je 13 osoba a ozlijedio više od 100 u centru Barcelone. Za taj je napad odgovornost preuzela Islamska Država, a kao razlog navela sudjelovanje Španjolske u međunarodnoj koaliciji protiv Islamske Države. Jedan od napadača nakon napada u Barceloni pronađen je mrtav u kombiju oko tri kilometra dalje od mjesta gdje ga je pokušavala uhvatiti španjolska policija koja je s tom namjerom zapucala prema njegovom vozilu. Nije poznato je li napadač sam sebi oduzeo život ili je preminuo od posljedica pucnjave, piše El Pais. Policija patrolira po Kataloniji Španjolska policija u petak ujutro kontrolira više mjesta u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji. Dužnosnik katalonske policije je na konferenciji za medije rekao kako istražitelji vjeruju da je napad u Barceloni povezan s jednom eksplozijom u četvrtak u zoru. Eksplozija se dogodila u jednoj kući u mjestu Alcanaru, 90 kilometara udaljenom od Cambrilsa. Ondje je uhićena jedna od dvije privedene osobe. Druga je uhićena u gradiću Ripollu, udaljenom 210 kilometara od Cambrilsa. Jedan od uhićenih je Marokanac dok je drugi španjolski državljanin iz Melille, španjolske enklave na sjeveru Afrike. Izvor iz policije je rekao kako je u eksploziji u noći sa srijede na četvrtak, u kojoj je poginula jedna osoba a nekoliko ih je ozlijeđeno, nastala obradom plinskih boca s butanom. Policija sumnja da se ondje pripremao eksplozivni materijal.

 

 

HMS/

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.