Dijetetov život, Trump i papa Franjo nasuprot nove Eugenike

Vrijeme:4 min, 36 sec

 

Gdje ide zapadna ‘civilizacija’?

“Ako možemo pomoći malom Charliju Gardu, kao naši prijatelji u Velikoj Britaniji i Papa, bit ćemo presretni da to učinimo”,

poručio je američki predsjednik Donald Trump o slučaju malenog Charlieja Garda čija se obitelj već mjesecima bori za njegov život.

Glasnogovornik pape Franje, Greg Burke, naveo je u priopćenju krajem prošlog tjedna da “Sveti otac prati s ljubavlju i strepnjom situaciju Charlieja Garda te izražava svoju bliskost s njegovim roditeljima”. Papa moli za njih, želeći da se poštuje njihova želja da budu uz svoje dijete i brinu za njega do kraja, navodi se u priopćenju.

Papa Franjo oglasio se o slučaju malenog Charlieja Garda i na Twitteru 30. lipnja.

“Braniti ljudski život, prije svega kada je pogođen bolešću, dužnost je ljubavi koju nam je Bog svima povjerio”, napisao je Papa.

Također, don Carmine Arice, ravnatelj Nacionalnog ureda za pastoralnu skrb u zdravstvu Talijanske biskupske konferencije rekao da su oni “spremni primiti Charlieja Garda u svojim bolnicama u Rimu. ‘Gemelli’ , ‘Bambino Gesù’ i slične institucije su tu kako bi mu pomogle nastaviti život”.

Londonska bolnica Great Ormond Street u kojoj je Charlie smješten odredila je kao datum kada će Charlie isključiti s aparata 30. lipnja, no na molbu roditelja dopustili su da se taj čin odgodi za nekoliko dana. Želju roditelja da Charlie posljednje dane svog života provede s njima u obiteljskoj kući, bolnica je odlučila da ne će ispuniti.(Narod.hr)

Peticija “Spasite Charliea Garda: 10-omjesečnog dječaka osuđenog na smrt!”

Charlie Gard je desetomjesečna beba koja će uskoro biti isključena s aprata za održavanje života odlukom Great Ormond Street bolnice u Londonu.

Roditelji teško bolesnog 11-mjesečnog dječaka Charlieja Garda iz Velike Britanije doživjeli su težak udarac kada je 27. lipnja, nakon njihove žalbe, Europski sud za ljudska prava donioNovi svjetski poredak konačnu odluku o tome da svog sina ne mogu odvesti u SAD na liječenje već da u londonskoj bolnici Great Ormond Street mora biti isključen s aparata.

Naime, roditelji Chris Gard (32) i Connie Yates (31) već se mjesecima bore za život svog djeteta kojemu je u rujnu prošle godine, mjesec dana nakon rođenja, dijagnosticiran rijedak genetski poremećaj koji uzrokuje progresivnu slabost mišića i oštećenja mozga. Budući da mu liječnici u Velikoj Britaniji ne mogu pomoći, roditelji su još u siječnju odlučili pokušati s eksperimentalnom terapijom u SAD-u. U tu svrhu prikupili su 1,4 milijuna funti donacija, što je dovoljno za odlazak u SAD i za samu terapiju. Međutim, liječnici u dječjoj bolnici Great Ormond Street u Londonu, u kojoj se Charlie liječi, donijeli su odluku da njihovo dijete treba “dostojanstveno umrijeti”, a tu liječničku odluku potvrdili su i sudovi u Velikoj Britaniji.

Potpišite peticiju londonskoj bolnici Great Ormond Streeet da dopuste Charlieju nastavak liječenja u SAD-u.

Nakon što su liječnici u londonskoj bolnici odlučili na maleni Charlie ne može otići na eksperimentalnu terapiju u SAD jer mu ona ne može pomoći i da životna podrška Charlieju treba prestati, te nakon što su tu odluku potvrdili britanski sudovi, roditelji su se nadali da će im suci u Strasbourgu izaći u susret. No, u utorak 27. lipnja Europski sud za ljudska prava odbacio je njihovu žalbu i njihova “konačna” odluka znači da će aparati koji održavaju bebu na životu biti isključeni.

Nakon ove sramotne i strašne odluke Europskog suda za ljudska prava, bolnica Great Ormond Street izjavila je da suosjeća s Charliejevim roditeljima te da ova odluka “označava kraj teškoga procesa”. Njihova izjava glasi: “Naše su misli s Charlijevim roditeljima kada prime ovu vijest, za koju znamo da će im biti jako uznemirujuća… Današnja odluka Europskog suda za ljudska prava označava kraj veoma teškoga procesa, a naš je prioritet pružiti svaku potporu Charlijevim roditeljima, dok ne pripremimo sljedeće korake” – koji podrazumijevaju isključivanje aparata koji Charlieja održavaju na životu.

Europski sud za ljudska prava objavio je izjavu u kojoj stoji: “Danas je Europski sud za ljudska prava većinom glasova prihvatio odluke domaćih sudova i “stoga je žalba proglašena nedopuštenom. Odluka je konačna.”

U veljači 2017. bolnica u kojoj se Charlie liječi zatražila je od britanskih sudova mišljenje o tome hoće li im biti dopušteno skidanje umjetne ventilacije i pružanje daljnje palijativne skrbi Charliju. Charliejevi su roditelji tada također zatražili od sudova da razmotre je li u najboljem interesu njihovoga sina eksperimentalno liječenje u SAD. Sudovi su zaključili su da je zakonito ukoliko bolnica odustane od pružanja pomoći za održavanje djetetova života jer bi vjerojatno Charlie trpio značajnu štetu ako bi se njegova sadašnja patnja produžavala bez ikakvih realnih izgleda za poboljšanjem te da od eksperimentalne terapije ne bi bilo stvarne koristi.

Odvjetnik obitelji Gard je izjavio da je odlukama britanskih sudova te odlukom Europskog suda za ljudska prava povrijeđeno Charliejevo pravo na život kao i pravo bračnog para Gard na poštivanje obiteljskog života. Odvjetnik je istaknuo da bi roditelji trebali biti slobodni kod donošenja odluka o liječenju svog djeteta, osim ako prijedlog ne predstavlja opasnost nanošenja značajnije štete djetetu.

Charliejevi roditelji pokrenuli su kampanju putem internetske stranice GoFundMe kako bi prikupili 1,2 milijuna funti potrebnih za nastavak liječenja njihovog sina. Do početka suđenja na britanskom Visokom sudu prikupili su skoro 1,4 milijuna funti, a novac im je doniralo više od 83 tisuće ljudi iz cijelog svijeta. Ipak sudovi im nisu dopustili da odvedu svog sina na liječenje u SAD.

Molim vas, potpišite peticiju londonskoj bolnici Great Ormond Streeet da dopuste Charlieju nastavak liječenja u SAD-u. Peticija se može potpisati ovdje: Spasite Charliea Garda: 10-omjesečnog dječaka osuđenog na smrt!

 

 

HKV/ http://www.hkv.hr/vHrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)