U Kninu obilježen Dan logoraša; kroz srpske logore prošlo više od 30.000 logoraša

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

 

Svečanom akademijom u Kninu obilježen je “Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata,” odnosno Dan logoraša.

Jožek Štignjedec, izaslanik predsjednice Republike koja je pokroviteljica Dana logoraša iznio je podatke prema kojima je kroz 70-ak srpskih logora prošlo više od 30.000 logoraša od kojih je više od 500 malodobne djece, te više od 3000 žena od kojih su mnoge seksualno zlostavljane, a sada trpe poniženje, rekao je, susrećući svoje silovatelje.

Da stvar bude još gora ti isti zločinci su djelatnici naših institucija, a za te zločine nitko nije odgovara, a tko je od njih nekim slučajem i dospio do suda – aboliran je, kazao je Štignjedec. On je pozvao hrvatske institucije da poduzmu “sve korake u progonu zločinaca da bi žrtve dobile svoju pravdu, a ne da im se njihovi krvnici izruguju.”

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i izaslanik predsjednika Sabora Miro Kovač je istaknuo kako je današnji skup u Kninu iznimno važan jer se njime pokazuje da Hrvatska država skrbi o sebi i Domovinskom ratu i njeguje uspomene na žrtve.

U prošlosti nismo bili dovoljno učinkoviti na tom planu i moramo puno više raditi na razvijanju kulture sjećanja, poručio je Kovač. Prema njegovim riječima na državnim je institucijama i civilnom društvu obveza da šire istinu o Domovinskom ratu. Kovač je također istaknuo kako hrvatski logoraši i njihove obitelji imaju pravo od Srbije tražiti odštetu za pretrpljene patnje u srpskim logorima.

Izaslanik predsjednika Vlade Nikola Blažević je istaknuo kako se nikad ne smiju zaboraviti patnje logoraša te da je nužno zajedničko djelovanje hrvatskih institucija radi poboljšanja položaja logoraša u društvu.

Dopredsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih (HDLSKL) logora Ivan Turudić je izvijestio kako su do sada postavljene tek 22 spomen ploče na mjestima bivših logora (od ukupno 70 na prostoru bivše Jugoslavije) i to isključivo na hrvatskom teritoriju jer Srbija i Republika Srpska ne žele priznati svoje zločine.

Izvijestio je kako je HDLSKL pokrenulo kampanju “I am sorry” (“Oprostite”) kojom se na sarkastičan način želi upoznati hrvatska i svjetska javnost o zločinima koji su počinjeni u vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku, a koji se prešućuju. “Kampanjom se mi na sarkastičan način ispričavamo što su nas tamničili, tukli, ubijali, ispričavamo se za zločine što su nam radili u Vukovaru, Škabrnji, ispričavamo se Srbiji, JNA i četnicima koji su to napravili” objasnio je Turudić.

Prije svečane akademije u župnoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta održana je misa nakon koje su položeni vijenci ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

 

HRT/http://vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)