V4 (Višegradska skupina), izvorno nastala kao koncepcija incijatora i predvodnika velikog humanista tadašnjeg predsjednika Čehoslovačke Vaclava Havela(1991.) može se slobodno ocijeniti kao prethodnica demokratskog preobražaja nekadašnjih članica Varšavskog pakta.

Ova skupina(isprva su je sačinjavale zemlje,Poljska,Češka,Slovačka i Mađarska) je oformljena na sastanku trojice državnika Poljske, Mađarske i tadašnje Čehoslovačke 15.veljače 1991. u mađarskoj utvrdi Višegrad .

Sama bit udruženja srednjoeuropskih država nastojala je da države nastupajući udruženo istaknu svoju želju u zaštiti gospodarskih, prometnih i kulturnih posebnosti. Koje bi u takvoj zajednici činile jednu okosnicu za daljni razvoj, pružale prigodu da ove srednjoeuropske države dokažu Europi i svijetu da ideja nastala i oblikovana u samom srcu Europe ima ponuditi još nešto veliko i značajno. Ona nikako nije pandan ili pak konkurencija postojećoj Europskoj uniji. Ali svakako, osluškujući bilo svojih naroda pružila je i dodatnu prigodu realizacije ovih država kao suverenističkih i samostalnih zemalja.

Takvu prigodu na najbolji mogući način iskoristila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović predvodeći inicijativu Triju mora na sastanku u Varšavi.

Ovaj hvalevrijedan sastanak i inicijativa naše predsjednice je naišao na odobravanje i samog predsjednika jedne od najmoćnijih država svijeta SAD-a Donalda Trumpa. Koji je u svo govoru zahvalio domaćinima na sastanku poljskom predsjedniku Andrzeju Sebastianu Dudi i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, naglasivši pri tom:

“Nadišli ste godine, godine opresije i ujedinila vas je inicijativa da će vaše ekonomije prodisati. Inicijativa triju mora ima potencijal postići sve ove ciljeve i to vrlo dobro jer imate jako dobre ljude koji će provesti ovaj posao. Primjerice, riječ je o plutajućem LNG terminalu na hrvatskom otoku Krku. Također, interkonektor između Grčke i Bugarske. Pohvaljujem Rumunjsku, Bugarsku, Mađarsku i Ausrtiju na plinovodu o kojem smo puno godina razgovarali. Projekt je stao, a ja sam ga onda odobrio na prvom danu mandata. Čestitam Vladi i narodu Poljske što su dobili prvu isporuku američkog plina. No, SAD neće koristi plin da monpolizira vaše zemlje i bit ćemo vjeran partner u izvozu i prodaji”,

naglasio je u svom govoru američki predsjednik Donald Trump.

 

Ivan Botica /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.