Što se čeka u Hrvatskoj : SAD – ANTIFA u New Jersey uvrštena na listu terorističkih organizacija

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

Odjel nacionalne sigurnosti u američkoj saveznoj državi New Jersey proglasio je u ponedjeljak grupu ANTIFA terorističkom organizacijom.

Antifašiste su okarakterizirali kao “domaću terorističku prijetnju”.

ANTIFA (njem. Antifaschistische Aktion, Antifašistička akcija ) je ultra ljevičarska organizacija, koja djeluje širom zapadnog svijeta, a koja za sebe tvrdi da se bori protiv svih oblika rasizma, fašizma, seksizma i ostalih nepoćudnih “izama”.

U praksi je dovoljno da se ne složite samo s malim dijelom njihova mišljenja da biste za antifašiste postali rasist, fašist, seksist itd. Tako npr. američki antifašisti sve one koji su glasovali za Donalda Trumpa smatraju fašistima, nacistima, rasistima, seksistima i homofobima, piše Narod.hr.

Ono što je karakteristično za američke antifašiste jest to da njihovi prosvjedi gotovo uvijek prerastaju u nasilje, a širom Amerike zabilježeno je puno slučajeva gdje su članovi ove organizacija fizički napadali pristalice aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa, razbijali gradske izloge i svo javno dobro, pljačkali i napadali policiju.

Američka savezna država New Jersey prva je koja je ovu organizaciju stavila izvan zakona i proglasila je terorističkom, uz obrazloženje da se radi o “ekstremističko anarhističkoj organizaciji koja je odgovorna za brojna nasilja u mnogim gradovima SAD-a”.

Ta odluka odjela za nacionalnu sigurnost New Jerseya izazvala je burne reakcije na društvenim mrežama, što bi prema najavama moglo dovesti do pobune na ulicama gotovo svih gradova u SAD-u.

Na službenom Twitter profilu ove organizacije navodi se “kako je rat počeo” te se pristalice često pozivaju na nasilje.

ANTIFA je vrlo rasprostranjena, ne samo u SAD-u, već i u cjelokupnom zapadnom svijetu. Podružnice ove organizacije aktivno djeluju u Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Austriji, Francuskoj, Belgiji, Australiji i Kanadi.

Stavljanje ANTIFA-e izvan zakona u New Jerseyu već je izazvalo nerede u ovoj saveznoj državi, a očekuje se da pripadnici ove organizacije, kojih samo u SAD-u ima na desetine tisuća, iziđu na ulice, na što ih se poziva sa službenih profila na društvenim mrežama ANTIFA-e.

Mnogi protivnici Donalda Trumpa, rasizma i fašizma, iako u načelu dijele stavove ANTIFA-e, ne slažu se i ne podržavaju tu organizaciju, čiji su simpatizeri vrlo agresivni i nasilni, a na njihovim okupljanjima ne može proći bez incidenta.

 

HMS/ http://hms.ba//Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)