Skejo: Vlastodršci bi najradije da smo svi poginuli u Domovinskome ratu!

Vrijeme:2 min, 55 sec

 

Ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a i još šestorica časnika HOS-a privedeni u Kninu u zbog pozdrava ‘Za dom spremni!’

Ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban, Marko Skejo, bio je jedan od Skejosedmorice uhićenih i privedenih na Dan domovinske zahvalnosti ove godine u Kninu zbog korištenja pozdrava ‘Za dom spremni’. Pripadnici ratne postrojbe IX. bojne HOS-a, čiji je i službeni pozdrav bio ‘Za dom spremni’ dana 5. kolovoza kraj Spomenika domovini na središnjem kninskom trgu položili su vijence i odali počast za 46 poginulih pripadnika svoje postrojbe i svim drugim braniteljima, a molitvu su završili tako da je ratni zapovjednik Marko Skejo u čast poginulih suboraca tri puta ponovio pozdrav pod kojim su se borili za Domovinu ‘Za dom’, a okupljeni do njega odgovorili tri puta ‘Spremni’. Nisu uzvikivali taj pozdrav ni pred kakvim krčmama ,a niti hodajući kroz grad nego tijekom odavanja počasti poginulima pokraj Spomenika Domovini na središnjem trgu.

Nakon pet minuta, došla je skupina policajaca i privela Skeju i njegove suborce. Provedeni su prekršajnoj sutkinji u Šibenik. Šibensko-kninska policija osumnjičila ih je da su počinili prekršaj po članku 5. Zakona o remećenju javnoga rada i mira. Njihovo saslušanje trajalo je do 20 sati istoga dana. Sutkinja Prekršajnoga suda u Šibeniku ih je pustila, napisavši u rješenju da nema elemenata za njihovo zadržavanje u pritvoru. Svi oni su se izjasnili da su koristili legalni pozdrav svoje postrojbe koji je zaveden u arhivima i svim dokumentima državnih tijela. Po riječima Marka Skeje, vidjelo se da je sutkinji prekršajnoga suda u Šibeniku bilo neugodno zbog postupanja policije prema njima. Privedeni su pušteni, a postupak se nastavlja.

U povodu ovoga događaja, pukovnik Marko Skejo kaže: ‘Vlastodršcima su puna usta branitelja svakoga dana, stalno ponavljaju kako ne će dopustiti napade na branitelje. U stvarnosti, pak, svakodnevno nas tlače, čini mi se da bi oni najviše voljeli da smo svi izginuli u Domovinskome ratu, a budući da nismo izginuli, držimo do svojih vrijednosti. Za nas je pozdrav ‘Za dom spremni’ ne samo legalan, nego je isto kao i Hvaljen Isus i Marija. Toga dana mi smo dobili tri službene pozivnice da sudjelujemo u protokolarnoj svečanosti obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti na kninskoj tvrđavi i kraj spomenika. Naša tri predstavnika su i sudjelovala, bili uz predsjednicu RH i predsjednika Vlade i sve ministre. Ako misle da je kod nas nešto nelegalno, zašto su nas zvali na svečanost?’
Spriječena pobuna ratnih postrojba

Uhićenje Marka Skeje i ostalih časnika HOS-a, od kojih su svi prošli najteže bitke za slobodu Knina, svi bili ozlijeđeni, neki i po nekoliko puta, snažno je odjeknulo u braniteljskim krugovima toga dana izazvavši ogorčenje hrvatskoga puka. Pukovnik Skejo svake godine u svome domu u Ružićima organizira feštu u povodu Dana pobjede za stotine svojih suboraca i prijatelja. Ove godine više od stotinu njih čekalo ga je kod njegove kuće. U zadnji čas spriječene su reakcije predstavnika ratnih postrojbi, Tigrova, II., IV. Brigade i još nekih. Sam Skejo je apelirao da se smire tenzije. Doznaje se, također, da ministar unutarnjih poslova Božinović nema nikakve veze s ovim uhićenjem, kao što neki impliciraju, i da je sve djelo prvoga čovjeka Šibensko-kninske policijske uprave Ivice Kostanića za kojega se općenito na šibenskome području drži da je izrazito neprijateljski raspoložen prema hrvatskim braniteljima i uopće prema hrvatskome nacionalnome iskazu. Sami policajci su, naglašava Skejo, bili vrlo korektni prilikom privođenja, vidjelo se da je i njima bilo neugodno zbog takve zapovjedi.

 

Hrvatski tjednik/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)