“Izbjeglička kriza traži zajednički europski fond”

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

 Talijanska migrantska kriza europski je problem

Ljeto migrantima olakšava prelazak preko Sredozemlja i tako se Italija opet bori s Italija migrantipriljevom izbjeglica. A njezini europski partneri kao i dosad malo čine da joj pomognu. Talijanska vlada traži novi pristup i u pravu je: Europska unija trebala bi to gledati kao paneuropski problem koji zahtijeva paneuropsku reakciju.

U prvih šest mjeseci ove godine u Italiju je preko mora stiglo više od 84.000 migranata, skoro 20 posto više nego u prvoj polovini 2016. U budućnosti će pritisak na južne obale Italije samo rasti,jer demografski bum u Africi i Aziji sve više mladih ljudi navodi na odluku da riskiraju život radi svjetlije budućnosti u Europi.

Dublinski propisi EU-a kažu da zemlja u koju tražitelji azila prvu uđu mora provesti postupak. To ne bi trebalo značiti da je ta zemlja ostavljena da sama snosi skoro sve troškove. U praksi je to negdje blizu toga. EU je načinio neke korake prema podjeli troškova. Frontexu je proračun povećan s manje od 20 milijuna eura 2006. na 300 milijuna ove godine.

Ustanoviti zajednički fond

Prošli tjedan Europska je komisija odobrila financijski paket od još 35 milijuna eura Italiji da bi se borila s EU fondnovom navalom migranata i 46 milijuna da bi se pomoglo vlastima u Libiji, koja je glavna polazišna luka migranata. Ipak je to samo mali dio onoga što Italija troši i što će i dalje svake godine trošiti.

Komisija je Italiji milostivo dozvolila da troškove pokriva posuđujući više nego bi EU-ovi propisi o deficitu inače dozvoljavali – što samo povećava dugove koji su već jedni od najvećih u Europi. Talijanski porezni obveznici možda s pravom smatraju da to samo još pogoršava stvari.

Europska unija trebala bi ustanoviti velik zajednički fond kojime bi se države članice mogle služiti za pokrivanje troškova veznih za migrantsku krizu. Dozvoljena potrošnja mogla bi ići od spašavanja brodova na moru do pomoći izbjeglicama na ulasku na tržište rada. Fond bi trebao moći posuđivati, uz zajedničko EU-ovo jamstvo, a Europska komisija nadgledala bi kako se novac troši. Mnogi europski partneri Italije migrantsku krizu još uvijek ne smatraju svojim problemom. To je vrlo nepošteno – a s talijanskog stanovišta i neplativo. Ako europska solidarnost nešto znači, onda će to EU konačno i sa zakašnjenjem ispraviti.

 

Bloomberg (New York)/hkv/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)