Josip Peći : Ako je i od Buzina, previše je!

Vrijeme:3 min, 50 sec

 

 

Jučer smo svjedočili “oduševljenim” objavama u mainstream medijima u kojima se kori hrvatska država u redovnom godišnjem izvješću američkog State Departmenta o vjerskim slobodama u svijetu za prošlu godinu.

State Department u izvješću upozorava da veličamo NDH i umanjujemo ustaške zločine.

“Sedam stranica dokumenta bavi se Hrvatskom, a spominju se Jakov Sedlar, bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović i televizijski voditelj Marko Jurič.
SAD je, eksplicitno, upozorio na veličanje Nezavisne države Hrvatske (NDH) i umanjivanje ustaških zločina. U izvještaju, koji je predstavio američki ministar vanjskih poslova, spominje se, između ostalog, Sedlarov revizionistički dokumentarni film “Jasenovac-istina”, kao i činjenica da je film pohvalio bivši ministar kulture Hasanbegović.

Kao događaje koji oslikavaju stanje vjerskih sloboda, Washington je istaknuo komemoraciju u logoru smrti Jasenovcu koju su bojkotirali židovski i srpski čelnici, optužujući tadašnju vladu da umanjuje ustaške zločine.
Američka administracija piše i o maršu 5000 ljudi na Vijeće za elektroničke medije koje je suspendiralo program televizije Z-1 zbog talk-showa u kojem je voditelj pozvao gledatelje da se drže dalje od pravoslavne crkve u Zagrebu jer bi “četnički vikari” mogli izaći i “zaklati” nevine prolaznike.
Službeni Washington izdvaja i kritiku Centra Simon Wiesenthal na račun zagrebačkog Županijskog suda koji je ukinuo osuđujuću presudu kardinalu Alojziju Stepincu zbog suradnje s ustaškim režimom iz 1946. “Efraim Zuroff, voditelj jeruzalemskog ureda SWC-a, rekao je da je to ‘apsolutno sramotno i užasno, da se radi o pokušaju prekrajanja povijesti’”, stoji u izvješću.

State Department spominje i zabrinutost Srpske pravoslavne crkve zbog rastuće društvene netolerancije i podatka da je u 2016. bilo 20 vandalskih napada da njezinu imovinu, pet manje nego godinu dana ranije. Otkrivena su samo dvojica počinitelja protiv kojih je suđenje u tijeku, piše u izvješću.

Washington upozorava i da vlada nije riješila nijedan veći zahtjev SPC-a za povratom imovine, uključujući u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, kao i zahtjeve za vraćanjem židovske imovine oduzete tijekom Drugog svjetskog rata.

U Hrvatskoj postoje 54 vjerske zajednice, a zahvaljujući ugovorima s Vatikanom, katolička je crkva od države dobila 285 milijuna kuna. U isto vrijeme, kao problem se navodi i povratak imovine Židovima, kojima je po aktualnim zakonima onemogućeno da traže povratak imovine otete za vrijeme holokausta, ako nisu hrvatski državljani”.

 

Zar se doista može vjerovati da je ovo pisao netko tko imalo drži do sebe. U ovom prikazu (izvješću) vidljiva je ruka hrvatskih izdajnika i otvorenih neprijatelja hrvatske države, denuncijanata koji s guštom i radošću “cinkaju” Hrvatsku po svijetu, usput izmišljajući ustašizaciju hrvatskog društva. Pa zar bi uistinu američka administracija osudila ukinuće osuđujuće presude kardinalu Alojziju Stepincu od strane komunističkog suda, daleke 1946. godine. Što to zazivaju cinkaroši Hrvatske? Da nova Hrvatska vrati staru presudu kardinalu.

Nevjerojatno!

Ovo je izvješće groteskno iz nekoliko temeljnih razloga. Prvi je da je ono nastalo kao plod djelovanja Srpskog nacionalnog vijeća i Židovske općine Zagreb, a da se nitko iz američke administracije ne zapita koliko je vjerodostojno i benevolentno. Da, Milorad Pupovac i Ognjen Kraus sukreatori su ovoga uratka koji se tiče Hrvatske.

Grotesknost ovoga izvješća tiče se i Buzina. Koliko su nam u Buzinu skloni i koliko su objektivni, kada slušaju ovu dvojicu suspektnih etno-trgovaca? Zapitajmo se svi, kako je moguće da najsnažnija država svijeta ima blokadu obavještajnih podataka kada je po srijedi hrvatska istina? Jesu li srpski i židovski lobiji toliko moćni da dovede u zabludu i administraciju najmoćnije zemlje svijeta? I jesu li oni pretplaćeni na istinu o Hrvatskoj?

Mnogi će od vas reći da Trump nije do sada uspio počistiti i provjetriti buzinsku ambasadu od Obaminih kadrova. No, nismo sigurni kako bi to izvješće izgledalo i da je uspio.

Treći aspekt grotesknosti izvješća o stanju vjerskih sloboda u Hrvatskoj tiče se djelovanja hrvatske administracije. Što Ministarstvo vanjskih poslova čini da se ovo izvješće mijenja, jer se iz godine u godinu ponavljaju mantre Milorada Pupovca.

Pa, zar je moguće da Pupovac nadjačava cijelo jedno Ministarstvo?

Ne, to nije moguće! Čini se da Hrvatskom danas vladaju upravo oni koji se raduju ovako prljavim, neselektivnim i, zašto ne reći, lažnim izvješćima.

Prosječan Hrvat kada ovo pročita može lako nasjesti i uhvatiti se u zamku. “Kada ovo piše najmoćnija zemlja svijeta, ima tu puno istine”. Ne, prijatelji dragi! Sve je ovo notorna laž i sve je podmetnuto od neprijatelja hrvatske države, koje hrvatska država vašim novcima još i financijski potpomaže, ne bi li ovakvi izvještaji bili što “ljepši” i pogubniji po opstanak hrvatske države.

A najmoćnija zemlja svijeta ovakvim nesretnim, neselektivnim pristupom i podmetanjem kukavičjih jaja samo gubi prijatelje u srcima običnih malih Hrvata, a da toga možda nije niti svjesna. Dakle, radi i protiv vlastitih interesa.

 

Josip Peći /Hrvatsko nebo

Odgovori