M. Ivanišević: Čemu Centar za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana WISE?

Vrijeme:4 min, 34 sec

 

Otvoreno pismo Mire Ivanišević povodom otvaranja zapadnobalkanskog centra „WISE“

 

Još jedna malo poznata odluka Hrvatske vlade, Hrvatskog sabora, Ustavnog suda RH- i predsjednice Republike Hrvatske o osnivanju i proglašenju ZAKONA O POTVRĐIVANJU UGOVORA O CENTRU ZA ISTRAŽIVANJE I INOVACIJE ZAPADNOG BALKANA – WISE.

Čitatelji Slobodne Dalmacije su o tom „značajnom „centru za inovacije saznali iz članka „Nećemo balkansku Wise1znanost“, objavljenog 21. 1.2016., autora dr. sc. Mirne Batistić i dr.sc. Nenada Jaspirica.

Mislim da mi autori ne će zamjeriti ako prenesem samo dio njihovog osvrta: „Izgleda da Vlada u odlasku želi ostaviti još jedan poguban trag svoje neizlječive privrženosti bivšoj državi. Ovaj put kroz ZNANOST nastoje odškrinuti, a zatim širom otvoriti vrata Balkanu. Zatečeni naslovom u medijima o zajedničkom osnivanju Centra za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana u Splitu, u kojem ulaze Albanija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija i Srbija, ali ne i Slovenija i Austrija (prema „definiciji“ granica Balkana je do Beča), odlučili smo reagirati.

Pozivamo sve, ne samo znanstvenike i širu javnost, već i buduću vladu te Predsjednicu da zaustave ovaj nepotrebni projekt koji nije ništa drugo već projekt uhljebljivanja za ionako osiromašenu državu, a kojim bi se provodile loše političke ideje.

Kako se navodi, ‘cilj Centra je financiranje istraživanja, umrežavanje znanstvenika te zajedničko sudjelovanje u projektima EU’. Znanost nema granica, a jedini kriterij za dobivanje projekata je kvaliteta, pa nisu potrebne ovakve asocijacije i milosti tko zna kakvih mecena i mentora. Hrvatska je članica EU-a i ravnopravan partner bilo kome u svijetu te takvi ‘centri’ nemaju nikakvog smisla jer postoje razni projekti koji potiču međunarodnu suradnju, a koje između ostalih uključuju i države tzv. zapadnog Balkana. Pitamo se zašto ovakav Centar, ako ga baš smatraju potrebnim, nije napravljen npr. u Beogradu gdje je i začeta ideja Balkana, već u hrvatskom i mediteranskom gradu Splitu. Organizaciju navedenog Centra vodili bi direktor i dvoje zamjenika koji će navodno biti izabrani na međunarodnom natječaju. Pitamo se koji će biti kriteriji izbora. Hoće li to biti znanstvenici? Menadžeri? Ili nešto treće, za sada skriveno pod skutom znanosti? Direktor bi čak imao diplomatski status!….“.

Možda bi najbolja direktorica bila Vesna Pusić, a pomočnik g. Milanović koji je već iz nepoznatih razloga putovao po Albaniji. Nakon tog članka mnogi Splićani pa i ja smo se obraćali Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu znanosti i obrazovanja kao i Gradskom vijeću Splita. Nitko od nas nije dobio odgovor ili neku povratnu informaciju.

Tadašnja odluka gradonačelnika Ive Baldasara je bila da se ponudi za domaćinstvo površina oko 250 m2 u zgradi bivšeg „Komiteta“ na Bačvicama. Susjedi su sada uočili da se u zgradi vrše građevinski radovi, pa su se ponovno uzburkale strasti oko dolaska „Centra“. Pogotovo ako se zna plan g. Merkel za stvaranje mini EU na Balkanu s državama koje se sporije razvijaju.

Stvarnost su sve reakcije u svezi Centra već bile zakašnjele, jer je predsjednica RH već 2015. donijela slijedeću odluku:

Na temelju članka 89.Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU
O PROGLAŠENJU ZAKONA O POTVRĐIVANJU UGOVORA O CENTRU ZA ISTRAŽIVANJE I INOVACIJE ZAPADNOG BALKANA – WISE:

Proglašavam Zakon o potvrđivanju Ugovora o Centru za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana – WISE, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 25. rujna 2015. godine.
Klasa:011-01/15-01/126
Urbroj: 71-05-03/1-15-2
Zagreb, 1. listopada 2015.
Predsjednica
Republike Hrvatske
Kolinda Grabar-Kitarović v.r.

U potpisanoj Odluci ima nejasnoća. Predsjednica je potpisala Odluku na temelju članka 89. Ustava RH-e a koji sadrži slijedeće: prije nego što stupe na snagu zakoni i drugi propisi državnih tijela objavljuju se u Narodnim novinama. Propisuje se kada zakon stupa na snagu i nije u svezi sa samim donošenjem odluke.

Možda se je morala pozvati na članak 139. Ustava RH poglavlje 2. Međunarodni ugovori. U stavci 1. je navedeno: Hrvatski sabor potvrđuje međunarodne ugovore koji traže donošenje ili izmjenu zakona, međunarodne ugovore vojne i političke naravi i međunarodne ugovore koji financijski obvezuju Republiku Hrvatsku. A to se je upravo dogodilo kod ugovora za osnivanje Centra.

Kako je ugovor o osnivanju Centra potvrdio Hrvatski sabor, a predsjednica donijela Odluku radi li se o ugovoru političke naravi?

O čemu se zapravo radi?
Je li neki upitni Centar za istraživanje i inovacije uopće trebalo povlačiti kroz HS i donositi zakon? Ili je osnivanje Centra bila predradnja za osnivanje zapadnog Balkana – mini EU?

U članku 1. preambule ugovora je navedeno:

St. 1. Stranke ovim Ugovorom osnivaju Centar za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana WISE (u daljnjem tekstu „WISE“)

St. 2. WISE je međunarodna, nezavisna, neprofitna, samoodrživa organizacija u vlasništvu stranaka potpisnica ovoga Ugovora.
Što znači samoodrživa organizacija? (Rječnik hrvatskog jezika/Vladimir Anić navodi „samoodržanje – urođeni nagon živih bića za održanjem na životu“.)

Dobiva li Centar diplomatski status kao veleposlanstvo pa tako i svi djelatnici stranaka potpisnica?

Zar Republika Hrvatska ne bi morala imati druge prioritete obzirom da se zalaže za Jadran-Baltik- Crno More?

Kolika financijska sredstava bi morala uložiti ili je već uložila RH u taj projekt? Zar ne bi bilo pametnije sredstva uložiti u napredne osnovne i srednje škole, kao fakultete iz kojih dolaze izvrsni inovatori i budući znanstvenici, a koji svake godine dobivaju međunarodne nagrade, a vlastita država ih ne nagrađuje u dovoljnoj mjeri.

Prijedlog: Kako ste donijeli zakon tako ga pod hitno povucite. Jesu li sve stranke potpisnice Ugovora u svojim državama isti ozakonile?

Molim predsjednicu RH, predsjednika VRH, predsjednika HS, ministra Ministarstva znanosti da u zakonskom roku odgovore na gore postavljena pitanja meni ili još bolje cijeloj javnosti.

 

Mira Ivanišević/hkv.hr/http://www.hkv.hr/ Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)