DOLAZE KANADERI Gori u Strožancu i Podstrani, vatrogasci iz cijele Hrvatske gase vatru

Vrijeme:2 min, 23 sec

 

7:45 Nakon što je jučer na Facebook stranici Vatrogasci – Oni su naši heroji objavljena nepotvrđena informacija o tome kako piromani u Mercedesu i Škodi potpaljuju požare, danas je to opovrgnuto od strane same stranice. Opširnije

7:20 Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče u potpunosti je otvorena za sve skupine vozila, a brza cesta Solin-Klis zbog požara je otvorena samo u smjeru od Dugopolja prema Splitu (DC1), gdje se vozi uz ograničenje brzine od 60 kilometara na sat, izvijestio je u utorak Hrvatski autoklub (HAK). Na Jadranskoj magistrali između Lovrinca i Strožanca (DC8) vozi se jednim trakom, naizmjence, zbog požara.

7:00 Na požarištima u Srinjinama, Žrnovnici, Podstrani, Strožancu i Splitu je veliki broj gasitelja, ukupno 21 vatrogasna postrojba sa 384 gasitelja i 102 vozila, doznaje Hina od Županijskog vatrogasno-operativnog centra Split.

Osim brojnih vatrogasaca, sezonaca, vojnika i građana pomahnitalu vatru u Splitu i okolici od sinoć gase i pripadnici navijačke skupine Torcida, kojima bi se danas trebali pridružiti navijači iz Zagreba, Rijeke i Osijeka.

Na požarištima su izgorjele brojne kuće, neke su nagorjele, kao i gospodarski objekti i automobili. Dio stanovništva noćas je samovoljno napustio domove u ugroženim područjima, a smještaj su im pružili brojni Splićani koji ih primaju u svoje domove.

Nebo nad Splitom još uvijek je sivo i nepregledno, baš kao i zrak kojim leti pepeo i sve je teže disati. Vjetar više ne puše, pa bi u suradnji s kanaderima požar uskoro mogao biti stavljen pod kontrolu.

Prijepodne u Split će stići premijer Andrej Plenković, koji će s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem održati radni sastanak. Svoj dolazak u Split najavila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja će skratiti posjet Salzburgu zbog požara koji haraju Dalmacijom.

6:45 Indexu je potvrđeno od vatrogasaca da je jedan kanader već dignut iz Zemunika u 6 i 15. Krenuo je prema Strožancu i Podstrani. Polijetanje ostalih je najavljeno u 7 sati.

6:30 Pogledajte s čime su se morali boriti vatrogasci u okolici Splita. Opširnije…
6:17 Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split Ivan Kovačević izvijestio je o stanju u Strožancu:

“Većina snaga je tu, sinoć smo opet imali borbu za kuće, ali uspjeli smo srediti stanje, požar sada ide dalje brdom, više kućama ne prijeti. Što se tiče vjetra, čini nam se da će jutros biti situacija povoljna, čim kanaderi budu mogli poletjeti, poletjet će. Ne može se to sanirati sve, ali nije ništa alarmantno. U Tugarama i dalje gori, ali ništa nije ugroženo što se tiče objekata i ljudi. Trenutno je najkritičnija južna strana brda Perun i Strožanac”, rekao je za Radio Split.

6:00 Zbog požara su zatvorene:

brza cesta Solin-Klis (DC1) u oba smjera;
županijska cesta Tromilja – Šibenik (ŽC3277);
županijska cesta Žrnovnica – Srinjine (ŽC6142) i
županijska cesta Mravinci – Žrnovnica (ŽC6270).

Piše Index.hr.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)