Dan žalosti u Federaciji

Vrijeme:2 min, 17 sec

Vlada Federacije BiH je 11. srpnja 2017. godine Dan sjećanja na genocid u Srebrenici proglasila Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, priopćila je Vlada Federacije.

Obilježavanje 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica i ukop identificiranih žrtava iz srpnja 1995. godine biti će održani danas u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Predviđeno je da komemoracija počne u 11.30 sati intoniranjem himne BiH i obraćanjem zvanica.
Nakon toga, uslijedit će odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida. Predviđeno je čitanje odlomka iz romana „Derviš i smrt“ te izvođenje Inferna, javlja Fena.

Vjerski dio programa počet će učenjem Kur’ana, potom će biti klananji podne namaz, ikindija-namaz, te Dženaza-namaz, koje će predvoditi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Uslijedit će iznošenje tabuta s posmrtnim ostacima 71 žrtve od Musalle do mezarja, čitanje imena žrtava genocida, te njihov ukop i učenje na kaburu, čime će biti završen vjerski dio programa.

 

Kamenjar.com /http://kamenjar.com

 

Daran Bašić Urednik portala Hrvatsko nebo 

 

Srebrenica i sve oko Srebrenice je uveliko ispolitizirano . Krajnji cilj je da se  Bošnjaci prikažu kao jedine žrtve rata iz devedesetih.Za zločine nad Hrvatima  u Federaciji  nema dana žalosti  ,nema pijeteta kao da nije ni bilo tih zločina …

Prije rata je na području današnjeg RS-a živjelo oko 200.000 Hrvata, a danas ih je oko 10.000. Veliki dio njih je protjeran, jedan dio završio u koncentracijskim logorima, jedan dio ubijen, a jedan dio se još vodi kao nestali. Paralelno je i Radovan Karadžić optužen, između ostaloga, i za genocid nad Hrvatima u BiH. I Miloševiću se između ostaloga sudilo za isti zločin.
Zanimljivo je da su gotovo svi mediji u potpunosti izostavili činjenicu da je Mladić optužen za genocid ne samo nad Bošnjacima nego i nad Hrvatima.
Mladića se tereti da je od 1992. do 1995. godine sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je imao za cilj trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s područja u BiH na koja su Srbi polagali pravo.od 1992. do 1995. godine na području općina zapadne Bosne, Posavine i Podrinja.

Ni za zločine  nad Hrvatima  koje je počinila Armija  BiH  nema ni procesuiranja ni kažnjavanja.Zločini nad Hrvatima su postali tabu tema .Zar nije zločin zločin ?Tek kada zločin bude uistinu zločin i kada sve žrtve zločina dobiju jednak pijetet   može se govoriti i o budućnosti BiH

 

Hrvatsko nebo 

 

One thought on “Dan žalosti u Federaciji

  1. Kako to Izetbegović može tražiti priznanje od onih koji su počinili zločin u Srebrenici i govoriti da nema pomirenja bez toga a istovremeno negirati zločine ABiH i činiti sve da se počinitelji istih ne dovedu pred sud?
    Samo svemir i muslimanska licemjernost su beskonačni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)