Dr.Josip Stjepandić Prijava Agenciji za elektroničke medije protiv medija Hrvatskog radija zbog širenja netočnih informacija

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

  Agencija za elektroničke medije
Prijava protiv medija Hrvatskog radija zbog širenja netočnih informacija

 

Štovani dame i gospodo,

U emisiji „Dogodilo se na današnji dan“, emitiranoj 4. Kolovoza 2017. godine, na Prvom programu Hrvatskog radija u izneseno niz neistina koje se tiču događanja tijekom i neposredno nakon vojnoredarstvene operacije Oluja. Naime, u prilogu posvećenom obljetnici vojno-redarstvene operacije Oluja rečeno je sljedeće:

„U tjednima i mjesecima nakon Oluje dio pripadnika hrvatske vojske i policije na oslobođenom području ubio je nekoliko stotina srpskih civila, a na oslobođenom teritoriju zapaljeno je na tisuće kuća i drugih objekata.“

Ova informacija je neistinita. Poznato je da ju je dr. Žarko Puhovski iznio kao svjedok pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), te je zbog toga od sudskoga vijeća bio ocijenjen kao nevjerodostojan svjedok.

Da bi se došlo do pouzdane informacije nije bio potreban veliki trud. Dovoljno je bilo prelistati prvostupanjsku presudu gore navedenog Suda, posebno stavke 2321. i 2313. u kojoj stoji kako se za 44 srpska civila moglo reći da su ubijena od strane pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

Isto tako ispuštena je informacija da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske već bilo postupilo protiv počinitelja kaznenih djela, o čemu već postoji cjelovita informacija npr.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske dopunjuje svoje izvješće “Podaci o prijavama, procesuiranim slučajevima i žrtvama kaznenih djela ratnih zločina i postupci u vezi kaznenih djela za vrijeme i nakon operativne akcije “Oluja”(http://www.dorh.hr/PodaciOPrijavama2), informacijom da je protiv 3728 osoba bio pokrenut kazneni postupak, zbog kaznenih djela počinjenih tijekom i nakon VRA Oluja te su nadležni sudovi donijeli presude kojima je 2380 osoba proglašeno krivima zbog počinjenja drugih kaznenih djela protiv života i tijela, protiv imovine, protiv opće sigurnosti ljudi i imovine te protiv spolne slobode. (4. 8. 2017.)

U odnosu na kaznena djela ratnih zločina vezanih za vojno-redarstvenu akciju Oluja, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske raspolaže podatkom kako su nadležna državna odvjetništva, od objave gore navedenog izvješća 2011. godine do danas, od nadležnih policijskih uprava zaprimila četiri kaznene prijave protiv poznatih počinitelja te su pokrenula postupke protiv jedanaest počinitelja od čega je protiv sedam okrivljenika podignuta optužnica“, piše  na stranicama DORH-a kao vrsta odgovora na kaznenu prijavu koju je uoči proslave Oluje podnijela Documenta.

Na žalost, nije prvi put da HRT iznosi ovakve informacije. Radi se izgleda o pravilu, koje smjesta treba prekinuti.

Ovakvo postupanje uredništva Hrvatskog radija je krajnje neobjektivno te neprofesionalno, pače na razini velikosrpske propagande, pa Vas pozivam da protiv Hrvatskog radija te odgovornih osoba poduzmete odgovarajuće mjere zbog krivog informiranja i uznemiravanja javnosti. To je tim nužnije jer se radi o najslušanijem mediju u Republici Hrvatskoj.

 

Sa štovanjem
Dr. Josip Stjepandić

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)