Ivan Sklizović : Ako nešto ne podnosim, onda je to licemjerje

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

 

Ako nešto ne podnosim, onda je to licemjerje. Susreo sam se s mnogim licemjernim osobama, ali i društvima, međutim ono što danas (27. srpnja 2017) doživjeh, zasjenilo je sva prethodna iskustva…

U Jugoslaviji se 27. srpnja slavio “Dan ustanka naroda Hrvatske”, što je ujedno bio i državni praznik. Na taj su nadnevak 1941. godine udruženi odredi četnika i partizana podigli oružani ustanak protiv Nezavisne Države Hrvatske. Ustanak je nastao u Lici, posebno snažan je bio u mjestu Srb i općini Donji Lapac, a obilježila su ga masovna pogubljenja Hrvata.

Među žrtvama se posebno ističe obitelj Ivezić iz sela Brotnja, kojoj je u masakru stradalo 28 osoba, od čega 18-ero djece u dobi od 3-18 godina. Njih su žive bacili u Dabinu jamu četnici Đoke Jovanića, Titova narodnog heroja i generala drugarice Jovanke. Za zločine nad Hrvatima nikada nitko nije odgovarao.

Danas, točno 76 godina kasnije, 24 člana obitelji Ivezić dostojno je pokopano uz sve sprovodne obrede i misu zadušnicu. Sprovod i misu predvodio je gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović. Nakon pogreba otkriveno je i spomen obilježje te su položeni vijenci i upaljene svijeće.

Kao što znamo, partizanski “osloboditelji”, među kojima su bili i ubojice obitelji Ivezić, udružili su se nakon rata u SUBNOR, čiji su predsjednici bili “zaslužni velikani”, poput Tite, Aleksandra Rankovića i Koste Nađa. Pravni sljednik SUBNOR-a je Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Iako se od 1991. kao “Dan antifašističke borbe” i državni praznik obilježava 22. lipnja, SABA RH, u suradnji sa SNV-om Milorada Pupovca, još uvijek obilježavaju famozni “27. jul”.

Kao da to nije dovoljna sramota, drugovi iz SABA-e su danas poslali svoje izaslanstvo da u službenom državnom protokolu polože vijence na spomen-obilježje obitelji Ivezić!

Do sada sam se susreo s dva sramotna paradoksa – u Mariboru Partizanska ulica vodi do katedrale, a u Zagrebu se križaju trg ubojice i ulica njegove žrtve (Tito i Hebrang). S obzirom na to da će bravar krvavih ruku gotovo sigurno uskoro izgubiti “svoj” trg u Zagrebu, suvremeni partizani su iz bijesa ili čiste zlobe odlučili pljunuti u lice svojim žrtvama.

Pravni nasljednici ubojica obitelji Ivezić, na dan njihova smaknuća, položili su vijence svojim žrtvama, istovremeno pozivajući na dernek u Srbu 29. srpnja, na kojemu će se veličati isti oni koji su svojom rukom smaknuli Iveziće, ali i druge ličke Hrvate.

Je li itko svjestan da je današnji čin SABA-e RH jednak tomu da netko u Auschwitzu položi vijenac u obliku svastike?!?

Izaslanstvo SABA-e je predvodio njihov zagrebački tajnik, drug Stjepan Šafran. Uzeo sam si za pravo da, nakon komemoracije, priđem dotičnomu i zahvalim mu na tomu, što su njegovi “predšasnici” pobili dio članova moje obitelji.

Ovo sučeljavanje mi je bila samo blaga moralna zadovoljština, ali još uvijek živim u nadi da ću doživjeti potpunu zadovoljštinu. To će se dogoditi onda, kada se u Hrvatskoj zabrane svi četničko-partizanski derneci…

 

Ivan Sklizović /Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)