DARAN BAŠIĆ : ” Partneri ” Vlade Andreja Plenkovića – Forum za slobodu odgoja ,Volonterski centar Osijek , udruga Most 1. dio

Vrijeme:29 min, 4 sec

 

Zbog  obilja informacija koje je trebalo pronaći , pročitati i izabrati što postaviti,  da bi onima koji nas čitaju predstavili udruge koje su odlukom Vlade od  17.svibnja  2017 dobile  sredstva,  predstavljanje  nekih udruga  smo morali razvdojiti  u dva dijela .Tako je i sa odlukom o dodjeli sredstava  Forumu za slobodu odgoja, Kralja Držislava 12, 10 000 Zagreb, OIB: 07853602203, i partnerima  Volonterskom centru Osijek (OIB: 64735588578), Udruzi Most (OIB: 72486881282) i II Osnovnoj školi Vrbovec .

Danas je pred Vama predstavljanje  Foruma za slobodu odgoja 

 Daran Bašić  urednik Hrvatskog neba 

 

 

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Ured za udruge KLASA: 421-03/16-01/04 UR.BROJ: 50419-17-17 Zagreb, 17. svibnja 2017.
Na temelju Zakona o uspostavi institucionalnog okvira za provedbu Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014.- 2020. („Narodne novine” broj 92/2014), Odluke o donošenju smjemica u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (KLASA: 910-04/15-09/34, URBROJ: 524-06-01/1-15-1) i Odluke o izmjeni Smjemica br. 3 (KLASA: 910-04/15-09/34, URBROJ: 524-06-04-02/1-16-11) od 8. veljače 2016., ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske donosi sljedeću

ODLUKU O FINANCIRANJU

(1) Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, kao Posredničko tijelo razine 1 u postupku odabira projekata u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava Podrška organizatorima volontiranja za unaprijeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa ukupnog iznosa 25.251.389,69 HRK nakon provedenog natječajnog postupka i odabira projekata donosi Odluku o financiranju sljedećih projekata:…….

 

2. UP.04.2.1.01.0011 Školski volonteri osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih p•ograma Forum za slobodu odgoja, Kralja Držislava 12, 10 000 Zagreb, OIB: 07853602203, i partneri Volonterski centar Osijek (OIB: 64735588578), Udruga Most (OIB: 72486881282) i II Osnovna škola Vrbovec (01B: 49654192521), u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 1.180.717,90 HRK od čega bespovratna sredstva iznose 100%.

 

********

 

 Forum za slobodu odgoja

Internet stranica 

http://www.fso.hr/

Forum za slobodu odgoja

Forum za slobodu odgoja, skraćeno: FSO, je neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija osnovna 1992. godine, a registrirana je 1998. g. prema Zakonu o udrugama.

Temeljni cilj Foruma za slobodu odgoja je promicati implementaciju obrazovnih standarda suvremenog demokratskog društva u hrvatski obrazovni sustav.

Članovi Foruma su obrazovni stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji, studenti i učenici koji su zainteresirani za unapređenje obrazovanja i obrazovnog sustava.

Forum za slobodu odgoja provodi suvremene i kvalitetne obrazovne programe te utjeće na javne politike vodeći se načelima pravednosti, nenasilja, otvorene komunikacije, cjeloživotnog učenja i kritičkog mišljenja. Uspoređujući i usklađujući obrazovanje u Hrvatskoj s obrazovnim standardima suvremenih demokratskih društava, Forum se zalaže za pravo na izbor i jednaku dostupnost obrazovanja koje vodi samoostvarenju osobe.

Glavne djelatnosti Foruma za slobodu odgoja uključuju razvoj i provedbu edukacijskih programa za metodičko usavršavanje nastavnika, te programi u području nenasilnog rješavanja sukoba, zdravstvenog obrazovanja, građanskog obrazovanja, upravljanja školom, razvojem lokalne zajednice. Forum za slobodu odgoja provodi i niz programa i projekata za djecu i mlade.

Forum za slobodu odgoja član je

Reading and Writing for Critical Thinking International Consortium,
Network of Education Policy Centers,
Koordinacije udruga za djecu,
Volonterskog centra Zagreb,
CROSOL – Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske, te
Hrvatske udruge za mirenje.
Od 2013. godine akreditirana ustanova za mirenje Ministarstva pravosuđa.

Vizija

Forum za slobodu odgoja se zalaže za obrazovanje utemeljeno na načelima jednakosti, ravnopravnosti, slobodnog izbora, pluralizma, demokratičnosti i društvene odgovornosti koje omogućuje svakom pojedincu potpuni razvoj osobnih potencijala i kompetencija.

Misija

Forum za slobodu odgoja razvija, potiče i provodi obrazovne programe i projekte te utječe na javne politike s ciljem unaprijeđivanja obrazovanja u Hrvatskoj u skladu s temeljnim vrijednostima za koje se zalaže.

Moto Foruma

SRETNA, ODRŽIVA, INKLUZIVNA, SUVREMENA i DEMOKRATSKA ŠKOLA!

Vrijednosti

Pravednost, sprječavanje diskriminacije, transparentnost i kritičko mišljenje, tolerancija i dijalog, socijalna osjetljivost, pomoć ranjivim društvenim skupinama, pravo na izbor i jednaka dostupnost obrazovanja koje vodi samostvarenju osobe,

Načela djelovanja

Dobri i kvalitetni međuljudski odnosi temeljeni na entuzijazmu, kreativnosti, otvorenosti, inovativnosti i konstruktivnom rješavanju problema zaposlenika i suradnika.
Profesionalnost u obavljanju radnih zadataka što podrazumijeva odgovornost, stručnost, efikasnost, timski rad, kolegijalnost i preuzimanje odgovornosti za posao koji se obavlja.
Etičnost u poslovanju u skladu s vrijednostima za koje se Forum zalaže što podrazumijeva transparentnost, poštivanje različitosti, provođenje projekata za opće dobro i društveno korisnih projekata.

Objavljeno: 12.05.2015. 11:47

 

Upravni odbor Foruma za slobodu odgoja

 

Vesna Mihoković Puhovski, predsjednica  (1.* )

Istaknula se tijekom godina svojim radom u nastavi, a kasnije svojim aktivnim angažmanom i doprinosom u području obrazovanja i civilnom društvu. Pokrenula je i poticala provođenje programa koji su važni za demokratizaciju društva, ali i educiranje nastavnika u osnovnim i srednjim školama. Bila je bila članica Savjeta za razvoj civilnog društva, a 2010. godine Predsjednik RH odlikovao ju je Redom Danice Hrvatske s likom Antuna Radića za osobiti doprinos u prosvjeti.
Adresa elektroničke pošte: vmpuhovski@fso.hr

prof. dr. sc. Lino Veljak, član  ( 2 .* )

Redovni je profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te autor nekoliko knjiga s područja filozofije. Bio je voditelj nekoliko znanstveno-istraživačkih projekata, član je raznih uredništava i savjeta filozofskih časopisa. U više navrata izabran je za člana Upravnog odbora Hrvatskog filozofskog društva. Voditelj je poslijediplomskog studija filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Marina Sabolović, članica

Diplomirala hrvatski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1980. do 2007. radila kao učiteljica hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi Luka u Zagrebu, a od 2007. ravnateljica iste škole. Godine 2007. napredovala u zvanje učitelj savjetnik hrvatskoga jezika. Redovito sam se stručno usavršavala i aktivno uključivala u niz seminara od kojih posebno napredni seminar medijacije Foruma za slobodu odgoja. Obavljala je i niz drugih zadaća od razrednice, voditeljice županijskoga stručnog vijeća za hrvatski jezik, organiziranja natjecanja i stručnih skupova do pisanja recenzija udžbenika i druge literature, lektoriranja i pisanja stručnih članaka iz područja odgoja i obrazovanja.

mr. sc. Višnja Grozdanić, članica

Prodekanica je za nastavu i predavačica na Visokom učilištu VERN’ – Zagreb. Magistrica je znanosti iz područja društvenih znanosti, polja psihologije, u grani školske psihologije i psihologije obrazovanja. U Forumu za slobodu odgoja uključena je u razvoj i širenje programa Aktivno učenje i kritičko mišljenje u visokoškolskoj nastavi, za što je dobila 2004. godine priznanje Foruma.

prof. dr. sc. Dubravka Miljković, članica

Doktorica pedagogije i magistrica psihologije predaje na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i na Visokom učilištu VERN’ – Zagreb. Autorica je tridesetak knjiga i brojnih članaka iz područja popularne psihologije i psihologije menadžmenta. Za izuzetna dostignuća u afirmaciji i popularizaciji psihologijske znanosti Hrvatsko psihološko društvo dodijelio joj je nagradu Ramiro Bujas.

dr. sc. Mladen Domazet, član

Viši asistent u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, u Centru za istraživanje i razvoj obrazovanja. Diplomirao je fiziku i filozofiju na Sveučilištu u Oxfordu, Velika Britanija, a doktorirao u području filozofije znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Autor je brojnih članaka iz područja filozofije, odgoja i obrazovanja.

dr. sc. Branko Ančić, član  ( 3 .* )

Diplomirao sociologiju i kroatologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2006. godine a doktorirao sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2013. godine). Trenutno zaposlen kao postdoktorand u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu (http://www.idi.hr/o-nama/zaposlenici/asistenti/branko-ancic/). Istraživački interesi uključuju sociologiju religije, sociologiju zdravlja i sociologiju održivog razvoja. Vodi različite istraživačke projekte (domaće i međunarodne) te objavljuje znanstvene i stručne radove u domaćim i stranim publikacijama (https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=300040).

Objavljeno: 12.05.2015. 11:51

 

Razvoj školskog kurikuluma

Seminar “Razvoj školskog kurikuluma” rezultat je projekta „Razvoj kurikulumske kulture: osnaživanje škola za razvoj i implementaciju školskog kurikuluma“ koji se provodio od 2013. do 2015. godine. Seminar su razvili stručnjaci s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Cilj seminara jest osnažiti učitelje, stručne suradnike i ravnatelje za djelotvoran razvoj, implementaciju i evaluaciju školskog kurikuluma.

Glavno usmjerenje kojem teži ovaj seminar jest novi pristup razvoju školskog kurikuluma koji se odnosi na uvažavanje potreba učenika, učitelja, škole, roditelja i lokalne zajednice.

Trodnevni seminar obuhvaća teorijske temelje potrebne za izradu školskog kurikuluma, međunarodna iskustva, planiranje i evaluaciju školskog kurikuluma, te superviziju od strane stručnjaka tijekom planiranja i izrade školskog kurikuluma. Ono što karakterizira ovakav pristup pisanju kurikuluma jest planiranje sukladno odgojno-obrazovnim područjima Nacionalnog okvirnog kurikuluma.

Dodatan poticaj za sudjelovanje u seminaru svakako su i povratne informacije dobivene na razini škola, gdje je poseban naglasak stavljen na unapređenje školske klime i zajednički rad kolektiva škole – učitelja razredne i predmetne nastave te stručnih suradnika.

Izjave sudionika

Prosječna ocjena dosadašnjih seminara: 4,7.

Edukacija je pomogla u smislu da uočimo i današnje propuste u školskom kurikulumu te mogućnost da radimo na kvaliteti.
Raduje me što ću se osnažiti u svom radu, stvaranju svog kurikuluma i doprinijeti izradi školskog.
Odlično organizirana radionica. Sadržaji primjenjivi, konkretni, potkrijepljeni primjerima.
Kurikulum seminara

Kurikulum seminara možete preuzeti s ove poveznice.

Voditelji seminara *

Više o našim voditeljima seminara možete saznati na ovoj poveznici.

Kotizacija i prijava

Prijave se primaju tijekom cijele godine, te prema kalendaru objavljenih poziva za sudjelovanje.
Informacije o kotizaciji, načinu prijave, te otvorenim seminarskim skupinama možete pronaći na ovoj poveznici.

Branislava Baranović  ( 4 .* )  je diplomirala sociologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirala je i doktorirala u području sociologije obrazovanje na istom fakultetu. Znanstvena je savjetnica i ravnateljica Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Sudjelovala je u 20 znanstvenoistraživačkih projekata u području obrazovanja, uključujući kurikulum, pri čemu je na 10 projekata bila voditeljica. Sudjelovala je u radu sljedećih tijela kao: koordinatorica povjerenstava za izradu Nacionalnog okvirnog kurikuluma, zamjenica predsjednika Vijeća za nacionalni kurikulum, članica Vijeća za nacionalni kurikulum i predsjednica Povjerenstva za izradu kurikuluma za nastavu hrvatskog jezika i kulture u inozemstvu.

Vlasta Vizek Vidović je diplomirala psihologiju, sociologiju te engleski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom fakultetu stekla je doktorat znanosti iz psihologije. Nakon dugogodišnjeg rada kao profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zaposlila se kao znanstvena savjetnica u Institutu za društvena istraživanja i voditeljica projekata u Centru za istraživanje i razvoj obrazovanja, a od srpnja 2011. je i njegova predstojnica. Bavi se psihologijom obrazovanja, posebno obrazovanjem i profesionalnim razvojem učitelja i nastavnika. Autorica je projekta „Aktivno učenje i kritičko mišljene u visokoškolskoj nastavi“.

Vlatka Domović je pedagoginja, izvanredna profesorica na Učiteljskom fakultetau Sveučilišta u Zagrebu, dopredsjednica Akademije odgojnih znanosti Hrvatske, predsjednica Znanstvenog kolegija Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja, članica upravnog odbora međunarodne asocijacije Comparative Education Society in Europe te je članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Objavljuje radove iz područja obrazovanja učitelja i nastavnika, učinkovitosti škole, školske klime i komparativne pedagogije.

Kontakt

Eli Pijaca Plavšić, izvršna direktorica, epijaca@fso.hr

 

Pokreni promjenu: prihvaćanje razlika kroz interkulturalno obrazovanje i volontiranje

Projekt „Pokreni promjenu – prihvaćanje razlika kroz interkulturalno obrazovanje i volontiranje“ ili skraćeno „Pokreni promjenu“ je europski projekt za kojeg je Forum za slobodu odgoja potpisao 22. studenoga 2016. godine ugovor s Izvršnom agencijom Europske unije za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA). Vrijednost ugovora je 3,6 milijuna kuna i trajat će dvije godine (prosinac 2016. – prosinac 2018.).

Sam projekt predstavlja međunarodnu ekspanziju projekta Pokreni promjenu! koji je Forum proveo u Hrvatskoj od 2013.– 2015. godine, a cilj projekta je prevencija radikalizacije u društvu te promocija demokratskih vrijednosti, osnovnih prava, interkulturalnog razumijevanja i aktivnog građanstva među mladima u četiri europske zemlje (Hrvatska, Slovenija, Velika Britanija i Italija).

Projektom se želi osnažiti učitelje, djecu, mlade te njihove roditelje u razumijevanju i prepoznavanju složenosti i izazova suvremenog društva, kao i jačati njihove osobne, socijalne i građanske kompetencije. U kontekstu susreta s različitostima, drugi i drugačiji nas obogaćuju, uče i mijenjaju, no mogu izazvati oprez, strah, tjeskobu i ljutnju pa sve do mržnje i diskriminacije. Izazovi tada postaju susret i dijalog, pravednost, prihvaćanje i samoprihvaćanje. U bivanju drugačijim izazov ostaje biti svoj, poseban i jedinstven, ali i povezan s okolinom, zauzimati se aktivno za ostvarenje svojih težnji i ciljeva, graditi kvalitetne odnose, zalagati se za pravedniju zajednicu.

Projektne aktivnosti uključuju sveobuhvatni program stručnog usavršavanja učitelja i stručnjaka za mlade iz tema osobnog rasta i razvoja, aktivnog građanstva i volontiranja, prilagodbu hrvatskih priručnika o interkulturalnom obrazovanju i dobrim praksama u školama te podršku uključenim školama u pokretanju projekata koji promiču dijalog, poštivanje različitosti i osobni rast i razvoj mladih. U sklopu projekta provodit će se i Forumov kreativni natječaj “Oboji svijet” u četiri zemlje – Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji i Velikoj Britaniji putem kojeg će mladi kreativno izraziti svoje ideje o toleranciji i vrijednosti prihvaćanja različitosti. Na kraju projekta, objavit će se i on-line “knjižnica” s korisnim materijalima na četiri jezika koji se mogu primijeniti u radu s mladima.

Projekt će se provoditi u partnerstvu s organizacijama Think Global iz Velike Britanije, Centrom mladih Dravinjske doline iz Slovenije i Centrom za kreativni razvoj “Danilo Dolci” iz Italije. Suradnik na projektu je organizacija Network of Education Policy Centers.

……………………………………………………………………………………………..

*****

 

Komentar urednika Hrvatskog neba Darana Bašića 

  (1.* ) Vesna Mihoković Puhovski, predsjednica

 ‘Ima li netko ikakvu NGO-ovsku vezu u Mongoliji? Moja kći Tamara, nakon volontiranja u Bocvani i lanjske biciklijade po Islandu, sad bi malo volontirala i jahala po Mongoliji’.

Pismo Vesne Mihoković Puhovski  srodnim nevladinim udrugama s upitom

Vesna Mihoković Puhovski  osim što je   predsjednica Upravnog odbora  Foruma za slobodu odgoja  ugledna je i  predsjednica Protagore – Udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta  (!? ). Kakove će stavove  promicati  među volonterima i u školama u radionicama možete saznati i iz intervjua  koji je dala izvjesnom  Behrudinu Gusiću .Vesna  Mihoković Puhovski  je za  sekularnu Hrvatsku , za škole bez vjeronauka , za  reviziju Vatikanskih ugovora ali i protiv križeva  kao i Behrudin koji se na kraju  intervjua dotakao  i Križa na brdu Hum  u Mostaru  .Na kraju intervjua  na pitanje  Behrudina  :

    Na samom kraju, iako se ne radi o jednom činu u RH, već u BiH – mojoj domovini u kojoj žive i Hrvati kao konstitutivan narod, pitam Vas: Kako vi komentirate postavljanje i postojanje velikog križa na Humu iznad Mostara? Kome je on kao takav i nakon svega što se desilo u tom Mostaru pa i šire trebao – da li nekim politikama i(li) i Crkvi u Hrvata koja svojom šutnjom najmanje odobrava taj čin koji, moramo priznati, ima i vrlo konkretnu političku poruku?

Vesna Mihoković Puhovski odgovara  : ” Smatram da je postavljanje ovakvih religioznih simbola, posebice kraj mjesta u kojima se vodio rat kao što je to Mostar politička a ne religiozna potreba”  

Čitav intervju  možete pročitati ovdje

https://bedrudingusic.wordpress.com/2014/10/02/vesna-mihokovic-puhovski-predsjednica-protagore-udruge-za-zastitu-prava-ireligioznih-osoba-i-promicanje-ireligioznog-poim

 

No tu nije i kraj priče i Protagori i što Protagora  promiče .  O Protagori možete saznati na njihovim internet stranicama  na linku

http://www.protagora.hr/

 Ali mnogo više ćete doznati  na FB stranici udruge Protagora . Jedina tema naravno Crkva i neskrivena mržnja koja izvire iz objava ali i komentara.Daleko je to od zagovaranja ” tolerancije “  i “pozivanja  na različitost “  što nam želi   uvijeno u multikulturalnost  ” prodati “ Vesna Mihoković Puhovski

Pa evo  za Vas  par  objava i komentara

  https://www.facebook.com/protagora.hr/?fref=ts

 

 

 

 

Još na stotine sličnih objava  i tisuće komentara .Sve na temu Crkva . Crkva je ” zločinačka i kriminalna , mafijaška organizacija”  pa tako i vjernici ” katotalibani “  . Pedofilija je strašno zlo ( što uistinu i jeste  i što Crkva i sama osuđuje )  u Crkvi ali je istovremeno prihvatljiva  ako je dio Zdravstvenog odgoja. Štulhofera  koji je neskriveno promicao pedofiliju  treba podržati pa on dolazi iz njihovih redova. Isto je i za kurikul hrvatskog obrazovanja  . Ni tada problem nije pedofilija  pa promicali su je i članovi ekspertne skupina Jokićeva kurikula . I  bila je dio Jokićeva kurikula .Crkvu treba  ” uništiti  bestidnicu “  s vjernicima zna se što ide .I sve se to promovira kao demokracija  ……

Inicijativa “Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku”,  koju sačinjavaju aktivisti anticrkvenih udruga “Protagora”, “David”, “LIBEROs”, “Zagreb Pride”, inicijativa “Nisam Vjernik”,  održala je prosvjed 20. listopada 2014   pod sloganom ‘Raskinimo vatikanske ugovore’ 

‘Raskinimo vatikanske ugovore’

 

Prosvjed podržavaju udruge “Centar za građansku hrabrost”, ‘Ženska mreža Hrvatske’, “Antares”, ‘Hollaback Hrvatska’ te poznata ekipa za ovakve antikatoličke nastupe: Predrag Matvejević, Mani Gotovac, Rada Borić, Vesna Teršelić, don Ivan Grubišić, Boris Pavelić, Predrag Lucić, Igor Mirković, Sanja Modrić, akademik Vlatko Silobrčić, Vedrana Rudan, Borivoj Radaković, Mile Kekin, Radoslav Dejanović, Zrinka Pavlić i Amir Hodžić.

 

A sada svratite pozornost još jednom na naslovnu sliku Foruma za slobodu odgoja

 

 

Ukoliko niste zamijetili na slici je sa mladeži i časna sestra . Ukoliko je u svrhu promoviranja udruge tada je časna sestra dobro došla  na slici .Vesna Mihoković Puhovski    predsjednica Upravnog foruma za slobodu odgoja  i   predsjednica Protagore – Udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta bi  časne sestre , vjeronauk i simbole Crkve i vjere izbacila iz javnog života  Republike Hrvatske .Dokinula bi im  i sredstva i još mnogo toga  jer:

. Moj osobni svjetonazor je svakako onaj koji smatra da društvo ne bi smjelo funkcionirati po principu podjele ljudi na kokoši i lisicu pa onda kokoši stjerati u kokošinjac pa u njega pustiti lisicu sa svim slobodama, kako to vrlo dobro izražava Stephane Hessel u knjižici “Pobuni se”!…..Svakako sam protiv vjeronauka u školi  jer on dovodi do segregacije i diskriminacije djece, a kad se to čini djeci u toj najmlađoj dobi u fazi rane socijalizacije (a radi se već i kroz vrtiće) onda je to posebno zlo i u budućnosti  će prozrokovati još i veće….. Imamo sudnica u kojima su na zidovima raspela, imamo škole u kojima postoje i kapelice i raspela a eto sad i kip Gospe lurdske.  Imamo zdravstvene državne ustanove pune religioznih simbola, a sad imamo i modu javne molitve “prolifeovaca” u okviru ili ispred bolnica. Neki se protiv toga bune – recimo ima odvjetnika koji ne pristaju održati parnicu u sudnici gdje je na zidu raspelo, neki sliježu ramenima, a neki su sretni!…..”

Odgoj djece i obrazovanje Vesna Miholković Puhovski bi ostavila  samo za ireligiozne  naravno .Crkva se po njoj  tu nema što uplitati . A s njom ni roditelji vjernici

I ako već svi oni zagovaraju da  samo vjernici financiraju Crkvu ne bi li se po istom načelu  trebali odnositi i  spram Udruga kakova je ova Vesne Miholković Puhovski.  Neka udruge financiraju oni koji ih i podržavaju. Posve jednostavno.

Nešto mislim da bi  u svakom slučaju Crkva više vjernicima dala od  nevladinih udruga  koje “muzu ”  i veća sredstva od Crkve a ne daju za uzvrat ništa osim  iskrivljene ideologije .

 

 ( 2 .* ) prof. dr. sc. Lino Veljak, član  član Upravnog odbora  Foruma za slobodu odgoja

Prof. dr. sc. Lino Veljak, član  Upravnog odbora   Foruma za slobodu odgoja je kao i predsjednica član i  Protagore – Udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta (!? )

  O Protagori  je nešto i rečeno kakova je udruga  .No iz jednog intervjua datog Akuzativu  srpskom portalu  možemo  doznati i što prof . dr .  misli o Hrvatskoj i Srbiji  ,Domovinskom ratu u Hrvatskoj i BiH

    Na pitanje novinara :

  AKUZATIV: Često boravite u Srbiji, kako vidite srpsko društvo, i kakve su sličnosti i razlike u odnosu na hrvatsko?

Velike su sličnosti između ova dva društva; istina, Hrvatska je pred učlanjenjem u Europsku uniju, a Srbija još nije ni u predsoblju; Hrvatska je članica zapadne zajednice, Srbija je rascijepljena između Istoka i Zapada; Hrvatska je odavno riješila svoje probleme teritorijanog integriteta, Srbija još uvijek ne zna gdje su joj državne granice, itd. No, mnogo je više onoga što Srbija i Hrvatska dijele: neadekvatno – u nekim aspektima čak i samoubilački pogrešno – suočavanje s mračnim straname recentne prošlosti, kako u pogledu zločina koji su počinjeni u ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća (niti se u Hrvatskoj želi priznati da je izvršena agresija na Bosnu i Hercegovinu, a neki čak ne žele čuti ništa o etničkom čišćenju koje je započelo 1991, tvrdeći da se u obrambenom ratu ne mogu činiti ratni zločini, niti se u Srbiji priznaje da su svi ratovi koje je Miloševićev režim vršio bili agresorski ratovi, osporava se ili bar relativizira genocid u Srebrenici, da ne nabrajamo dalje), tako i u pogledu revizije Drugoga svjetskog rata (od rehabilitacije Draže Mihailovića i slavljenja Dimitrija Ljotića pa do izjednačavanja Jasenovca i Bleiburga ili ulica koje su nazvane po Mili Budaku); pljačkaška privatizacija i konzekventna preraspodjela nacionalnog bogatstva u prilog kriminogenih skupina bliskih gospodarima rata; propadanje industrije i poljoprivrede u interesu uvozničkih lobija; razgradnja socijalne države u skladu s rigidnim neoliberalnim modelima; tendencije totalne komercijalizacije obrazovanja, znanosti, kulture, uz istodobni rast državne kontrole nad tim sferama; bijeg mladih i obrazovanih ljudi u svijet…

    ……..AKUZATIVČlan ste hrvatskog udruženja ateista ,,Protagora”. Kako i zašto je osnovano to društvo? Kakva je situacija  u pogledu sekularizacije u Hrvatskoj?

I u Hrvatskoj, kao i u brojnim drugim tzv. tranzicijskim zemljama (a i u zemljama Trećega svijeta) raste tendencija desekularizacije, koja nerijetko poprima čak i karakteristike teokratizacije države (ili bar klerikalizacije javnog prostora); sve je to, dakako, vezano i uz afirmaciju fundamentalističkih koncepata religioznosti. U toj su situaciji ireligiozne osobe podvrgnute različitim (suptilnijim ili otvorenijim i grubljim) oblicima diskriminacije. Osnovna ideja Protagore jest uspostavljanje antiteze tih desekularizacijskim tendencijama i posebno, suprotstavljanje diskriminaciji motiviranoj nepripadnošću nekoj organiziranoj vjerskoj zajednici odnosno posjedovanjem ireligioznog pogleda na svijet……………..

………AKUZATIVNeposredni ste učenik dva velika mislioca ovih prostora i osnivača čuvenog časopisa Praxis, Milana Kangrge i Gaje Petrovića? Šta ste u prvom redu od njih naučili?

Nije jednostavno odgovoriti na to pitanje: mnogo sam naučio od svakoga od njih. No, ako bih odgovor morao sažeti u jednu rečenicu, onda bi on glasio: i od Gaje Petrovića i od Milana Kangrge naučio sam umijeće uspravnog hoda, naučio sam da filozofija ne može biti podvrgnuta bilo kakvim autoritetima ako uopće još hoće biti filozofija (a ne neka ideologija, sekularna i znanstvena ili transcendentna, sasvim svejedno), te da nikakvoj dogmi u filozofiji (pa ni u bilo kakvoj smislenoj ljudskoj djelatnosti) nema niti smije biti mjesta……….

 Čitav intervju možete pročitati ovdje

 http://www.akuzativ.com/teme/235-intervju-prof-dr-lino-veljak-sa-filozofskog-fakulteta-u-zagrebu

Prof.dr.Lino Veljak optužuje Hrvatsku za etničko čišćenje.Ta optužba je pala  i u Haagu  odlukom sudca Merona “Nisu krivi ” . Za “agresiju Hrvatske na BiH ”  Hrvatsko nebo je objavilo tko zna koliko kolumni argumentiranih i dokumentiranih .  Više od četrdeset  dijelova  Priručnika general pukovnika Slobodana Praljka koji jasno potvrđuju da je agresiju na većinski hrvatske prostore u BiH izvršila upravo velikobošnjačka  vrhuška  sa tzv Armijom BiH vjerskom vojskom muslimana u BiH .

   Potvrda prvostupanjske  nepravomoćne presude  ” Šestorki u Haagu ”  bila bi skandal i  politička presuda  prije svega ali i  pranje nečiste savjesti  EU , MZ , UN koje snose i suodgovornost i za Srebrenicu i mnoge događaje u BiH . Ali i kršenje  mnogih sporazuma koji su se potpisivali  pod okriljem istih

    Hrvatska  ali i Hrvati u BiH nisu  prekršili ni jedan ……..

 ( 3 .* ) dr. sc. Branko Ančić član Upravnog odbora  Foruma za slobodu odgoja

Da dodatno predstavim Upravni odbor  Foruma za slobodu odgoja izdvoio sam i dr.sc. Branka Bačića  i njegove stavove o  crkvi , rodnoj ideologiji . U intervjuu  Pupovčevom portalu  Новости  evo kako Dr. sc.Branko Bačić odgovara  na pitanja Igora Lasića 

…….Od vjeronauka u školama i vrtićima do prodora na javna sveučilišta i miniranja spolnog odgoja u školama, zatim i kurikularne reforme, Crkva nastoji zadominirati u obrazovnom sustavu – i uvelike uspijeva u tome – kao na jednom od najvažnijih svojih političkih frontova?

Da, s tim da je vjeronauk uveden prije 25 godina bez ikakve rasprave, dok je u procesu izrade kurikuluma zaprimljeno i obrađeno oko 35 tisuća komentara s raznih strana. Dosta se spekulira o pitanjima što je sve podložno vrijednosnom sudu, pa možemo u raspravi o tome gurati do ekstremnih mogućnosti, no treba priznati da su unutar tolike složenosti crkvene hijerarhije i vjerničke zajednice mnogi našli prostora i načina da u raznim oblicima utječu na obrazovanje i odgoj. Očito je da oni mnogo polažu na područje obrazovanja, kao što kažete, smatrajući da tu mogu realizirati podosta svojih političkih ciljeva…….

Branko Bačić bi kao i predsjednica Foruma za slobodu odgoja to pravo ekskluzivno  ostavio za Udruge i podobne Crkva i roditelji se tu nemaju što uplitati  !?

……..No politički cilj Crkve je dobro plaćeno gajenje proustaškog sentimenta u narodu? Jer ona djeluje kao žarište ekstremne nacionalne desnice, s nastojanjem da se i uzurpira socijalno-politički diskurs, mada on pada uslijed prodora nacionalnog?

Dobar primjer za to je odnos prema izbjegličkoj krizi, a opet naspram onoga što zagovara papa Franjo. Čini mi se da dio naše crkvene hijerarhije, da je živio prije dvije tisuće godina, uopće ne bi primio Isusa, odnosno Mariju i Josipa u svoju zemlju. Mnogi u Crkvi i oko nje čak koriste religijski diskurs ili religiju kao legitimaciju da upozore na izbjegličku krizu kao krizu istinskih vrijednosti, a na to se nadovezuje i ugroza nacionalnog identiteta, kulture itd. Mimo onog dijela koji se odnosi na karitativnu djelatnost, naravno, ali i to je uvelike usklađeno s nekim kretanjima u Europskoj uniji, pa dijelom prolazi neprimijećeno. Nismo pritom čuli niti jednu značajnu poruku iz Hrvatske biskupske konferencije koja bi govorila u prilog primanju izbjeglica. A što se tiče aspekta odnosa prema ustaštvu, pretpostavljam da je tu došlo do afirmacije onih krugova koji se 1945. nalaze na strani gubitnika i kojima – mnogima od njih, pa i Crkvi kao instituciji – tada započinje razdoblje supresije. Oni se nisu u međuvremenu izdigli ponad tog svog osjećaja, a politički efekt toga danas je toleriranje i poticanje ekstremnog nacionalizma. Malo je otpora takvom trendu iznutra, možemo se nadati samo da će ponovno iz Vatikana, odnosno iz koncepcije sadašnjeg pape, uspješnije prodrijeti neki poticaj za promjenu toga nabolje. Možda neka kadrovska mijena, a zasad tek naznake toga možemo uočiti u imenovanju novog krčkog biskupa, kao i biskupa gospićko-senjskog………..

    Politički cilj Crkve je “gajenje ustaškog sentimenta  u narodu ” !?

                   Suzdržat ću se  od komentiranja i pitanja ali i odgovora .

Čitav intervju  dr.sc. Branka Bačića  možete pročitati ovdje

http://www.portalnovosti.com/branko-ani-dijelovi-crkve-u-hrvatskoj-ne-razumiju-franju

  Dr.sc. Branko Bačić je podržao i  Zdravstveni  odgoj Jovanovića   ali i Štulhofera i njegovo neskriveno promicanje pedofilije

Otvoreno pismo potpore mladih znanstvenika i asistenata profesoru Aleksandru Štulhoferu prenosim u cijelosti:

Kao osvrt na pokušaje znanstvenog i osobnog diskreditiranja kojima je u nekoliko navrata bio podvrgnut tijekom posljednjih tjedana u javnoj raspravi o Kurikulumu zdravstvenog odgoja dr. sc. Aleksandar Štulhofer, redovni profesor na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koautor modula o spolnom odgoju, upućujemo ovo očitovanje javnosti kako bismo ukazali na neutemeljenost tih diskvalifikacija.

Prof. dr. sc. Štulhofer jedan je od vodećih i najcjenjenijih hrvatskih društvenih znanstvenika prema kriterijima kvalitete i kvantitete objavljenih radova i međunarodnoj znanstvenoj produkciji u časopisima koji u društvenim znanostima stoje na vrhu po čimbeniku utjecaja. Njegov ugled u međunarodnoj i domaćoj znanstvenoj zajednici vidljiv je i kroz suradnju s mnogim domaćim i inozemnim znanstvenicima, što je rezultiralo brojnim radovima u koautorstvu. Odlikuje ga angažman na podizanju standarda kvalitete znanstveno-istraživačkog rada, posebice kroz sustavan rad na uključivanju mladih znanstvenika u svjetski relevantna znanstvena istraživanja. Također, bio je inicijator osnivanja Povjerenstva za etičnost istraživanja Odsjeka za sociologiju i njegov predsjednik.

Upravo je humana primjena znanstvenih spoznaja za opće dobro bitna odrednica znanstveno-istraživačkoga rada profesora Štulhofera, te je velik broj znanstveno-istraživačkih projekata koje je vodio ili u kojima je sudjelovao bio usmjeren na istraživanja kognitivnih, afektivnih i bihevioralnih odrednica spolno rizičnog ponašanja, radi doprinosa programima prevencije širenja spolno prenosivih bolesti. U više navrata angažirala ga je Svjetska zdravstvena organizacija kao eksperta u konzultantskim misijama za bihevioralna praćenja HIV/AIDS-a u državama u kojima su takva istraživanja prijeko potrebna, ali zbog dominantnog kulturnog i političkog diskursa rizična i teško provediva, primjerice u Iranu, Iraku, Sudanu, Jemenu, Turkmenistanu, Palestini i drugdje.

Na žalost, možemo konstatirati da je profesor Štulhofer postao kolateralna žrtva žestokih javnih rasprava o četvrtom modulu Kurikuluma zdravstvenog odgoja, u kojima se i među pobornicima i među protivnicima spolnog odgoja, našlo onih koji su svoju poziciju branili putem argumenata ad hominem, dezavuirajući na osobnoj razini one drugačijeg mišljenja. Kurikulum zdravstvenog odgoja i njegov četvrti modul izrađivao je cijeli tim znanstvenika i stručnjaka, no upravo je profesor Štulhofer pokazao najveću spremnost na dijalog želeći doprinijeti informiranoj, cjelovitoj i argumentiranoj javnoj raspravi. Umjesto takve javne rasprave, postao je metom verbalnih napada kojima se njegov karakter i namjere pokušava dovesti u pitanje propitivanjem moralnih osobina nekih osoba s kojima je surađivao. Čak i kada bi optužbe koje se stavljaju na teret nekim njegovim inozemnim suradnicima bile utemeljene, iz toga se ne bi moglo ništa zaključivati o njegovim znanstvenim i moralnim karakteristikama, a pogotovo o znanstvenoj i stručnoj ozbiljnosti s kojom se uključio u izradu Kurikuluma zdravstvenog odgoja. Suradnja na znanstvenim projektima s drugim znanstvenicima nikako ne podrazumijeva poznavanje njihovih privatnih biografija ili slaganje u svjetonazoru.

Iako je profesor Štulhofer proveo desetke i desetke empirijskih znanstvenih istraživanja o različitim društvenim i javnozdravstvenim aspektima ljudske spolnosti, rezultati kojih su javno dostupni, tijekom javne rasprave o spolnom odgoju nitko nije doveo u pitanje kredibilitet njegovih istraživanja i etičnost njegovog znanstvenog rada. Činjenica da se pokušava zaobići argumentirana rasprava o meritumu, naime o spolnom odgoju, da se zaobilazi izvrsnost golemog znanstveno-istraživačkoga opusa profesora Štulhofera, da se zaobilazi njegova neupitna osobna etičnost i znanstvena čestitost, te da se umjesto svega toga profesora Štulhofera pokušava dezavuirati kao osobu, zaobilaznim i nepotkrijepljenim ocrnjivanjem nekih od njegovih inozemnih suradnika, sama po sebi dovoljno govori.

Stoga mi, asistenti i mladi istraživači koji smo surađivali s profesorom Štuhoferom, odbacujemo pokušaje narušavanja njegova znanstvenog i moralnog ugleda putem podmetanja kojima se maliciozno konstruira njegova odgovornost za nešto s čime on osobno ne može imati nikakve veze niti odgovornosti.

Također pozivamo sve sudionike rasprave o spolnom odgoju da se u polemikama usredotoče na meritum spora i snagu vlastitih argumenata, a ne na difamaciju sudionika u raspravi.

 Potpisnici   Otvorenog pisma 

dr. sc. Jasmina Božić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

dr. sc. Ivan Landripet, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

mr. sc. Valerio Baćak, University of Pennsylvania i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

dr. sc. Marija Brajdić Vuković, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu

dr. sc. Dragan Bagić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Branko Ančić, prof., Institut za društvena istraživanja u Zagrebu

dr. sc. Adrijana Šuljok, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu

dr. sc. Tanja Vučković Juroš, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Dea Ajduković, prof. psih., Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac

dr. sc. Teo Matković, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Krešimir Krolo, prof., Sveučilište u Zadru

Margareta Gregurović, prof., Institut za migracije i narodnosti

Ivan Puzek, Sveučilište u Zadru

 

Nadam se da sam uspio čitateljima Hrvatskog neba barem malo približiti  djelatnost Foruma za slobodu odgoja predstavljajući članove Upravnog odbora .No Forum za slobodu odgoja ima  i svoje seminare o kurikulu hrvatskog obrazovanja  . Jedna od voditeljica je i   Branislava Baranović.

Tko je Branislava Baranović možete više doznati na stranicama  Zdravstvenog odgoja  

…….

Dr. sc. Branislava Baranović u dva je navrata bila potpredsjednica Vijeća za Nacionalni okvirni kurikulum. Dok je bila na toj dužnosti izbila je svađa oko samog naziva okvirnog kurikuluma. Dr. Baranović bila je glavna zagovornica sadašnjeg naziva bez atributa „hrvatski“. Ovaj joj je atribut toliko smetao da je svog kolegu u Vijeću Josipa Baričevića žurno prijavila predsjedniku Vijeća dr. Neviju Štetiću da je na Katehetskoj ljetnoj školi za vjeroučitelje u osnovnim školama održanoj u Splitu od 27. do 29. kolovoza umjesto termina Nacionalni okvirni kurikulum (NOK) upotrijebio naziv Hrvatski nacionalni kurikul (HNK). Prijavila ga je i prije samog završetka seminara na kojem je Baričević predavao.

Čini se da je Branislava Baranović jednako tako zagrižena i po pitanju uočavanja i eliminiranja rodnih nejednakosti iz hrvatskih udžbenika i hrvatskog školstva. Diplomirala je sociologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je i doktorirala s temom iz sociologije obrazovanja i jedna je od osnivača Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja. Koautorica je publikacije „Kojega su roda čitanke iz književnosti?” (B. Baranović, I. Jugović i K. Doolan, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, 2008.). Njezino je istraživanje otkrilo poražavajuće rezultate o rodnoj osjetljivosti u hrvatskim čitankama budući da naše čitanke navodno „podržavaju i promoviraju rodne stereotipe što bi značilo da ne pridonose ravnopravnosti muškaraca i žena u društvu.“

Bila je voditeljica prokekta „Rodno osjetljive čitanke i nastavna praksa na Balkanu“ (Gender sensitive textbooks and classroom practice in the Balkan region, REFINE grant, OSI-Budapest) u razdoblju od 2005. do 2007. članica je Upravnog odbora Foruma za slobodu odgoja od 2000. do 2007., udruge koja je najprije uporno i žestoko više godina lobirala protiv GROZD-ova programa spolnog odgoja da bi se kasnije, s dolaskom Kukuriku koalicije na vlast, njihov program spolnog odgoja ubacio kao obvezatan za sve učenike u sklopu Zdravstvenog odgoja. Dr. Baranović bila je članica istraživačkog tima na projektima iz 2009./2010. „Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj”, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Predavala je na  strucnom skupu „Škola za 21. Stoljeće“ u organizaciji Foruma za slobodu odgoja na temu „Vrijednosna struktura udžbenika povijesti i književnosti“.

Među ostalim njenim studijama je  ” “Slika” žene u udžbenicima“, Zagreb: Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, 2000., zatim znanstveni radovi  „Rodna (ne)ravnopravnost i diskriminacija u obrazovanju“ (2009.), „Zaključci i preporuke – Koliko su žene u Hrvatskoj ravnopravne?“(2009.) te „Mladi i ljudska prava u Hrvatskoj“ (2004.). Karijeru je započela kao urednica Zbornika radova s Okruglog stola Marksizam-socijalizam-obrazovanje u izdanju Centra za idejno-teorijski rad GK SKH Zagreb 1987. godine………………

Više o svemu možete pročitati na linku ispod slike  

 

http://zdravstveniodgoj.com/news/tko-su-ljudi-koji-ce-provoditi-cjelovitu-kurikularnu-reformu

   I na koncu predstavljanja Foruma za slobodu odgoja predstavit ćemo i donatore  možete ih naći na linku >> http://www.fso.hr/donatori-2/ :

   Iskon Internet, ASSIST American Secondary Schools for International Students and Teachers, HMC The Headmasters’ and Headmistresses’ Conference, Europska unija, Škole u RH, Fakulteti u RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zagrebačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Istarska županija, Osječko-baranjska županija, Primorsko-goranska županija, Grad Zagreb, Grad Rijeka, Grad Velika Gorica, Grad Bjelovar, Grad Bakar, Hrvatski pravni centar, Institut otvoreno društvo Hrvatska, Open Society Institute New York, Heinrich Böll Stiftung, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, Veleposlanstvo Kraljevine Švedske, Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, United States Department of State, Veleučilište VERN, Zagrebački holding, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, NESsT.

 Impresivno zar ne !?

     Za kraj   predstavljanja  Foruma za slobodu odgoja   !!!

    Ako bi se po riječima predsjednice Upravnog odbora  Vesne Mihoković Puhovski    ,ali ne samo nje no i mnogih sličnih “nevladinih ” udruga , sredstva  iz državnog proračuna  koji se daju Crkvi mogla preusmjeriti u nešto mnogo korisnije  koliko bi se tek korisnog moglo učiniti sa sredstvima  koja idu udrugama kakva je Forum za slobodu odgoja i raznorazne NVO

   Jer je iznos koji se daje  iz državnog proračuna i institucija  države (proračuna gradova . županija  itd itd)  mnogo mnogo veći

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/07/25/zorica-vukovic-daran-basic-partneri-vlade-andreja-plenkovica-koji-pridonose-razvoju-civilnog-drustva-1-dio-mladi-u-eu-i-mreza-mladih/

Daran Bašić /Hrvatsko nebo 

 

 

2 thoughts on “DARAN BAŠIĆ : ” Partneri ” Vlade Andreja Plenkovića – Forum za slobodu odgoja ,Volonterski centar Osijek , udruga Most 1. dio

  1. Protagora neskriveno kliče ono što bi i Hitleru bilo milo, a propaganda mu je na nacističkom tragu..
    Christians to the lions…!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)