Demistifikacija korištenja EU i nacionalnih fondova (video)

Vrijeme:4 min, 0 sec

 

https://www.youtube.com/watch?v=jbntIUYzjP8

Kako je moguće doći do značajnih financijskih sredstava EU i nacionalnih fondova za različite poduzetničke projekte.

U moru svih mogućih hrvatskih ideoloških, svjetonazorskih, političkih, društvenih ili povijesnih sukoba i sabotaža potpuno ispod radara prolaze neke informacije koje upućuju na neke drugačije, pozitivnije, a ponekad, možda i važnije teme. Ulaskom u EU iz Hrvatske se počeo akceleracijski događati stampedo pretežito mlađih ljudi, umornih od svih domaćih apsurda i proturječja, a željnih jednostavnog života u radu i stvaranju. U Hrvatskoj se zapravo nudi cijeli niz zanimljivih poslovnih prilika koje iz raznih razloga nisu dostupne široj javnosti ili barem onoj poduzetnički spremnoj. Ovaj razgovor objavljujemo jer nudi nešto novo. Ne radi se o nadi, nego o mogućnosti, o prilici koja je vrijedna pozornosti i pokušaja. Iz ovog sažetog izlaganja Tanje Kovačević, direktorice tvrtke Kota projekt d.o.o., možete dobiti početne informacije kako je moguće doći do značajnih financijskih sredstava EU i nacionalnih fondova za pokretanje posla.

‘Iako nam svi govore kako nam sredstva iz EU i nacionalnih fondova stoje na raspolaganju, to je na žalost jednom hrvatskom poduzetniku koji želi pronaći odgovarajući natječaj u bespuću mora informacija na internetu jako otežano. Na upis u tražilicu pojma „EU fondovi“ bespovratna sredstva dobijete odgovor o nizu linkova raznoraznih državnih tijela koja raspisuju natječaje kao i konzultantskih tvrtki koje bi trebali kontaktirati i dati im povjerenje. Radi se o inovativnoj aplikaciji razvijenoj istovremeno na tri platforme (web, IOS i Android) koja objedinjuje sve EU i nacionalne natječaje na jednom mjestu te time rješava problem na državnoj razini budući su do sada svi natječaji bili objavljivani na stranicama tijela koja su ih i objavljivala čime je poduzetnicima bilo otežano istraživanje natječaja. Naime, bilo je potrebno pretražiti stotinjak različitih web stranica’, naglasila je Tanja Kovačević.

‘Aplikacija „IZI DO POTPORA“ osim što objedinjuje sve EU i nacionalne natječaje na jednom mjestu te obavještava svoje korisnike/pretplatnike o svakom novom natječaju na način da im dolaze notifikacije na mobitel za točno određeni natječaj koji je sam korisnik pratio dok je natječaj npr. bio u najavi. Ideja za ovim projektom javila mi se kao odgovor na potrebe tržišta na kojem vlada bezbroj informacija na različitim stranicama čime su naši poduzetnici izgubljeni u bespuću mnogobrojnih Internet stranica te vlada veliko neznanje i nepovjerenje u dodjelu bilo kakvih subvencija, potpora ili bilo koju vrstu sufinanciranja. Dakle, ovom aplikacijom omogućujemo korisnicima lakši pristup informacijama, da upoznaju kako funkcioniraju EU i nacionalni fondovi te im vraćamo povjerenje i nadu u proširenje svog poslovanja uz pomoć EU i nacionalnih fondova’, istaknula je Tanja Kovačević.

‘Ukoliko želi aplicirati na određeni natječaj, aplikacija vas uvodi u daljnje faze kako bi bili sigurni da ste prihvatljiv prijavitelj, da je projekt prihvatljiv, odnosno razrada po fazama u raspisanom natječaju koje se razlikuju od natječaja do natječaja tzv. bodovanje. Ovim redom:

  • KONTROLNA LISTA ZA ZAPRIMANJE I REGISTRACIJU
  • KONTROLNA LISTA ZA ADMINISTRATIVNU PROVJERU
  • Treći dio bi trebao pomoći korisniku odrediti je li PRIHVATLJIV PRIJAVITELJ
  • Četvrti PRIHVATLJIVOST PROJEKTA I AKTIVNOSTI
  • PRIHVATLJIVOST TROŠKOVA
  • OCJENJIVANJE KVALITETE
    a) vrijednost za novac
    b) održivost projekta
    c) provedbeni kapaciteti
    d) dizajn i zrelost projekta
    e) razina inovativnosti
    f) horizontalna pitanja

Grad Zagreb i Obrtnička komora Zagreb su prepoznali važnost ove aplikacije pa je ona besplatna za sve poduzetnike Grada Zagreba’ izjavila je Tanja Kovačević.

‘Prema podacima Državnog zavoda za statistiku na dan 31.12.2015. god. u Republici Hrvatskoj evidentirano je 263.877 aktivnih subjekata koji obavljaju gospodarsku djelatnost, dok ih je na dan 31.12.2016. godine evidentirano svega 221.463. Temeljem navedenog proizlazi smanjenje od 23% aktivnih subjekata koji obavljaju gospodarsku djelatnost u roku od godine dana. Taj podatak mene kao hrvatsku poduzetnicu zabrinjava. Smatram kako bi svi poduzetnici, koji su „napustili poduzetničke vode“, imali puno veće šanse za opstanak da su imali saznanja i pravovremene informacije da npr. za kupnju stroja potrebnog za obavljanje svoje djelatnosti koji su platili 50.000 eura, mogu čak 30.000 eura mogu povući iz EU ili nacionalnih fondova’, istaknula je Tanja Kovačević.

‘Još sam uvijek nadobudna i smatram kako imamo šanse dignuti ovo naše posrnulo gospodarstvo Hrvatske i to na način da privučemo strane investicije s naglaskom na hrvatsku dijasporu. Temeljem navedenog planiram kompletnu uslugu ulaska stranih investitora u suradnji s Uredom za dijasporu (trenutno u osnivanju), ponuditi mogućnost da u njihovo ime otvaramo njihove tvrtke u Republici Hrvatskoj, pronalazimo im projekte, potrebne nekretnine, natječaje iz EU i nacionalnih fondova iz kojih mogu sufinancirati svoje projekte čak do šezdeset posto vrijednosti investiranog kapitala. Sve to u suradnji s timom vrhunskih stručnjaka. Kako je rekao najpoznatiji američki predsjednik J.F.K. : „Ne pitaj što tvoja zemlja može učiniti za tebe, već što ti možeš učiniti za nju.’, zaključila je Tanja Kovačević.

Dodatne informacije potražite na web stranici: www.izidopotpora.hr

 

Projekt Velebit / http://projektvelebit.com/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)