Anela Todorić Anti Tomiću : Zamisli kolika je ta riznica koja tebe i svakog od nas drži na životu.

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Naš kolumnist Ante se opet tiče u svetinju, ali ovaj put priznaje da ne razumije ništa. Kopka njega stalno nešto oko toga…a da mu bar nije babe, njegove jedine veze s Bogom. Jer ne može reći, moja baba je bila luda. Može se rugati sa svecima ili reći da je Vicka međugorska luda ili koji svećenik…ali njegova jadna baba?

E u tome i leži bogatstvo naših baba Antiša. Ti si nju vidio svu zgrbanu i staru gdje hoda, lize oko oltara..sve te proganja u mislima od 5 godine, a ne vidiš smisao. Da te bar nije vodila, a je.

Uspoređuješ njenu vjeru s raznim ideologijama, ali opet završavaš rečenicom kako ti nije jasno zašto je Isus tražio od Abrahama i tvoje babe žrtvu…Nisi opet zadovoljan vlastitim odgovorom. Mater i ćaću očito nisi gledao gdje se žrtvuju, zato ne bih voljela da se nađeš u blizini npr. nekog jezera u kojem utopljenik zapomaže..

Pretpostavljam kako ne bi skočio spasiti mu život…Jer možda bi trebalo žrtvovati vlastiti, a za tebe je to nepoznanica, ideologija. Tvoja baba bi skakala, itekako. Tvoja baba bi skačući zaboravila da ne zna plivati. Nije bilo često stvarnih utopljenika, ali ona je žrtvovala svoja koljena za tvoje zdravlje, posao, obitelj, djecu….tvoja baba je ubacivala u riznicu crkve, tako ti se to zove Antiša.

Zamisli kolika je ta riznica koja tebe i svakog od nas drži na životu…Koliko je baba, matera, ćaća, svećenika, svetaca….ubacivalo u tu riznicu. Više nego li ih je grijehom vadilo iz nje. I svi su ludi i zadojeni ideologijom je li tako?. A vidi Antiša ovo sad: Isus je umro za te na križu i za tvoju babu i mater…To je tvoja baba znala. I moja je i htjele su trpit s njim, ali za te je to i dalje nepoznanica.

Dijelit bol s nekim za tebe je ideologija, a dijelit smeće i ruganje je život. Ti još ne znaš i dobro govoriš da ne znaš.

Šta misliš onda koliko je Isus ubacio u ovu riznicu dobra…? A Gospa?

Ma vadi Ante iz nje, ima zaliha dok je god molitelja i mučenika i bolesnih koljena. Vadi iz nje, ali svoju babu nećeš maknuti ispred očiju. Ona je tu svake Velike Gospe i dalje moli, zagovara te i govori ti: Sklopi Ante i ti ruke dobit ćeš odgovore. Ja jedva čekam onaj Dan Velike Gospe kad se tvog članka neće stidjeti tvoja baba. Vjeruj mi doći će taj dan.

Jer pisano je:

Života mi moga, govori Gospodin,
prignut će se preda mnom svako koljeno
i svaki će jezik priznati Boga.
Svaki će dakle od nas za sebe Bogu dati račun. (Rim 14,11)

 

Anela Todorić /Hrvatsko nebo

One thought on “Anela Todorić Anti Tomiću : Zamisli kolika je ta riznica koja tebe i svakog od nas drži na životu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)