Potresni apel teško bolesne Kambelovčanke: Želim sa svojom djecom proživjeti još koju godinu

Vrijeme:3 min, 12 sec

 

– Želim život. Želim sa svojom dicom proživiti još koju godinu. Želim im još nešto pružiti. Svjesna sam da ozdravljenja nema, ali svaki novi dan proveden s mojom Nikolinom (14), Antom (10), Karmen-Marijom (6) i malenom Lucijom, kojoj su tri godine, kao i s mojim suprugom, za mene je bogatstvo.

Tim nas je riječima, malo je kazati, dirnula u srce 32-godišnja Ivana Boras iz Kaštel Kambelovca, majka četvero malene djece, majka i supruga kojoj se život u posljednjih godinu dana pretvorio u noćnu moru.

Neizdržljivi bolovi u glavi otkrili su ono najgore, što nitko nije slutio. Dijagnosticiran joj je unutarnji melanom kojemu se još ne zna pravo žarište, a koji je metastazirao na mozak i jedan limfni čvor.

– Prije godinu dana bolovi koje sam imala u glavi bili su neizdržljivi. Odlazila sam na Hitnu pomoć, gdje su mi davali injekcije, to bi na par sati ublažilo bol, nakon čega bi opet sve bilo po starom. Sve dok nisam došla na Hitnu kada mi je bila oduzeta gotovo cijela lijeva strana tijela. Odmah sam ostavljena u bolnici, 40 dana, i nakon svih pretraga otkrivena je zastrašujuća spoznaja. Četiri metastaze na mozgu, jedna na limfnom čvoru, a žarišta nigdje. Nisu mi mogli otkriti odakle su došle te metastaze – prisjeća se Ivana.

– Naravno, odmah sam dobila lijekove koji su ublažavali bol, dobro sam se osjećala, međutim, lijekovi su počeli uništavati sve u meni. Od jetre, kože, pa sve do srca. Otišla sam i u Zagreb, gdje me je operirao dr. Josip Paladino. On je uklonio najveću metastazu, dok su se preostale tri rješavale uz pomoć gama-noža. No, to nije bilo uspješno. Lijekovi koje sam tada dobila rješavali su probleme s metastazama na limfnom čvoru, ali ne i u mozgu. Sve sam u tih godinu dana prošla, primala sam iznimno toksičan lijek Zelboraf, i kada je on prestao djelovati, onda su mi dali najjače zračenje cijelog mozga – strpljivo govori naša sugovornica.

– Jednostavno sam se morala trgnuti dalje i vidjeti što poduzeti da se stanje popravi. Što napraviti da mi bude bolje, da mogu normalno funkcionirati sa svojom djecom. Da im mogu biti majka. A majka mlađoj djeci je njihova sestra Nikolina. Ona je preuzela moju ulogu jer ja jednostavno ne mogu. Na dane nemam snage da dignem glavu s kreveta – kroz suze nam govori ova mlada hrabra majka. Sve i da smo ih htjeli suspregnuti, nismo mogli, suze su došle i na naše oči.

Nedavni pregled, prema Ivaninim riječima, otkrio je katastrofalne nalaze. Novih deset manjih metastaza proširilo se po mozgu. Na čak deset mjesta, a to je upalilo signal za alarm.

– U razgovoru s mojim liječnikom došli smo do spoznaje kako bi za mene i produžetak mog života bilo najbolje kombinirati dva lijeka. Sada ne primam ništa jer je tek odobren lijek Pembrolizumab, koji sam prisiljena primati u Zagrebu jer se u Splitu bore da ga dobiju na Onkologiji. Primat ću ga svaka tri tjedna u Zagrebu dok me ne pozovu u Split da nastavim tu. Novi lijek koji bi mi dosta produžio život u kombinaciji s Pembrom je Ipilimumab (Yervoy), a jedna doza koju bih primala svaka tri tjedna stoji oko 20 tisuća dolara. Uzimala bih ga dok god mi bude djelovao i produžavao mi život – kazala nam je Ivana, zahvaljujući ovim putem cijelom razredu prve generacije Opće gimnazije u Kaštel Gomilici.

– Svima od srca velika hvala što su uz mene, posebno Mariji Popović, Marijani Špiki, Tomislavi Baran, Ivani Štambuk, Ivani Teskeri i Žani Kosor. Hvala svima na moralnoj pomoći – kazala je za kraj Ivana.

Kaštelanska udruga “Sv. Jeronim” organizira humanitarnu akciju za pomoć Ivani Boras. Žiro-račun na koji se može uplatiti novac za liječenje Ivane otvoren je u Privrednoj banci Zagreb.

 

Svi ljudi velikog srca mogu uplatiti donacije na račun broj: HR0623400091510869599.

 

 

Slobodnadalmacija.hr/http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)