Zorica Vuković / Daran Bašić : Partneri Vlade Andreja Plenkovića – „Mladi u EU” i ” Mreža mladih “

Vrijeme:54 min, 19 sec

 

 

Još u predizbornoj kampanji Andrej Plenković je isticao važnost “onih koji pridonose razvoju civilnoga društva” Nakon što je postao predsjednik vlade Plenković nije ostao na pohvalama samo. U siječnju mjesecu 2017 na jednoj od “letećih sjednica “ vlade u Sisku je, između ostalog, donesena Uredba o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2017. godinu. Raspodjelom dijela prihoda od igara na sreću predlaže se izdvajanje za organizacije, i to: 35,00% onima koje promiču razvoj sporta; 4,00% onima koje pridonose borbi protiv zlouporabe droga i svih drugih oblika ovisnosti; 11,00% onima koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću; 19,31 % onima koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom; 4,01 % onima koje se bave tehničkom kulturom; 14,00% onima koje se bave kulturom; 1,50% onima koje se bave izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih; 11,18% onima koje pridonose razvoju civilnoga društva.

Plenkovićevoj Vladi očito je važniji su ” oni koji pridonose razvoju civilnoga društva” no oni koji se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću ili športom ,jer su izdaci za njih smanjeni u odnosu na Oreškovićevuu vladu. Vlada Tihomira Oreškovića u kojoj su sjedili Tomislav Karamarko kao potpredsjednik i Zlatan Hasanbegović kao ministar kulture je u te svrhe iz istog dijela prihoda izdvojila 17,81 posto od tadašnjih 380 milijuna kuna. Ovakovim potezom Plenkovićeva Vlada doslovce otima gladnima milijune kuna i daje ih nezasitnima . Oreškovićeva Vlada je za udruge koje se bave razvojem civilnog društva financirala sa 6,88 posto. Plenković ih je izdašno nagradio sa 11,18%.

No tu i nije kraj .Na danima otvorenih vrata udruga gdje je Plenković bio uvaženi gost poručio je kako njegova Vlada prepoznaje važnost i ulogu organizacija civilnog društva te kako potiče i rad udruga i volonterstvo. Udruge su Plenkoviću postale i jako važni partneri

 

 

Premijer Andrej Plenković poručio je danas s Dana otvorenih vrata udruga kako njegova Vlada prepoznaje važnost i ulogu organizacija civilnog društva te kako potiče i rad udruga i volonterstvo.
Podaci da od preko 50 tisuća registriranih udruga aktivno djeluje njih oko 30 tisuća govori koliko je značajan obol kojim udruge pridonose oblikovanju kvalitetnijeg i socijalno pravednijeg društva, rekao je Plenković na svečanosti u Hrvatskom glazbenom zavodu, jednoj od najstarijih udruga u Hrvatskoj, koja je ove godine proslavila 190. godišnjicu djelovanja.
“Uključivanje građana u sva područja društvenog djelovanja pridonosi razvoju demokratske i participativne zajednice, te omogućava najvažnije – inicijativu građana”, naglasio je premijer.

Vlada, poručio je, prepoznaje važnost djelovanja organizacija civilnog društva, potiče i rad udruga i volonterstvo, te razvija suradnju niza državnih tijela s organizacijama civilnog društva, a sve to radi kroz duh partnerstva, kao i zajedničko djelovanje.

Premijer podsjeća na dva okvira za djelovanje s udrugama, institucionalni i financijski. Kad je riječ o financijskoj potpori, navodi da je u 2015. godini bilo čak 36 tisuća različitih programa i projekata udruga, da je za udruge i organizacije civilnog društva alocirano 1,6 milijardi kuna.

Za rad u udrugama treba motiv i energija

“S takvom podrškom ćemo nastaviti, ne samo iz državnog proračuna, već i iz fondova EU-a”, naglasio je Plenković i dodao kako je u ovoj godini planirano preko milijardu kuna za sufinanciranje programa i projekata u različitim područjima.

“Uloga organizacija civilnog društva vrlo je važna kao svojevrsni korektiv i signal za političke stranke i državne instituicije u brojnim pitanjima. Interakcija, razmjena ideja, mišljenja i prijedloga vrlo je bitna”, rekao je premijer i zahvalio svima koji rade u udrugama.

Za raditi u udrugama treba motiva, puno vremena i energije, tim više jer nije riječ o lukrativnoj aktivnosti, istaknuo je Plenković.

Dani otvorenih vrata udruga, koje organizira Vladin Ured za udruge, održavaju se po šesti put, a cilj im je građanima približiti programe i aktivnosti udruga. Do subote, 27. svibnja udruge će organizirati više od 430 različitih događaja, a ove je godine poseban naglasak stavljen na projekte i programe udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora.

Udruge godišnje ostvaruju preko šest milijardi primitaka i prihoda, od čega 1,6 milijardi čine donacije iz javnih izvora, navela je Vesna Lendić Kasalo, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za udruge.

U udrugama preko 13 tisuća zaposlenih

U udrugama je, ističe, preko 13 tisuća zaposlenih, preko 40 tisuća volontera.

U sklopu današnje svečanosti uručeni su ugovori za 28 najuspješnijih projekata prijavljenih na poziv Podrška organizatorima volontiranja. Projekti će se sufinancirati sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu većem od 25 milijuna kuna.

Dani otvorenih vrata udruga ove se godine održavaju u suradnji s manifestacijama Hrvatska volontira i Gledaj (u)druge, a sve aktivnosti mogu se pratiti putem mobilne aplikacije UdrugeInfo.

Večernji liost /https://m.vecernji.hr/

U Hrvatskom glazbenom zavodu, su u okviru svečanosti otvaranja manifestacije „Dani otvorenih vrata udruga 2017“, potpisani i ugovori s udrugama u području razvoja volonterstva  Temeljem Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“, raspisanog u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda, dana 25. svibnja 2017. Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, kao Posredničko tijelo 1. razine, te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, kao Posredničko tijelo 2. razine, potpisali su ugovore s 28 udruga u vrijednosti većoj od 25 milijuna kuna.

Koje su sve udruge potpisale ugovor možete vidjeti u Odluci Vlade o financiranju

 

 

 

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Ured za udruge KLASA: 421-03/16-01/04 UR.BROJ: 50419-17-17 Zagreb, 17. svibnja 2017.
Na temelju Zakona o uspostavi institucionalnog okvira za provedbu Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014.- 2020. („Narodne novine” broj 92/2014), Odluke o donošenju smjemica u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (KLASA: 910-04/15-09/34, URBROJ: 524-06-01/1-15-1) i Odluke o izmjeni Smjemica br. 3 (KLASA: 910-04/15-09/34, URBROJ: 524-06-04-02/1-16-11) od 8. veljače 2016., ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske donosi sljedeću

ODLUKU O FINANCIRANJU

(1) Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, kao Posredničko tijelo razine 1 u postupku odabira projekata u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava Podrška organizatorima volontiranja za unaprijeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa ukupnog iznosa 25.251.389,69 HRK nakon provedenog natječajnog postupka i odabira projekata donosi Odluku o financiranju sljedećih projekata

 

Hrvatsko nebo će u više nastavaka pokušati predstaviti sve udruge iz ove odluke uz komentare Zorice Vuković i urednika portala Hrvatsko nebo Darana Bašića

 

 Daran Bašić/Hrvatsko nebo 

 

*******

1. UP.04.2.1.01.0064 činimo dobro VOLONTIRAJMO!Udruga mladih „Mladi u EU”, Prilaz tvomici 41, 22 000 Šibenik, OIB: 27785065949, i partneri Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije (OIB: 84082732674), Centar za socijalnu skrb Knin (OIB: 16906896167) i Grad Šibenik (OIB: 55644094063), u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 686.706,00 HRK od čega bespovratna sredstva iznose 100%.

 

Mladi u EU

Internet stranica 

http://mladi-eu.hr/

Glavni cilj Udruge: Podizanje razine kvalitete života mladih na Europsku razinu uz aktivno poticanje društvenog poduzetništva i ljudskih prava.

 

Cilj i svrha Udruge:

Udruga je osnovana u cilju promicanja, razvitka i unapređenja: vrijednosti Europske unije, prava mladih, podrške mladima, informiranosti mladih, socijalno/društvenog poduzetništva, ljudskih prava u RH i EU, zaštiti temeljnih ljudskih i građanskih prava zajamčenim Ustavom i zakonom, razvoja civilnog društva, volonterstva, zaštite prirode i okoliša, socijalnih usluga socijalno osjetljivim skupinama.

Zanimljivu su ciljevi udruge-od zaštite okoliša, preko ljudskih prava, pa sve do pružanja usluga socijalno ugroženim građanima. I sve ovo vodi ekipa ekonomista, za koje čisto sumnjam da su se okupili kako bi bili NEPROFITNI! Ovo prolazi upisnik udruga? 

Po istoj analogiji mogli su osnovati d.o.o. Ah i ja ne mislim glavom. Pa tada ulaze u sustav PDV.a

Zanimljive su i djelatnosti koje se kreću od onih iznimno kvalitetnih, barem na papiru, pa do onih koje mirišu isključivo na konzultantske usluge. Istini za volju u financijskom izvješću nemaju prihode po ovoj osnovi. 

(op.Daran Bašić )

Djelatnosti Udruge prema Statutu, kojima se ostvaruju ciljevi su:

poticati prihvaćanje vrijednosti na kojima se temelji Europska Unija,

promicanje vrijednosti Europske Unije među mladima i građanima,

organiziranje susreta mladih među EU članicama,

pružanje podrške mladima, građanima i OCD-ima pri prijavi na EU programe,
informiranje mladih o obrazovnim programima, edukacijama, zabavnim sadržajima, pravima mladih te sadržajima za

kvalitetno provođenje slobodnog vremena,

organiziranje predavanja, radionica, okruglih stolova i javnih tribina vezanih uz teme zanimljive
mladima,

provođenje programa klubova za mlade i informativnih centara za mlade,

pružanje savjetodavnih usluga mladima,

organiziranje kulturnih manifestacija mladih i za mlade,

sudjelovanje u kreiranju politike prema mladima na lokalnoj i nacionalnoj razini,

razvijanje programa za socijalno uključivanje i aktivno sudjelovanje mladih u društvu,

razvijanje programa poticanja formalnog i neformalnog obrazovanja mladih,

zaštita zdravlja mladih a posebno borba protiv svih vrsta ovisnosti i nasilja među mladima,

poticanje mladih na organizirano i smisleno korištenje slobodnog vremena,

razvijanje programa za socijalno-društveno poduzetništvo,

informiranje građana o socijalno-društvenom poduzetništvu,

pružanje savjetodavnih usluga o socijalno-društvenom poduzetništvu,

razvoj neprofitnog poduzetništva i gospodarskih aktivnosti udruga (u skladu sa Zakonom o udrugama),

edukacija o ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i konceptu osiguravanja jednakih mogućnosti za sve – treninzi, radionice, seminari, konferencije i sl.,

poticati javnu raspravu o pitanjima vezanim uz ravnopravnost spolova, nacionalne manjine i socijalno ugrožene skupine,

razvijanje programa pomoći zaštite temeljnih ljudskih i građanskih prava,

zagovarati pokretanje i osnivanje udruga i građanskih inicijativa, osiguravanje potrebnih uvjeta za njihov rad,
osiguravanje stručne potpore kod osnivanja, organiziranja i poslovanja pojedinih udruga i građanskih inicijativa, širenje volonterstva, solidarnosti i komunikacije među mladima,

organiziranje i koordiniranje volonterskom mrežom,

angažiranje volontera u pružanju socijalnih usluga socijalno osjetljivim skupinama,

provođenje programa volonterskih centara,

provođenje mjera socijalizacije i uključivanja u svakodnevni život bivših zatvorenika, ovisnika te beskućnika,
pružanje socijalnih usluga starijim osobama i osobama sa posebnim potrebama, sukladno posebnim propisima

O Udruzi

Udruga mladih ”Mladi u Europskoj uniji” je nevladina, neprofitna udruga mladih osnovana 19. listopada 2008. godine u Šibeniku, zamišljena kao mjesto na kojem će okupljati mladi, iznositi svoje ideje i zamisli te zajednički poboljšati kvalitetu života mladih na području Šibenika i okolice.

Udruga promiče vrednote Europske unije, organizira slobodno vrijeme za mlade, savjetovanje i informiranje mladih, uključuje mlade u razvoj civilnog društva, pokreće projekte bitne za mlade i razvoj zajednice, borbu protiv svih vrsta ovisnosti, potiče volonterstvo i volonterske inicijative, razvoj socijalnog poduzetništva za mlade itd.

Tijekom provedbe projekta, osim stjecanja iskustva, znanja i vještina, povećan je i broj zaposlenika, postignuta je značajnija prepoznatljivost i ugled u lokalnoj zajednici te ostvarena suradnja s brojnim dionicima (udruge, jedinice lokalne i regionalne samouprave, regionalne institucije, poslovni subjekti) s područja Šibensko-kninske županije.

Od osnutka do sada udruga je provela veliki broj projekata i inicijativa a sve s ciljem poboljšanja života za mlade.

Ukoliko smo vas zainteresirali da nam se priključite i zajedno s drugim aktivistima i volonterima napravite neku razliku i korist u društvu u kojem živite, javite nam se!

Vodstvo udruge za razdoblje od 30.01.2015. do 30.01.2019.

Martin Mrša struč.spec.admin.publ. – predsjednik udruge
Vinko Livaković struč.spec.oec. – predsjednik upravnog odbora
Živana Junaković bacc.admin.publ. – tajnica udruge
Marina Kalabrić struč.spec.admin.publ. – članica upravnog odbora
Žaklina Lasić struč.spec.oec. – članica upravnog odbora

 

Sponzori i donatori

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
Grad Šibenik
Ured za udruge Vlade RH
Šibensko-kninska županija
Agencija za mobilnost i programe EU
HBOR
Solaris d.d.

 

Statut udruge Mladi u EU >>http://mladi-eu.hr/Statut-Mladi-u-EU-2015.pdf

 

 

Udruga mladih ”Mladi u EU” je članica:

Mreža mladih Hrvatske (MMH)

Zajednice informativnih centara za mlade

 

   **********

Komentar Zorice Vuković  :

UDRUGA MLADIH „Mladi u EU“

Da u Hrvatskoj rastu NGO, vidljivo je na svakom koraku. Rastu geometrijskom progresijom i koliko god mislili da smo ih sve popisali, još uvijek ćemo se iznenaditi nekim novima. Uglavnom se zalažu za ljudska prava, bolju edukaciju mladih, pomaganje drugima, „bore se“ za učinkovitost ljudskih potencijala… a sve sami vukovi u ovčjoj koži.

Tako je u Šibeniku „osam mladih ljudi“ (nažalost nedostupnih imena – čega se stide?) osnovalo udrugu „Mladi u EU“, a svrha je „organiziranje slobodnog vremena za mlade, pravno savjetovanje i informiranje mladih, uključivanje mladih u razvoj civilnog društva, pokretanje projekata bitnih za mlade i razvoj zajednice, borba protiv svih vrsta ovisnosti…“

Oni imaju svoje radno vrijeme u Prilaz tvornici 41, u tzv. narančastoj zgradi, Šibenik, od ponedjeljka do petka od 8:00-16:00 sati.

 


Zgradu, nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura, udrugama mladih: Ardura, Forca 08, Mladi u EU i Savjet mladih danas dodijelio je 2014. Grad Šibenik.

Vodstvo Mladi u EU od 30.01.2015. do 30.01.2019. čine sve sami „STEM stručnjaci“, predsjednik Martin Mrša, struč. spec. admin. publ. (sveučilišni specijalist javne uprave), predsjednik upravnog odbora Vinko Livaković, struč. spec. oec. (stručni specijalist ekonomije), tajnica Živana Junaković, bacc. admin. publ. (prvostupnica javne uprave), članica upravnog odbora Marina Kalabrić, struč. spec. admin. publ. i još jedna članica upravnog odbora Žaklina Lasić struč.spec.oec.

 

 

Kako su lijepo sami sebe zaposlili tako pozivaju druge mlade da rade volonterski. To je postalo, čini se hit. To su prenijeli i u škole, tako da, vjerojatno, svaka škola ima neke svoje volontere. Oni se „brinu“ za napuštene pse, recimo. No, vrlo je bitno, da je pri zapošljavanju, važno navesti da ste bili volonter.

Ipak, postoji čitav niz svijetlih primjera besplatnog rada za druge. U jednoj školi u Zagrebu godinama su skupljali materijalna sredstva za jedan dom za, od roditelja napuštenu, djecu i kao poklon to nosili uoči Božića. Za organizaciju je bila zadužena jedna profesorica. Onda je postalo cool biti volonter pa su nadalje odrađivali „volonteri“ na isti način kao prije-volonterski. Interesantno je da su neke djevojke, koje su bile volonterke, nakon maturiranja, vratile, dale prijedlog za pomoć poplavljenima u svibnju 2014., pomogle u organizacije i pribavile kombi za odvoz prikupljenog. Nisu im trebale nikakve udruge. A nisu li volonteri i svi ostali koji su pomagali u tim poplavama i svi oni koji su pomagali u nedavnim požarima u Dalmaciji?

A „volonterka“ Marina Kalabrić poručuje: „Zašto bih radio besplatno? Zato što volontiranjem pomažeš drugima, ali i sebi. U tom procesu pomaganja pa čak i kroz samo 1 – 2 h tjedno izgrađuješ sebe upoznajući nove ljude, usvajajući znanja i kreirajući mogućnosti. Volontirati možeš iz brojnih razloga. Želiš proputovati svijet, upoznati nove kulture, naučiti jezike, vidjeti kako neka ustanova ili udruga radi ili samo pomagati drugima? Mogućnosti su bezbrojne, bitno je samo da nađeš ono što te privlači, odgovara tvojim vještinama, interesima i sposobnostima. Je li volontiranje za mene?  Naravno da je! Volontirati mogu svi od 15 godina pa nadalje. Ono nema najvišu dobnu granicu. Volontirati možeš preko interneta, u lokalnoj zajednici ili čak u drugoj državi. U Hrvatskoj postoje četiri glavna volonterska centra – Volonterski centar Zagreb, Volonterski centar Rijeka, Volonterski centar Split i Volonterski centar Osijek. Uz ova četiri velika regionalna centra, postoje i volonterske službe u svakom gradu. Zato brzo na računalo i provjeri koji se sve programi volontiranja nude u tvom gradu i baci se na `posao`.“

Sponzori i donatori: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku; Grad Šibenik; Ured za udruge Vlade RH; Šibensko-kninska županija; Agencija za mobilnost i programe EU; HBOR i Solaris d.d.

U 2015. su ostvarili projekte:

Klub mladih „ENTER“ financiralo je Ministarstvo socijalne politike i mladih, a cilj je omogućiti mladima da na kvalitetan i  edukativan način provode slobodno vrijeme.

Zajedno do poduzetništva financiralo je Ministarstvo socijalne politike i mladih. Održani su biznis caffe-i na kojima se raspravljalo o poduzetničkim idejama mladih i općenito o poduzetništvu u Kninu, Drnišu i Šibeniku. Koliko je mladih poduzetnika iz toga proizašlo, nema podataka.

Točka-infocentar za mlade ima za cilj pružiti mladima informacije, edukaciju i savjetodavne usluge koje su im potrebne i zanimljive (ma što to značilo).

Razvojem volonterstva do OCD-a, a cilj je ojačati OCD.

Zajedno smo jači ima za cilj potaknuti mlade nezaposlene osobe u dobi od 18-30 godina na osamostaljenje i uključiti ih u poduzetništvo i samozapošljavanje.(?)

Što je medijska pismenost? Cilj je učenike prvih razreda srednjih škola educirati i informirati o medijskoj pismenosti, te važnosti kritičke selekcije informacija.

Pokrenimo zajednicu imalo je cilj obnoviti okoliš O. š. Tin Ujević – Šibenik. Uređenju je pristupilo desetak volontera, a projekt je financirala Zaklada Kajo Dadić iz Splita. Interesantno da je akcija trajala od 15.srpnja do 14.listopada 2015. Cvijeće je raslo k`o „ludo“: od srpnja do listopada.

I to bi bilo to. Od svih njihovih projekata, nije ostalo ni p.

Udruga Mladi u EU, članica je Mreže mladih Hrvatske i Zajednice informativnih centara za mlade.

A, volonteri iz Zagreba traže pomoć u kampanji protiv napuštenih životinja (pasa): Prijatelji životinja kroz kampanju „Obitelj na more, a pas na ulicu?!“, pripremili su letak o obavezama skrbnika pasa, kako bi potaknuli na odgovornost sve koji žele pomoći sprječavanju napuštanja životinja, da se jave.

Tzv. Zlatni donatori s 500 000 kn : EU, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Danske.

Srebrni donatori s 200 000- 499 999 kn: Grad Zagreb.
Brončani donatori 50 000 -199 999 kn: Grad Zagreb, UN, Vijeće Europe.

Ostali ˂ 50 000 kn: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija;
Veleposlanstva: Švicarska, Kraljevina Norveška, SAD, Velika Britanija, CARE Interntional BiH/RH

Poduzetnici: Bruketa&Žinić, IMAGO, Hokejski klub „Medveščak“, Portal-moj posao (robotići), PBK Partneri, PLUS Hostina, Telum Marketing Zadar, HT, KPMG Croatia.

Pojedinci: Lidija Burić, Damir Pipić.

Kako je lako biti volonter! Upute daju onima koji misle donirati: doniranjem dajete svoj doprinos izgradnji boljega svijeta (čijeg?). Prevladavajuća većina udruga koje čine civilno društvo u financiranju svojega rada oslanja se isključivo na donacije. Katkad su donatori javne ustanove koje putem natječaja alociraju sredstva iz državnih i lokalnih proračuna, ali vrlo često i privatni sektor koji donirajući izgrađuje model održivog poslovanja i razvoja.

………Z0rica Vuković /Hrvatsko nebo 

 

******

 

Mreža mladih Hrvatske

Internet stranica 

http://www.mmh.hr/hr

 

     Upravni odbor Mreže mladih Hrvatske
Karlo Kralj, PREDSJEDNIK
karlo@mmh.hr

Rođen 1993. u Zaboku. Živi u Zagrebu, gdje studira politologiju. U rad organizacija civilnog društva uključuje se 2010. godine – prvo kroz djelovanje Grupe mladih Centra za mirovne studije, a potom kroz Mrežu mladih Hrvatske. U Mreži se najviše bavi pitanjima razvoja rada s mladima, održivosti udruga mladih i za mlade, pitanjima sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka te problemima vezanima uz praćenje procesa izrade i provedbe politika za mlade na nacionalnoj i lokalnoj razini. Zanima ga proučavanje različitih fenomena i tema poput organizacijske teorije, socijalne politike, obrazovne politike, političke socijalizacije te političke kulture.

Sven Janovski, POTPREDSJEDNIK
sven@mmh.hr

Rođen 1987. u Zagrebu, apsolvent novinarstva, od 2010. aktivan je u Zelenoj akciji gdje je došao kroz angažman u kampanji Pravo na grad i gdje trenutno radi kao koordinator aktivističke grupe i član Upravnog odbora. Životno opredjeljenje mu je baviti se pitanjima zaštite okoliša i održivosti društva te kao neizostavan dio tog pitanja smatra uključenost mladih u ta pitanja i angažman mladih u raznim oblicima društvenog aktivizma. Ostala područja interesa: urbanizam, energetika, mediji, etika, psihologija… U slobodno vrijeme čita, gleda filmove, igra igrice i proizvodi buku (on bi rekao glazbu, ali dalo bi se o tome diskutirati…).

Dunja Kučinac, ČLANICA
dunja@mmh.hr

Rođena je 1989. u Belišću, a od 2008. živi u Zagrebu, gdje je završila komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Radi u Udruzi za promicanje kultura Kulturtreger kao stručna suradnica na organizaciji programa i u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture. Tijekom svog angažmana u polju nezavisne kulture primarno se fokusirala na pitanje njenog dokumentiranja te uspostavljanje održivih modela suradnje i razmjene znanja između udruga na nezavisnoj sceni. Zanimaju je kulturne politike, kulturna produkcija i urbana kultura mladih, kao i aktivizam mladih. Vodi književne tribine, svira bubnjeve i obitava u malom anarhofeminističkom vege kolektivu na Trešnjevci.

Ria Bilić, ČLANICA
ria@mmh.hr

Rođena 1987. u Slavonskom Brodu iako za sebe zna reći da ne može biti lokal-patriotkinja ni da želi jer je život provela na relaciji Sl.Brod – Rijeka – München – Umag – Pazin – Zagreb – Budimpešta. Magistra politologije koja trenutno radi u Institutu za razvoj obrazovanja kao voditeljica projekata. Zanimaju je obrazovne politike (posebice visokog obrazovanja), politike za mlade, rad s mladima na neformalno-obrazovnim projektima, političko-teorijska analiza filmova/stripove/pop-kulture, mogućnosti poticanja političke participacije kroz IT inovacije te odnosi u exYU regiji. U slobodno vrijeme fanatično prati HR političku scenu, piše projekte poznanicima/po kućama, sadi biljke (da se oporavi od prethodno dvoje), igra društvene igre, slobodno se penje, peče kolače i putuje kadgod-gdjegod može.

Gabrijela Martić, ČLANICA
gabrijela@mmh.hr

Rođena u Zagrebu 1993. godine gdje živi i djeluje do danas. Već u samim počecima srednjoškolskih dana u II. gimnaziji se pridružuje debatnom klubu Bušmani te je do završetka srednje škole u Hrvatskom debatnom društvu. Premda prvenstveno nije imala dugoročne planove za volontiranje i rad u civilnom društvu, „ mijenja ploču“ i već po upisu na studij povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu počinje voditi debatni klub koji postaje najbrojniji u RH, a čijeg je i sama bila član te aktivno volontirati u Hrvatskom debatnom društvu kao edukatorica od 2012. Bez puno promišljanja nastavlja se aktivno baviti radom s mladima, suradnjom sa raznim udrugama, s posebnim naglaskom na povezivanje formalnog i neformalnog obrazovanja te decentralizaciju. Vjeruje da je kultura dijaloga jako bitna te se trudi povezati svoj rad u Hrvatskom debatnom društvu i studij povijesti. Rad u Mreži mladih Hrvatske ju je zainteresirao kroz suradnju i težnju za stalnim poboljšanjem položaja mladih za koji smatra da će biti što bolji kroz suradnje i povezivanje naočigled nepovezanih sektora. U Mreži će se nastaviti baviti radom s mladima. Posebno ju zanima razvoj sposobnosti kritičkog razmišljanja i rad u timu kod mladih za koju vjeruje da je preduvjet za bolje društvo. Često bez puno promišljanja pokušava promijeniti svijet na bolje kao zagriženi altruist, kad god joj se ukaže prilika.

Operativni tim Mreže mladih Hrvatske

Nikola Buković, Glavni tajnik
nikolab@mmh.hr

Rođen 1984. u Banja Luci. Diplomirao politologiju na Fakultetu političkih znanosti 2008. U Mreži radi od 2009., prošavši niz pozicija u organizaciji, od programskog asistenta, koordinatora programa i projektnog voditelja do mentora i suradnika. Od svibnja 2015. preuzima posao organizacijskog koordinatora/glavnog tajnika.
Najviše ga interesiraju javne politike, s posebnim naglaskom na pitanja obrazovanja, rada i zapošljavanja te socijalnog uključivanja. Zanimaju ga i organizacijska teorija te politička ekonomija.
Slobodno vrijeme voli provoditi družeći se s dragim ljudima, gledajući filmove i serije, boraveći u ne odveć opasnoj prirodi (ilustrativan moto: „Sljeme jest divljina.“) te uglavnom neuspješno pokušavajući naučiti poneki strani jezik.

Marin Živković, voditelj projekta i suradnik na programu “Prava mladih”
marin@mmh.hr

Rođen 1987. u Zagrebu. Od rođenja je bio jako aktivan, ali kada mu je propala sportska karijera počinje se zanimati za vrijednosna pitanja. Učlanjuje se u debatni klub i o svemu ima mišljenje. To ga je i dovelo do toga da bude volonter u Gongu i Zelenoj akciji. Bio je i vrlo aktivan u Varšavskoj i studentskoj blokadi. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti 2012. Trenutno je voditelj programa Prava mladih. U slobodno vrijeme voli gledati filmove, igrati društvene igre te se baviti sportom.

Monika Pažur, Voditeljica programa Prava mladih
monika@mmh.hr

Rođena 1986. u Varaždinu. Magistra pedagogije. Trenutno pohađa postdiplomski interdisciplinarni specijalistički studij “Prava djece”. Počela raditi u Mreži 2011. Zainteresirana za područja interkulturalizma, ljudskih prava i prava na obrazovanja, posebice marginaliziranih skupina. Pohađala Studije o mladima za mlade Mreže mladih Hrvatske u 2010. Zalaže se za uvođenje Odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u škole. Ostali interesi uključuju ples, sviranje klavira, plivanje, putovanja…

 

Petra Pekica, Voditeljica programa Politike za mlade
petra@mmh.hr

Rođena 1986. u Puli, a odrasla u Pazinu gdje je od najranijih dana pokazivala sklonosti prema žvrljanju kojekakvih škrabotina pa je tako u srednjoj školi uređivala školske novine, kasnije počela izvještavati za regionalni dnevni list Glas Istre te na kraju upisala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Tijekom studija zaljubila se i u radiovalove pa je neko vrijeme vodila emisije na Radio Studentu, a s obzirom na svoj dugogodišnji angažman u raznim udrugama civilnog društva, od ožujka 2012. članica je operativnog tima Mreže gdje radi kao voditelja programa Politike za mlade. Veseli je kuhanje, bivanje u prirodi i čitanje dobrih knjiga.

Lidija Đukes, Voditeljica financijskih i administrativnih poslovanja
lidija@mmh.hr

Rođena 1977. u Zagrebu. Rasla je uz poimanje sebe kao znanstevnice/prirodnjakinje pa je tako studirala i kemiju na PMF-u u Zagrebu. Tijekom godine uz studij se razvila ljubav prema volonterstvu, radu u zajednici, radu s mladima i neformalnim oblicima učenja. Danas je trenerica i konzultantica za neprofitni sektor. Ponosna je supruga i mama koja pokušava održati balans privatnog i profesionalnog zivota. Voli planinarenje, bicikliranje, trčanje, plivanje, a najviše od svega putovanja (samo da joj guza vidi puta – kako bi to njena mama rekla :-).

Tomislav Kevo, Voditelj projekta i suradnik na programu “Prava mladih”
tomislav@mmh.hr

Rođen 1989. godine u Vinkovcima. Od tada je bio jako mobilan, no 2000. se konačno skrasio u Zagrebu. Diplomirao politologiju na Fakultetu političkih znanosti te europsku povijest na Central European University u Budimpešti. Kroz sudjelovanje u studentskom pokretu za besplatno obrazovanje je otprilike dobio ideju što znači biti aktivan građanin, a tijekom studija se ponajviše bavio neformalnim obrazovanjem kroz studentsku udrugu Poligraf. Posebna strast su mu filmovi, trčanje i Arsenal.

Nikola Bajai, Voditelj projekta
nbajai@mmh.hr
Rođen 1989. u Splitu. Magistrirao politologiju 2014. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. U Mrežu dolazi početkom 2015. godine kao stručni suradnik na programu Politike za mlade. Od ranih studentskih dana pokazuje interes za društveni aktivizam i probleme mladih. Prethodno je volontirao u Klubu studenata Fakulteta političkih znanosti i Zelenoj akciji, a bio je i na internship programu u GONG-u. Vjeruje u promjene, tako je bio aktivan u studentskoj blokadi i protestima u Varšavskoj ulici. Voli drage ljude, glazbu (između ostalog pjevati i otići na dobar metal koncert), psa Ozzyja, more, voziti biciklu i gubiti se negdje po svijetu.

Antonija Bračulj, Voditeljica programa Rad s mladima
antonija@mmh.hr

Rođena 1989. godine u Splitu. Diplomu magistre socijalne pedagogije stekla je 2015. godine na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Tijekom studiranja volonterski je bila angažirana u brojnim vladinim i nevladinim organizacijama gdje je najviše radila s mladom populacijom kroz mentorsku podršku i provedbu radionica. Trenutno je suradnica na programu Rad s mladima pri čemu se nada da će svojim angažmanom doprinijeti razvoju humanijeg i proaktivnijeg društva. U slobodno vrijeme voli gledati filmove, slušati glazbu, čitati i putovati.

Anica Tuškan, Administrativna tajnica
anica@mmh.hr

Rođena 1969. u Zagrebu. Završila poslovnu ekonomiju i financije. Poslovno se uvijek pronalazila u financijama i administarciji, voli to raditi i predstavlja joj zadovoljstvo. Rad s ljudima jako je veseli, uvijek je spremna pružiti pomoć kao i svaku podršku svome timu. Ponosna je supruga i još ponosnija mama dvaju sinova koji je uvijek oduševe novim uspjesima u sportu. Veseli je kuhanje, pečenje kolača, šetnje i druženje s dragim ljudima.

O nama

NAŠA VIZIJA
Mladi u fokusu (Krajnji rezultat je društvo koje odgovara na potrebe mladih i afirmira njihove potencijale)

NAŠA MISIJA

MMH je savez udruga mladih i za mlade koji osnažuje mlade za aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvu, doprinosi razvoju kvalitetnih politika za mlade i civilnog društva. U svom radu zastupa članice i teži djelovati u interesu svih mladih putem umrežavanja, zagovaranja, informiranja, neformalnog obrazovanja i istraživanja, zalažući se za suradnju s tijelima javne vlasti, odgojno obrazovnim i znanstvenim institucijama, akterima civilnog društva i medijima.

Upravljanje

Mreža mladih Hrvatske je savez udruga mladih i za mlade koji na teritoriju Republike Hrvatske okuplja nacionalne saveze za mlade i lokalne udruge mladih i za mlade. Mreža mladih Hrvatske kao heterogena platforma programski povezuje raznorodne organizacije (zagovaračke, kulturne, ekološke, manjinske i sl.) kojima je u zajedničkom interesu razvijati politike za mlade, kako na nacionalnoj tako i na regionalnim/lokalnim razinama.

SKUPŠTINA
Skupština je najviše tijelo Mreže mladih Hrvatske. Čine je predstavnici/e punopravnih organizacija članica, a sastaje se najmanje jednom godišnje. Skupština, između ostalog, donosi sljedeće odluke:

– usvaja strateške planove i programe rada Mreže,
– usvaja financijska izvješća i donosi smjernice za izradu financijskih planova Mreže,
– bira i razrješava članove/ice Upravnog odbora,
– bira nove članice Mreže.

UPRAVNI ODBOR

Upravni odbor Mreže je volontersko tijelo koje između zasjedanja Skupštine upravlja poslovima i aktivnostima Mreže. Upravni odbor ima pet članova/ca, a čine ga izabrani/e predstavnici/e punopravnih organizacija članica. Zadaće Upravnog odbora su, između ostaloga:

– provodi odluke i zaključke Skupštine,
– izrađuje i Skupštini predlaže program rada Mreže,
– bira i imenuje Glavnog tajnika/Glavnu tajnicu Mreže.

GLAVNI TAJNIK/CA
Glavni/a tajnik/ca zadužen/a je za cjelokupnu koordinaciju aktivnosti Mreže. Bira ga/je Upravni odbor na mandat od četiri godine.

Osim navedenog, MMH osigurava sudjelovanje članstva putem ad hoc radnih skupina i timova za pojedina programska područja ili teme. Neformalan dio organizacijske strukture čini Koordinacija Mreže mladih Hrvatske i podmladaka političkih stranaka. Nemogućnost formalnog umrežavanja udruga mladih i podmladaka političkih stranaka uputila je na osnivanje neformalnog tijela kao prostora za razmjenu informacija o djelovanju organizacija te pronalaženje zajedničkih interesa i mogućnosti zagovaranja promjena unutar politike za mlade. Mreža mladih Hrvatske i gotovo svi podmladci parlamentarnih političkih stranaka potpisali su Sporazum o suradnji.

 

 

Članice Mreže mladih Hrvatske

 

PUNOPRAVNE ČLANICE:

AEGEE Zagreb, Zagreb
Ambidekster klub, Zagreb
Autonomni centar – ACT, Čakovec
Autonomni kulturni centar – ATTACK, Zagreb
Blank filmski inkubator, Zagreb
Buđenje – Udruga za promicanje zdravog života, Šolta
Centar za mirovne studije, Zagreb
Centar za mladež, Zaprešić
Erasmus studentska mreža Hrvatska
Fantastično dobra institucija – FADE IN, Zagreb
HERMES, Zagreb
Hrvatska glazbena mladež, Zagreb
Hrvatski centar za dramski odgoj, Zagreb
Hrvatski ferijalni i hostelski savez, Zagreb
Hrvatsko debatno društvo, Zagreb
Idem i ja – Centar za zdravo odrastanje, Mali Lošinj
Info zona, Split, (www.info.infozona.hr/) (www.infozona.hr/)
JEF Hrvatska, Zagreb
Klub mladih Sineki, Zagreb
Kreativni veznik alternativnog razvoja kulture- K.V.A.R.K., Križevci
Multimedijalni institut, Zagreb
Nezavisna udruga mladih, Ivanska
Nezavisna udruga mladih, Lepoglava
Organizacija mladih Status:M, Zagreb
PRONI Centar za socijalno podučavanje,Osijek
Radio student, Zagreb
RiRock, Rijeka
Savez izviđača Hrvatske, Zagreb
Savez udruga Klubtura, Zagreb
SOS Dječje selo Hrvatska, Zagreb
Trokut mladih Kaštela, Kaštela
Udruga akademskih građana i studenata”Academico”, Slavonski Brod
Udruga Centar mladih Belišće, Belišće
Udruga Delta, Rijeka
Udruga građana Migra, Donji Miholjac
Udruga Igra, Zagreb
Udruga MAK, Koprivnica
Udruga mladih Atlas, Kistanje
Udruga mladih Koprivnice, Koprivnica
Udruga mladih Krik, Slatina
Udruga mladih Mladi u Europskoj uniji, Šibenik
Udruga MOST, Split
Udruga Plavi telefon, Zagreb
Udruga Regionalni info-centar za mlade Rijeka-UMKI, Rijeka
Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti-CINAZ, Zadar
Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, Zagreb
Udruga ZUM, Pula
Udruženje za razvoj kulture – URK, Zagreb
Varaždinski underground klub, Varaždin
Volonterski centar Osijek, Osijek
Volonterski centar Zagreb, Zagreb
Zagreb Pride, Zagreb
Zelena akcija, Zagreb

ORGANIZACIJE KANDIDATKINJE ZA PUNOPRAVNO ČLANSTVO:

Europski dom Dubrovnik, Dubrovnik
Glas mladih Križevci, Križevci
Klub studenata Fakulteta političkih znanosti, Zagreb
Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, Zagreb
Ludbreška udruga mladih entuzijasta „Lumen“, Ludbreg
Outward bound Croatia, Zagreb
Perspekta, Zagreb
Udruga Praktikum- centar za djecu i mlade, Zagreb
Udruga za promicanje stvaralaštva, kreativnosti i edukacije djece i mladih ‘Korak’, Pula
Udruga za rad s mladima Breza, Osijek

 

********

Komentar Zorica Vuković

MREŽA MLADIH HRVATSKE

Mrežu mladih Hrvatske (genitiv!) kao krovne organizacije čine 63 „nevladine“ udruge. Članica je Europskog foruma mladih.

Čine ju punopravne članice:
AEGEE Zagreb, Zagreb; Ambidekster klub, Zagreb; Autonomni centar – ACT, Čakovec; Autonomni kulturni centar – ATTACK, Zagreb, Blank filmski inkubator, Zagreb; Buđenje – Udruga za promicanje zdravog života, Šolta; Centar za mirovne studije, Zagreb; Centar za mladež, Zaprešić; Erasmus studentska mreža Hrvatska; Fantastično dobra institucija – FADE IN, Zagreb; HERMES, Zagreb; Hrvatska glazbena mladež, Zagreb; Hrvatski centar za dramski odgoj, Zagreb; Hrvatski ferijalni i hostelski savez, Zagreb; Hrvatsko debatno društvo, Zagreb
Idem i ja – Centar za zdravo odrastanje, Mali Lošinj; Info zona, Split, ( http://www.info.infozona.hr/ )  ( http://infozona.hr/ ); JEF Hrvatska, Zagreb; Klub mladih Sineki, Zagreb; Kreativni veznik alternativnog razvoja kulture- K.V.A.R.K., Križevci; Multimedijalni institut, Zagreb; Nezavisna udruga mladih, Ivanska; Nezavisna udruga mladih, Lepoglava; Organizacija mladih Status:M, Zagreb; PRONI Centar za socijalno podučavanje,Osijek; Radio student, Zagreb; RiRock, Rijeka; Savez izviđača Hrvatske, Zagreb; Savez udruga Klubtura, Zagreb; SOS Dječje selo Hrvatska, Zagreb; Trokut mladih Kaštela, Kaštela; Udruga akademskih građana i studenata”Academico”, Slavonski Brod; Udruga Centar mladih Belišće, Belišće; Udruga Delta, Rijeka; Udruga građana Migra, Donji Miholjac; Udruga Igra, Zagreb; Udruga MAK, Koprivnica
Udruga mladih Atlas, Kistanje; Udruga mladih Koprivnice, Koprivnica; Udruga mladih Krik, Slatina; Udruga mladih Mladi u Europskoj uniji, Šibenik; Udruga MOST, Split; Udruga Plavi telefon, Zagreb; Udruga Regionalni info-centar za mlade Rijeka-UMKI, Rijeka; Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti-CINAZ, Zadar; Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, Zagreb; Udruga ZUM, Pula; Udruženje za razvoj kulture – URK, Zagreb; Varaždinski underground klub, Varaždin; Volonterski centar Osijek, Osijek; Volonterski centar Zagreb, Zagreb; Zagreb Pride, Zagreb; Zelena akcija, Zagreb

i kandidatkinje za punopravno članstvo:

Europski dom Dubrovnik, Dubrovnik; Glas mladih Križevci, Križevci; Klub studenata Fakulteta političkih znanosti, Zagreb; Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, Zagreb; Ludbreška udruga mladih entuzijasta „Lumen“, Ludbreg; Outward bound Croatia, Zagreb; Perspekta, Zagreb; Udruga Praktikum- centar za djecu i mlade, Zagreb; Udruga za promicanje stvaralaštva, kreativnosti i edukacije djece i mladih ‘Korak’, Pula; Udruga za rad s mladima Breza, Osijek

Upravni odbor čine:

Karlo Kralji i Sven Janovski

Karlo Kralj, predsjednik, je rođen 1993. u Zaboku. Živi u Zagrebu, gdje studira politologiju. Dolazi iz Grupe mladih Centra za mirovne studije. Zanima ga proučavanje različitih fenomena i tema poput organizacijske teorije, socijalne politike, obrazovne politike, političke socijalizacije te političke kulture.
Sven Janovski je potpredsjednik. Rođen je 1987. u Zagrebu, apsolvent novinarstva. Aktivan je u Zelenoj akciji i Pravo na grad i gdje trenutno radi kao koordinator aktivističke grupe i član Upravnog odbora. Baviti se pitanjima zaštite okoliša i održivosti društva i uključenost mladih u pitanja i angažman mladih u raznim oblicima društvenog aktivizma. Ostala područja interesa su: urbanizam, energetika, mediji, etika, psihologija… U slobodno vrijeme čita, gleda filmove, igra igrice i proizvodi buku…

Dunja Kučinac

Članice su: 1. Dunja Kučinac rođena 1989. u Belišću, a od 2008. živi u Zagrebu, gdje je završila komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Radi u Udruzi za promicanje kultura Kulturtreger kao stručna suradnica na organizaciji programa i u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture. Zanima je kulturn politik, kulturna produkcija i urbana kultura mladih, kao i aktivizam mladih. Vodi književne tribine, svira bubnjeve i obitava u malom anarho-feminističkom vege kolektivu na Trešnjevci.

Ria Bilić

2.Ria Bilić rođena 1987. u Slavonskom Brodu. Za sebe kaže da ne može biti lokal-patriotkinja, ni da želi, jer je život provela na relaciji Sl. Brod – Rijeka – München – Umag – Pazin – Zagreb – Budimpešta. Magistra politologije. Zanimaju je obrazovne politike, politike za mlade, rad s mladima na neformalno-obrazovnim projektima, političko-teorijska analiza filmova / stripove/ pop-kulture, mogućnosti poticanja političke participacije kroz IT inovacije te odnosi u exYU regiji. U slobodno vrijeme fanatično prati HR političku scenu, piše projekte poznanicima/po kućama, sadi biljke (da se oporavi od prethodno dvoje), igra društvene igre, slobodno se penje, peče kolače i putuje kadgod-gdjegod može.

Gabrijela Martić

3.Gabrijela Martić, rođena u Zagrebu 1993. godine. Pridružuje se debatnom klubu Bušmani. Tijekom studija povijesti na Filozofskom fakultetu počinje voditi debatni klub. Vjeruje da je kultura dijaloga jako bitna. Rad u Mreži mladih Hrvatske zainteresirao pa će se u Mreži nastaviti baviti radom s mladima. Često bez puno promišljanja pokušava promijeniti svijet na bolje kao zagriženi altruist, kad god joj se ukaže prilika.

 

 

Intermezzo: Stari je mudrac propovijedao o sebi: “Kad sam bio mlad, bio sam revolucionar. Boga sam molio: ‘Gospodine, daj mi moć da promijenim svijet.’
Kad sam došao u srednje godine i shvatio da mi je prošlo pola života i da nisam promijenio niti jednu dušu, počeo sam moliti: ‘Gospodine, daj mi milost da promijenim one koje susrećem, obitelj i prijatelje, i bit ću zadovoljan.
Danas, kad sam star i moji su dani odbrojeni, spoznao sam da sam bio u krivu. Moja jedina molitva sada glasi: ‘Gospodine, daj mi milost da promijenim samoga sebe!’
Da sam tako molio od samoga početka, ne bih uzalud potrošio svoj život.”

 

Operativni tim čine:

Nikola Buković

Nikola Buković, glavni tajnik, rođen 1984. u Banja Luci. Diplomirao politologiju. Najviše ga interesiraju javne politike, s posebnim naglaskom na pitanja obrazovanja, rada i zapošljavanja te socijalnog uključivanja. Zanimaju ga i organizacijska teorija te politička ekonomija. Slobodno vrijeme voli provoditi družeći se s dragim ljudima, gledajući filmove i serije, boraveći u ne odveć opasnoj prirodi te uglavnom neuspješno pokušavajući naučiti poneki strani jezik.

Marin Živković

Marin Živković, voditelj projekta i suradnik na programu “Prava mladih”, rođen 1987. u Zagrebu. Učlanjuje se u debatni klub i o svemu ima mišljenje. To ga je i dovelo do toga da bude volonter u Gongu i Zelenoj akciji. Bio je i vrlo aktivan u Varšavskoj i studentskoj blokadi. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti 2012. Trenutno je voditelj programa Prava mladih. U slobodno vrijeme voli gledati filmove, igrati društvene igre te se baviti sportom.

Monika Pažur

Monika Pažur, Voditeljica programa Prava mladih rođena je 1986. u Varaždinu. Magistra pedagogije. Trenutno pohađa postdiplomski interdisciplinarni specijalistički studij “Prava djece”. Počela raditi u Mreži 2011. Zainteresirana za područja interkulturalizma, ljudskih prava i prava na obrazovanja, posebice marginaliziranih skupina. Zalaže se za uvođenje Odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u škole. Ostali interesi uključuju ples, sviranje klavira, plivanje, putovanja ...

Petra Pekica

Petra Pekica, Voditeljica programa Politike za mlade, rođena 1986. u Puli. izvještava za regionalni dnevni list Glas Istre te je na kraju upisala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Neko vrijeme vodila emisije na Radio Studentu, a od ožujka 2012. članica je operativnog tima Mreže gdje radi kao voditelja programa Politike za mlade. Veseli je kuhanje, bivanje u prirodi i čitanje dobrih knjiga.

Lidija Đukes

Lidija Đukes, Voditeljica financijskih i administrativnih poslova, rođena je 1977. u Zagrebu. Danas je trenerica i konzultantica za neprofitni sektor. Ponosna je supruga i mama. Voli planinarenje, bicikliranje, trčanje, plivanje, a najviše od svega putovanja.

Tomislav Kevo

Tomislav Kevo, Voditelj projekta i suradnik na programu “Prava mladih”, rođen 1989. godine u Vinkovcima. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti te europsku povijest na Central European University u Budimpešti. Posebna strast su mu filmovi, trčanje i Arsenal.

Nikola Bajai

Nikola Bajai, Voditelj projekta, rođen 1989. u Splitu. Magistrirao politologiju 2014. U Mrežu dolazi početkom 2015. godine kao stručni suradnik na programu Politike za mlade. Prethodno je volontirao u Klubu studenata Fakulteta političkih znanosti i Zelenoj akciji, a bio je i na internship programu u GONG-u. Vjeruje u promjene, tako je bio aktivan u studentskoj blokadi i protestima u Varšavskoj ulici. Voli drage ljude, glazbu (između ostalog pjevati i otići na dobar metal koncert), psa Ozzyja, more, voziti biciklu i gubiti se negdje po svijetu.

Antonija Bračulj

Antonija Bračulj, Voditeljica programa Rad s mladima,
rođena 1989. godine u Splitu. Diplomu magistre socijalne pedagogije stekla je 2015. godine na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Trenutno je suradnica na programu Rad s mladima pri čemu se nada da će svojim angažmanom doprinijeti razvoju humanijeg i proaktivnijeg društva. U slobodno vrijeme voli gledati filmove, slušati glazbu, čitati i putovati.

Anica Tuškan

Anica Tuškan, Administrativna tajnica, rođena 1969. u Zagrebu. Završila poslovnu ekonomiju i financije. Poslovno se uvijek pronalazila u financijama i administraciji, i to joj predstavlja zadovoljstvo. Rad s ljudima jako je veseli, uvijek je spremna pružiti pomoć kao i svaku podršku svome timu. Ponosna je supruga i još ponosnija mama dvaju sinova koji je uvijek oduševe novim uspjesima u sportu. Veseli je kuhanje, pečenje kolača, šetnje i druženje s dragim ljudima.

Zorica Vuković /Hrvatsko nebo 

*******

Daran Bašić urednik /Hrvatsko nebo

 I tako.Putuju mladi jer vole putovati.Drže radionice , “uče”  Vašu djecu i po školama  (što radi ministarstvo obrazovanja ?)  ,promoviraju rodnu ideologiju ,LGBTQ  naravno “volontirajući ” na teret državnog proračuna kojega većinom uredno pune vjernici.Ali i vatrogasci bez  opreme sa pretpotopnim vozilima  starima desetljeća starijima i od nekih od “volontera ”   iz MREŽE MLADIH HRVATSKE. . Roditelji djece oboljele od zloćudnih bolesti čija djeca nemaju lijekove , ovršeni , blokirani itd itd

    Izdvojili smo sa stranice  MREŽE MLADIH HRVATSKE   neke od aktivnosti .Kao što je i  potraga za još volontera

       15.03.2017.

Volontiranje (EVS) na organizaciji Parade ponosa u Ljubljani

Društvo Parada ponosa (Ljubljana Pride) traži dvoje volontera/ki iz Hrvatske za EVS projekt u trajanju od tri tjedna u lipnju (1.-30.6.) koji bi volontirali na direktnim poslovima oko organizacije prajda u Ljubljani. Radi se o projektu koji specifično cilja na mlade iz LGBT zajednice i/ili na one posebno zainteresirane za rad u tom području.
Zadatci za volontere/ke: Pomoć u svakodnevnim aktivnostima, organizacija, tehnička i logistička podrška, društveni mediji, promocija evenata i administrativna podrška, rad s volonterskim grupama i mladima.
Projekt počinje u ožujku 2017. i traje 6 mjeseci.

03.02.2017.

Istraživanje o socio-ekonomskom statusu LGBTI populacije na Balkanu

Svjetska banka, IPSOS Srbija, Institut Williams pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Los Angelesu te LGBTI Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey (ERA) pokrenuli su istraživački projekt usmjeren na ispitivanje socio-ekonomskog statusa LGBTI populacije na zemljama Balkana.
Pozivaju se sve punoljetne LGBTI osobe da daju svoj doprinos istraživanju kroz ispunjavanje ankete putem ove poveznice. Istraživanje je usmjereno na iskustva LGBTI populacije u ostvarivanju prava na zaposlenje, obrazovanje, stanovanje, pristup zdravstvenim uslugama i ostalim uslugama važnim za život.

 

  http://www.mmh.hr/hr/mladi_info

 

I svi su za EU tekovine .Ali primjerice ni riječi o osudi komunističkih zločina .I svi se bore za ljudska prava. Ali nikako i definirati za koja su to ljudska prava uskraćeni u Hrvatskoj  koja je punopravna članica EU i ispunila je sve uvjete i uskladila zakonodavstvo

Kakovo to onda civilno društvo grade sa  partnerom Plenkovićem ?

*********

 

platFORMATrenera 

 

Mreža mladih Hrvatske prepoznaje važnost ulaganja u razvoj organizacija mladih i podizanje kompetencija mladih, osoba koje rade s mladima te donositelja odluka. Stoga je u organizacijskom okviru nastala baza trenera – platFORMATrenera – koji okuplja skupinu iskusnih trenera/ica s dugogodišnjom praksom rada na području neformalnog obrazovanja u širokom spektru tema.

platFORMATrenera doprinosi podizanju kapaciteta i osnaživanju članica i drugih struktura Mreže, mladih i relevantnih dionika u području djelovanja mladih i za mlade. Ova misija ostvaruje se kroz razvoj i provedbu edukacijskih programa prilagođenih potrebama svih sudionika, a utemeljenih na principima neformalnog učenja. Rad trenera PlatFORMATa utemeljen je na iskustvu i znanjima iz direktnog rada u području djelovanja mladih i za mlade.

Trenere/ice platFORMATa možete angažirati za provedbu sljedećih aktivnosti:
predavanja
edukativne radionice
moderiranje
facilitacija
treninzi
vođenje strateškog planiranja
provođenje nezavisne evaluacije.

Neke od tema kojima se treneri/ce platFORMATa bave su:
politike za mlade
savjeti mladih
aktivizam u zajednici
sudjelovanje u procesima donošenja odluka
javno zagovaranje
strateško planiranje
pisanje projektnih prijedloga i upravljanje projektima
izgradnja mira i nenasilna komunikacija
komunikacija, timski rad, donošenje odluka
praćenje i vrednovanje
upravljanje financijama
antidiskriminacija
menadžment volontera
interkulturalnost
europsko građanstvo
rad s mladima
ljudska prava.

Ako je vaša organizacija zainteresirana za neku od aktivnosti iz naše ponude, pozivamo vas da ispunite upitnik o potrebama i pošaljete ga na trening@mmh.hr. Po primitku vašeg upitnika javit ćemo vam se s ponudom s istaknutim ciljevima, sadržaju, aktivnostima i cijenom.

 

Upoznajte naše trenere i trenerice

ANA PREVEDEN

Rođena 1982. u Banjoj Luci (BiH). Apsolventica sam kroatistike i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Profesionalno i volonterski bila sam kroz dugi niz godina uključena u rad udruge ZUM, Vijeća mladih Istarske županije te Volonterskog centra Istra. Završila sam program Studija o mladima za mlade te edukaciju za trenere participativnom metodologijom rada s mladima. Također, jedna sam od urednica publikacije “Mislim, djelujem, unapređujem – analiza politike za mlade Istarske županije”.
S nekoliko sam prijatelja osnovala amaterski pješačko-planinarski klub “Mamuti” putem kojeg živim svoju ljubav prema prirodi i putovanjima. Obožavam ljubav, čitati knjige, a autom bih odmah mogla krenuti na put oko svijeta.
Kod trenerskog me rada privlači mogućnost učenja i promatranja novih stvari iz drugačije perspektive te zabavan i interaktivan način prijenosa znanja. Volim dijeliti znanja i iskustva koja sam stekla, s mladim ljudima koji imaju volju i želju raditi na bilo kakvoj promjeni.
Područja od posebnog interesa: politika za mlade, nenasilna komunikacija, timski rad, transformacija sukoba.

ANAMARIJA SOČO

Rođena 1981. godine u Splitu. Studirala sam sociologiju i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2004. godine angažirana sam volonterski i profesionalno u organizacijama civilnoga društva. Iznimno vrijedna iskustva stekla sam u Volonterskom centru Zagreb te kroz volontiranje u Zelenoj akciji, Vijeću mladih grada Zagreba i Pravu na grad. Od 2008. godine zaposlena sam u Mreži mladih Hrvatske kao koordinatorica međunarodne suradnje te programa rada s mladima.
Svoj interes pronašla sam i kroz trenerski rad i u tom se području kontinuirano usavršavam kroz učenje od kolega i kolegica, pohađanjem edukacija za trenere te kroz direktan rad s ljudima. Kroz godine sam održala veliki broj radionica i treninga, prvenstvno za mlade, učitelje i nastavnike te osobe koje rade s mladima. Teme koje su mi osobito bliske su interkulturalna komunikacija i kompetencije, aktivizam mladih, politike za mlade i zagovaranje, volonterstvo, međunarodni rad s mladima i suradnja. Posljednjih nekoloko godina intenzivno radim na području izgradnje interkulturalnih kompetencija te na alatima za osobnu i organizacijsku transformaciju.
Rad s ljudima me ispunjava i nadahnjuje te uživam u dvosmjernom procesu učenja koji se događa između trenera i grupe. U slobodno vrijeme pjevam, putujem i učim strane jezike. Zaljubljena sam u knjige, bicikl, čaj, more te svoje prijatelje i obitelj.

DANIJELA JURIĆ

Danijela Jurić rođena1978. u Splitu. Završila sam studij psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno pohađam master EU studije na multidisciplinarnim međunarodnim studijima Univerziteta u Novom Sadu.

Angažman u civilnom sektoru započela sam kao volonterka na Plavom Telefonu (1998.) i u Volonterskom centru Zagreb (2001.-2009.) u kojem sam prošla svoj razvojni put od sudionice na projektima preko organiziranja i vođenja lokalnih i međunarodnih projekata i cijele organizacije do pozicije predsjednice i koordinatorice za međunarodnu suradnju. Dugo sam bila aktivna u međunarodnim organizacijama Service Civil International, Youth Action for Peace, Youth for Exchange and Understanding – prvenstveno kao trenerica, konzultantica i povremeno članica različitih odbora te sam imala priliku biti članica baze trenera Europskog foruma mladih (2007./2008.) i dio političke strukture iste organizacije.

Programska sam koordinatorica Centra za neformalno obrazovanje i cjeloživotno učenje u Novom Sadu i članica sam nekoliko baza trenera:
– Nacionalna Agencija za program Mladi na djelu (od 2014. Erasmus+)
– SALTO-YOUTH SEE RC
– Council of Europe, Directorate of Democratic Citizenship and Participation / Youth Department
– platFORMat trenera MMH
– South East European Youth Network

Autorica sam nekoliko priručnika i aktivna sam kao slobodna trenerica i konzultantica za pitanja mladih, volonterstva i europskog građanstva, aktivnog sudjelovanja mladih i strukturiranog dijaloga, organizacijskog i projektnog menadžmenta, strateškog razmišljanja i planiranja.

http://trainers.salto-youth.net/DanijelaJuric/

EMINA BUŽINKIĆ

Rođena u svibnju 1984. u Sisku. Aktivna sam u Mreži mladih Hrvatske koja mi je pružila prostor vlastite afirmacije i pogled na potencijal mladih i naše kreativnosti. Od 2004. godine izmijenila sam uloge potpredsjednice, predsjednice i glavne tajnice organizacije s bogatim iskustvom učenja i podučavanja o organiziranju mladih, politici za mlade, obrazovanju mladih i dr. Autorica sam radova i publikacija o politici za mlade, društvenom položaju i organiziranju mladih.
Svoje interese duboko pronalazim kroz angažman u Centru za mirovne studije i Documenti – Centru za suočavanje s prošlošću u području izgradnje održivog mira. Analiziram, formuliram i pišem o migracijama, azilu i suočavanju s prošlošću.
U spomenutim organizacijama gradila sam trenerski afinitet i iskustvo te sam do danas samostalno ili s trenerskim timovima održala desetke radionica, seminara i treninga što lokalnih, što nacionalnih, što međunarodnih. U trenerskom radu prepoznajem sebe i svoje mogućnosti prijenosa znanja i vještina te iznimnu moć grupnih procesa, a osobito me zabavlja razvijati različite metode učenja.
U trenerskom radu posebno me interesiraju teme komunikacije, suradnje i izgradnje održivih mehanizama (politika za mlade, javno zagovaranje), a volim raditi sa udrugama i savjetima mladih, predstavnicima vlasti te zainteresiranim građanima-kama.
Uživam u mijenjanju svijeta oko sebe i promjenama kojima doprinosim svojim radom. Moje velike ljubavi su putovanja svijetom, kulturama, izričajima i jezicima. Uživam u beskrajnim krajolicima dobrih knjiga i druženju sa prijateljima i obitelji. Vjerujem u pravdu i poštenje.

LIDIJA ĐUKES

Rođena 1977. u Zagrebu. Trenerica, konzultantica i mama 🙂

Angažman u civilnom sektoru sam započela u Volonterskom centru Zagreb (1996.) kroz međunarodnu razmjenu volontera, volonterske kampove i akcije u zajednici te radu na zakonskom okviru volonterskog rada kao i na praćenju razvoja politika za mlade. Radim kao samostalna trenerica i konzultantica za neprofitni i javni sektor.

Osim volonterstva glavne grane mog djelovanja su:
– vrednovanje i priznavanje neformalnog i informalnog učenja
– rad mladih i rad s mladima
– međukulturološki dijalog i učenje
– projektni i financijski menadžment
– programi i fondovi EU.

Jednakim intenzitetom radim i na nacionalnoj i na Europskoj razini (EU, Jugoistočna Europa, EuroMed, Istočna Europa i Kavkaz). Surađujem s nekoliko platformi trenera iz područja rada s mladima: SALTO-YOUTH, Nacionalna Agencija za program Mladi na djelu (od 2014. Erasmus+) pri AMPEU, SEEYN i platFORMat trenera MMH.

Od 2013. zadužena sam za koordinaciju platFORMAt-a trenera MMH.

http://trainers.salto-youth.net/LidjaDjukes/

MARTINA HORVAT

Rođena 1981. u Zagrebu. Završila sam opću gimnaziju, a zatim Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet i stekla zvanje profesorice socijalne pedagoginje.
Od srednjoškolskih dana sam aktivna u različitim organizacijama i inicijativama civilnog društva i to primarno onima koje se bave djecom i mladima, ljudskim pravima i pravima životinja.
Od 2002. godine bila sam najviše angažirana u Ambidekster klubu gdje sam se nakon organiziranja i provođenja edukativnih aktivnosti za osnovnoškolce i srednjoškolce bavila grupnim radom s maloljetnim i mlađim punoljetnim počiniteljima kaznenih djela te edukacijom i mentorstvom volonterkama i volonterima. Uz to sam bila zaposlena i u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi. Trenutno radim u GONG-u kao voditeljica Edukacijskog centra.
Kao predstavnica Ambidekster kluba sam sudjelovala u radu Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske gdje sam se osobito bavila područjem socijalne politike i položajem mladih s manje mogućnosti – mladih s teškoćama ili mladih u riziku od socijalne isključenosti.
Teme koje me osobito zanimaju u trenerskom radu su: ljudska prava, uvažavanje različitosti, razvoj socijalnih vještina i osobnih kompetencija, nenasilna komunikacija, važnost neformalne edukacije za razvoj vještina, volonterstvo i organiziranje volontiranja, borba protiv socijalne isključenosti te socijalno uključivanje svih pojedinaca i skupina. Uživam raditi s različitim dobnim skupinama od djece do odraslih, a osobito često radim sa skupinama mladih s teškoćama, problemima u ponašanju ili s osobama u riziku od socijalne isključenosti.
U slobodno vrijeme volim biti okružena dragim ljudima i životinjama, boraviti u prirodi ili putovati. Često sam zaokupljena različitim volonterskim akcijama i inicijativama kojima pomažem ugroženim životinjama ili kojima nastojim pridonijeti društvenoj pravdi, razumijevanju i poštovanju među ljudima. Također često sudjelujem u edukacijama i razmjenama znanja i iskustava što me posebno motivira za daljnji rad.

MIRELA TRAVAR

Rođena 1981. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole, upisala sam studij kroatistike i slavistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu koji sam i završila te postala profesorica hrvatskog jezika i književnosti i slavistike.
Kao apsolventica sam 2006. godina upisala Mirovne studije i otprilike otada počinje moj aktivistički angažman. Tijekom godina sam volontirala u raznim organizacijama civilnog društva, a 2008. godine se zapošljavam u udruzi GONG. Od 2007. godina sam članica Centra za mirovne studije, a od 2009. godine i članica Stalnog radnog tijela Skupštine CMS-a. 2010. godine postajem trenerica u trenerskoj platformi Mreže mladih Hrvatske – platFORMATrenera, a krajem iste godine bivam izabrana i u Upravni odbor MMH-a. Od 2011. godine u Mreži sam zaposlena kao glavna tajnica.
U posljednjih 7 godina sam se bavila: volonterskim menadžmentom, praćenjem antidiskriminacijskih politika, Europskom unijom, zagovaranjem, praćenjem i kreiranjem javnih politika (za mlade) itd. U svom se radu vodim idejama da su strast, rad i trud pokretačke snage svih promjena.
Svoje vrijeme posvećujem i svojoj obitelji i psima te blogiranju i pisanju muzičkih (heavy metal) recenzija i članaka.
U trenerskom radu vidim neizostavan dio svog identiteta, kao osobe koja se želi baviti obrazovanjem, osobito mladih osoba. Naglasak stavljam na zagovaranje, antidiskriminaciju, javne politike i aktivizam, a za sam proces treninga smatram da je jedno od bogatijih i vrjednijih iskustava.

NIKOLA BUKOVIĆ

Rođen 1984. u Banja Luci, Bosna i Hercegovina. Završio sam studij politologije na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na smjerovima: međunarodni odnosi i javne politike. Iako me međunarodni odnosi, politika i ekonomija podjednako zanimaju, moj profesionalni razvoj, nakon dolaska u Mrežu mladih Hrvatske je ipak prvenstveno vezan uz javne politike, prije svega uz politike za mlade u područijma aktivnog sudjelovanja mladih, obrazovanja i zapošljavanja.
Moj trenerski angažman započeo je više kao rezultat spleta okolnosti te, iskreno rečeno, nije bio dio nekog duboko osmišljenog i kroz dugo vremensko razdoblje osmišljanog plana. Naime, potražnja za edukacijama koje su se konstantno javljale paralelno s mojim uobičajnim poslom u Mreži su me u više navrata gurnule u vatru, nudeći mi priliku da drugima pričam i prenosim ono što svakodnevno radim(o). Kako se njihova učestalost počela povećavati, sve sam više shvaćao kako u ovom poslu nije dosta samo znati nešto raditi, nego naći pravi način kako to prenijeti onima koji slušaju te kako ih motivirati da se i sami okušaju bez obzira na strah od pogreške. S druge strane, u osnivanju platFORMAT-a vidio sam super šansu da napredujem u trenerskom poslu učenjem od iskusnijih i potkovanijih trenera/ica. Ono što je počelo kao sporadična aktivnost sve više postaje vrlo bitna stvar u mom profesionalnom životu, sasvim sigurno i dijelom zato što volim dijeliti svoje znanje s drugima te želim biti dobar u tome.
U slobodno vrijeme volim putovanja, druženje s dragim ljudima, stripove te jazz glazbu. Govorim engleski i španjolski jezik te mi je velika želja obići Španjolsku uzduž i poprijeko.

NIKOLA PANDURIĆ

Rođen 1986. u Koprivnici. Završio sam studij Ekoinženjerstva na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu i stekao titulu magistra inženjera ekoinženjerstva. Dugogodišnje iskustvo rada s organizacijama civilnog društva stekao sam radom u matičnoj udruzi K.V.A.R.K. iz Križevaca, a kasnije i sudjelovanjem u radu Mreže mladih Hrvatske gdje sam bio predsjednik i član upravnog odbora. Sudjelovao sam na brojnim edukacijama o politikama za mlade, aktivizmu mladih i uključivanju mladih u aktivniji društveni život. Aktivno sam uključen u rad na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Strastveni sam amaterski biciklist i nije mi problem potegnuti biciklom i do Dubrovnika, ukaže li se povoljna prilika za tim.
Trenerski rad mi je zanjimljiv zbog prenošenja i razmjene znanja i iskustava s različitim ljudima kojima ona mogu koristiti, istovremeno usvajajući nova znanja i vještine te širenje vlastitih spoznaja upoznavanjem novih ljudi i njihovih svjetova.

SUNČANA KUSTURIN

Diplomirala sam na Studijskom centru socijalnog rada 2002. godine a na njemu sam 2010. stekla i zvanje specijalistice supervizije psihosocijalnog rada. Kroz neformalno obrazovanje dodatno sam se educirala o temama poput “Neformalno obrazovanje mladih”, “Rodno uvjetovano nasilje”, “TALE-trening za aktivno učenje u Europi”, “Iskustveno učenje prema Outward Bound metodi”, “Participativna metodologija i pristupi učenju tijekom treninga”, “Asocijativne karte”, “Team building u radu sa mladima”, “Dramski odgoj”.
Svoj rad u području rada sa mladima započela sam kroz volontiranje u centru mladih a nastavila sudjelovanjem na nekoliko programa koji su doprinosili prevenciji poremećaja ponašanju. Važan dio ovog rada bio je i rad sa roditeljima i nastavnicima kako bi i oni počeli mijenjati sebe. U zadnjih nekoliko godina u najvećoj mjeri sam se usmjerila na socijalni integraciju mladih koji su izlaze iz dječjih ili odgojnih domova. Osim direktnog rada sa mladima posljednjih devet godina radim i kao supervizorica volontera i stručnjaka koji rade sa djecom i mladima kako bi oni dobili potrebnu podršku i unaprijedili svoje kompetencije.
Kao trenerica uglavnom radim na temama koje su povezane uz vještine rada sa djecom, mladima, roditeljima. rod i spol, institucionalni tretman i integracija, poremećaji ponašanju i prevencija, komunikacija, rad sa obitelji, stres, kreativnost, timski rad teme su koje su mi bliske i o kojima rado educiram zainteresirane. Učesnici treninga koje sam vodila istaknuli su da sam stručna, strukturirana, dobro pripremljena, pristupačna i da znam kreirati ugodnu radnu atmosferu.
Vjerujem da je rad sa mladima vrlo moćan i trudim se svojim radom unaprjeđivati kompetencije mladih kako bi oni kreirali inovativnu budućnost.

 **********

Komentar Zorice Vuković

platFORMATrenera

Kad se spomene trener, svaka normalna osoba pomisli na sportskog trenera. No, NGO, ne misle tako. Njima je trener kao nekakav guru koji prepoznaje važnost ulaganja u razvoj organizacija mladih i podizanje kompetencija mladih, osoba koje rade s mladima te osoba koje donose odluke. Stoga je u organizacijskom okviru Mreže mladih nastala baza trenera –platFORMATrenera – koja okuplja skupinu iskusnih trenera s dugogodišnjom praksom rada na području neformalnog obrazovanja u širokom spektru tema.

platFORMATrenera doprinosi podizanju kapaciteta i osnaživanju članica i drugih struktura MMH u području djelovanja mladih i za mlade. Ova misija ostvaruje se kroz razvoj i provedbu edukacijskih programa prilagođenih potrebama svih sudionika, a utemeljenih na principima neformalnog učenja (to se uči u svakodnevnom životu i nisu potrebni nikakvi treneri).

Trenere platFORMATa mogu se angažirati za provedbu sljedećih aktivnosti: predavanja,
edukativne radionice, moderiranja, facilitacija, treninzi (?), vođenje strateškog planiranja, provođenje nezavisne evaluacije (ma što god to značilo)…

Neke od tema kojima se treneri platFORMATa bave su: politike za mlade; savjeti mladih; aktivizam u zajednici; sudjelovanje u procesima donošenja odluka; javno zagovaranje; strateško planiranje; pisanje projektnih prijedloga i upravljanje projektima; izgradnja mira i nenasilna komunikacija; komunikacija, timski rad, donošenje odluka; praćenje i vrednovanje
upravljanje financijama; nediskriminacija; menadžment volontera (?); interkulturalnost; europsko građanstvo; rad s mladima; ljudska prava (ne i obaveza).

Upoznajte trenere i trenerice MM

Ana Preveden

Ana Preveden, rođena 1982. u Banjoj Luci. Apsolventica kroatistike i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Završila Studij o mladima za mlade te edukaciju za trenere rada s mladima. Jedna je od urednica publikacije „Mislim, djelujem, unapređujem – analiza politike za mlade Istarske županije”.
Osnovala je amaterski pješačko-planinarski klub „Mamuti” s prijateljima. Obožava ljubav (?), čita knjige i mašta o putu oko svijeta. Voli dijeliti znanja (?) i iskustva koje je stekla, s mladim ljudima koji imaju volju i želju raditi na bilo kakvoj promjeni. Područja od posebnog interesa: politika za mlade, nenasilna komunikacija, timski rad, transformacija sukoba.

Intermezzo:
Onaj tko ne zna, a ne zna da zna-budala je, kloni ga se.
Onaj tko ne zna i zna da ne zna-dijete je, nauči ga.
Onaj tko zna, a ne zna da zna- taj spava, probudi ga,
A onaj tko zna i zna da zna-mudar je, slijedi ga.“ Konfucije

Anamarija Sočo

Anamarija Sočo, rođena 1981. godine u Splitu. Studirala sociologiju i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Volontirala u Zelenoj akciji, Vijeću mladih grada Zagreba i Pravu na grad. Zaposlena u Mreži mladih kao koordinatorica međunarodne suradnje te programa rada s mladima. Održala veliki broj radionica i treninga, prvenstveno za mlade, učitelje i nastavnike (?), te osobe koje rade s mladima. Teme koje su joj osobito bliske su: interkulturalna komunikacija i kompetencije, aktivizam mladih, politike za mlade i zagovaranje, volonterstvo, međunarodni rad s mladima i suradnja. Zaljubljena u knjige, bicikl, čaj, more te svoje prijatelje i obitelj.

Danijela Matorčević (Jurić)

Danijela Matorčević (Jurić) rođena je 1978. u Splitu. Završila studij psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Započela kao volonterka na Plavom telefonu i u Volonterskom centru Zagreb. Aktivna u međunarodnim organizacijama Service Civil International, Youth Action for Peace, Youth for Exchange and Understanding – prvenstveno kao trenerica, konzultantica i povremeno članica različitih odbora.
Programska je koordinatorica Centra za neformalno obrazovanje i cijelo životno učenje u Novom Sadu. Članica je nekoliko baza trenera: Nacionalna Agencija za program Mladi na djelu (od 2014. Erasmus+); SALTO-YOUTH SEE RC; Council of Europe, Directorate of Democratic Citizenship and Participation / Youth Department; platFORMat trenera MMH; South East European Youth Network, te autorica nekoliko priručnika.

Emina Bužinkić

Emina Bužinkić, rođena je 1984. u Sisku. Aktivna u MMH (Što je po struci?). Autorica je publikacija o politici za mlade, društvenom položaju i organiziranju mladih. Svoje interese duboko pronalazi kroz angažman u Centru za mirovne studije i Documenti. Tamo je gradila je svoj trenerski afinitet: rad s udrugama i savjetima mladih, predstavnicima vlasti te zainteresiranim građanima. Uživa u mijenjanju svijeta oko sebe (Zar i ona?). Ljubav su joj putovanja svijetom. Uživa u beskrajnim krajolicima dobrih knjiga i druženju s prijateljima i obitelji. Vjeruje u pravdu i poštenje (Documente?).

Intermezzo: U „Hrvatskom fokusu“, Melita Novak piše:
»Za one koji imaju „svoju vlast“ i koji pokušavaju obraniti se raznim preprekama od neulaska terorista u njihove države, Emina Bužinkić kaže da su – fašisti! „Takve politike, pred ugrozom ljudskog života, propagiraju fašizam“, rekla je Emina Bužinkić i još dodala: „Mi moramo spriječiti povratak fašizma u Europu. Kao da smo se vratili u ratno stanje”«.

Kopiraju li ono i Marxa?
Karl Marx: Filozofi su svijet samo različito tumačili, ali radi se o tome da ga se izmijeni.“

Lidija Đukes

Lidija Đukes rođena 1977. u Zagrebu. Trenerica, konzultantica i mama. Radi kao samostalna trenerica (bila u MMH) i konzultantica za neprofitni i javni sektor, radi na nacionalnoj i Europskoj razini (EU, Jugoistočna Europa, EuroMed, Istočna Europa i Kavkaz). Surađuje s nekoliko platformi trenera iz područja rada s mladima: SALTO-YOUTH, Nacionalna Agencija za program Mladi na djelu (od 2014. Erasmus+) pri AMPEU, SEEYN i platFORMat trenera MMH.

Martina Horvat

Martina Horvat rođena je 1981. u Zagrebu. Profesorice je socijalne pedagoginje. Aktivna u različitim organizacijama i inicijativama civilnog društva i to primarno onima koje se bave djecom i mladima, ljudskim pravima i pravima životinja. Trenutno radi u GONG-u kao voditeljica Edukacijskog centra. U slobodno vrijeme voli biti okružena dragim ljudima i životinjama, boraviti u prirodi ili putovati.

Mirela Travar

Mirela Travar, rođena 1981. u Zagrebu. Profesorica je hrvatskog jezika i književnosti i slavistike. Završila Mirovne studije i volontira u raznim NGO. Zapošljava se u GONG-u, a sada je u MMH. Bavi se volonterskim menadžmentom, praćenjem nediskriminacijskih politika, Europskom unijom, zagovaranjem, praćenjem i kreiranjem javnih politika (za mlade) itd. Svoje vrijeme posvećuje obitelji, psima te blogiranju i pisanju muzičkih (heavy metal) recenzija i članaka. U trenerskom radu vidi neizostavan dio svog identiteta.

Nikola Buković

Nikola Buković rođen 1984. u Banja Luci. Završio studij politologije. Trenerski angažman započeo je kao rezultat spleta okolnosti. U slobodno vrijeme voli putovanja, druženje s dragim ljudima, stripove te jazz glazbu. Govori engleski i španjolski jezik.

Nikola Pandurić

Nikola Pandurić, rođen 1986. u Koprivnici. Završio studij Ekoinženjerstva na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu. Strastveni amaterski biciklist. Trenerski rad mu je zanimljiv zbog prenošenja i razmjene znanja i iskustava s različitim ljudima kojima ona mogu koristiti.

Sunčana Kusturin,

Sunčana Kusturin, diplomirala na Studijskom centru socijalnog rada. Kroz neformalno obrazovanje educirana: „Neformalno obrazovanje mladih”, „Rodno uvjetovano nasilje”, „TALE-trening za aktivno učenje u Europi”, „Iskustveno učenje prema Outward Bound metodi”, „Participativna metodologija i pristupi učenju tijekom treninga”, „Asocijativne karte”, „Team building u radu s mladima”, „Dramski odgoj”. Radila s roditeljima i nastavnicima kako bi i oni počeli mijenjati sebe (?). Osim direktnog rada s mladima, radi kao nadglednica volontera i stručnjaka koji rade s djecom i mladima (?). Kao trenerica radi na temama koje su povezane uz vještine rada sa djecom, mladima, roditeljima: rod i spol, institucionalni tretman i integracija, poremećaji ponašanju i prevencija, komunikacija, rad s obitelji, stres, kreativnost, timski rad… Vjeruje da je rad s mladima vrlo moćan i trudi se svojim radom unaprjeđivati kompetencije mladih kako bi oni kreirali inovativnu budućnos

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević, jedan je od uspješnijih djelatnika NGO koji se ubacio u politiku i sad je u gradskoj skupštini u Zagrebu. Rođen je u Zagrebu 1982. godine. Pravni fakultet napustio je na trećoj godini, pa je upisao Fakultet političkih znanosti (?). Punu stipendiju dobio je od Velike Britanije i na Cambridgeu magistrirao u području okoliša, društva i razvoja. Povratkom u Zagreb, počeo se „boriti za naš grad“.

 

 

PS: grozno je da ovakve trenere državne institucije angažiraju u obučavanju djece, mladih i roditelja, pa čak i učitelja, nastavnika, profesora. To je platforma multi-kulti svjetonazora i vrlo je opasna jer zanemaruje posve našu kulturu. Njihova djelatnost cilja „u ništa“. Tu nema ničeg hrvatskog. A i Jokić je školovan u VB. Interesantan je njihov profil: politolozi, upravni pravnici, sociolozi. I svi bi putovali po svijetu-a to im pružaju NGO jer ne moraju puno raditi, a dobivaju novce.

Naše žene rade prekrasne ručne radove, a ovi samo podmeću „klipove“.

 

 

Zorica Vuković /Daran Bašić /Hrvatsko nebo

 

Odgovori