ERDUT – 26. OBLJETNICA POGIBIJE HRVATSKIH HEROJA

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

 

 

Na današnji dan, 25. srpnja, 1991. godine, izvršen je prvi izravni napad sa teritorija Republike Srbije na Republiku Hrvatsku na malo mjesto Erdut. U tom napadu poginula su šestorica hrvatskih branitelja pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi, a 19 ih je ranjeno.

Topnički napad iz kukavičjeg gnijezda, bio je dokaz kako nikada nisu odustali od teritorijalnih pretenzija prema državi Hrvatskoj, koja je tada već bila voljom i odlukom hrvatskog naroda, izišla iz umjetno nastale tvorevine zvane Jugoslavija.

Nisu uspjeli i nikada neće, jer naše granice su granice jedne divne zemlje, koju nam je Bog dao, da u njoj žive plemeniti i sretni ljudi, ljudi koji nemaju i nikada neće imati potrebe otimati tuđe. Nema ničega ljepšega od Hrvatske grude. Tu na samoj granici Lijepe naše, uz Dunav koji mirno protiče, naši su prijatelji i suborci ostavljajući svoje živote – poklonili su najveće blago koje su imali, kako bi mi danas živjeli u slobodnoj nam Domovini.

Nikada ne zaboravimo njihovu žrtvu i odajmo počast onima koji nisu žalili darovati ono najvrijednije što su imali za ono najsvetije čemu su težili neovisnu, slobodnu Hrvatsku. Zastanimo na trenutak u mislima na Milu Čulinu, Antu Grgića, Miroslava Gržana, Josipa Kneževića, Željka Pavića i Mirka Rožmana.

Nije lako živjeti poslije smrti voljenih. Mi živimo taj život za vas, zahvaljujući vama. Živimo ga tako da na sam spomen poštenja, ljubavi i hrabrosti, naša djeca, naša hrvatska mladost, naša budućnost – pomisle i sjete se vas i vaše žrtve koja je utkana u temelje slobode, poštenja, mira i dostojanstva ove nam jedine Hrvatske.

Vi ste gore, gledate nas i bdijete nad nama. Bdijete nad granicom na kojoj i za koju ste položili svoje živote. To nam daje snagu, to nam jača ponos, ali i odgovornost prema svemu, što mi, u svom ovozemaljskom životu još moramo proći. I zato naša srca koja su pobijedila u obrambenom Domovinskom ratu još su tu i spremna su dati sve kako bi se ovo društvo izvuklo iz gliba u koji je ušlo iz različitih razloga. Oslobodili smo Hrvatsku i predali vladi baš onako kako funkcionira u demokraciji. Danas se suočavamo s različitim vrstama neistina pa ponavljamo:

Republika Hrvatska je nastala na vrednotama Domovinskoga rata i na krvi hrvatskih branitelja koji su temelj hrvatskog društva i hrvatske države!

Nije svaki glas pozvan i ovlašten prozivati i vikati, ali je pozvan biti glas koji zbori i koji se čuje, a grobovi naših suboraca trajno ostaju nepremostiva barijera svima onima koji nastoje ugroziti hrvatski mir i hrvatske državljane. Sve nas, žrtva naših heroja hrabri, naši nas mrtvi obvezuju, da štitimo domovinske ideale i vrednote zbog kojih su oni svoje živote dali, za slobodu budućih pokoljenja Hrvata i za Neovisnost Republike Hrvatske.

Vjerujte u svoj Dom Anđeli!

Vječna vam hvala i slava!

 

 Zorica Gregurić /Hrvatsko nebo 

Odgovori