INTERVJU Čović za NašuTV : SDA izbjegava bilo kakav dogovor

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Promjene izbornog zakonodavstva moraju se riješiti do kraja ove, predizborne godine, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u razgovoru za Dnevnik Naše TV. Ako se to ne riješi, bošnjačka strana u Federaciji opet će, kaže, pokušati podijeliti hrvatsko izborno tijelo obavještajnim i poluobavještajnim igrama te političkim marketingom.

Uskoro istječe rok koji je Ustavni sud BiH odredio za promjene Izbornog zakona BiH. Čović je rekao da je uvjeren da će zakon ipak biti izmijenjen prije izbora 2018. godine.

“Vjerujem da ćemo početkom srpnja dobiti odgovor Ustavnog suda na zahtjev za zaštitu nacionalnog interesa bošnjačke strane. To bi značilo da u devetom i desetom mjesecu moramo napraviti politički pritisak među strankama koje slično razmišljaju o izbornom zakonodavstvu. Moramo riješiti pitanje Izbornog zakona u ovoj, predizbornoj godini. Postoje oni koji su htjeli stvoriti nervozu, pritisak na terenu, kako bi zadržali status quo, da oni i dalje biraju naše predstavnike u Dom naroda i Predsjedništvo BiH. Siguran sam da u tome neće uspjeti.”

Čelnik HDZ-a BiH kaže da optimizam za to temelji na dogovoru s predstavnicima SDA-a te snazi unutar HNS-a kad je u pitanju odnos prema izbornom zakonodavstvu.

“Ne želim komentirati riječi gospodina Izetbegovića. Bošnjačka pozicija je lakša jer ih ima tri i pol puta više u Federaciji. Kako sada stvari stoje, Bošnjaci će i dalje koristiti svoje pravo da biraju naše predstavnike s 200 do 300 tisuća glasova. Obavještajnim, poluobavještajnim i igrama političkog marketinga pokušat će podijeliti hrvatsko glasačko tijelo. Idući korak je reorganizacija BiH po njihovoj mjeri. S druge strane, imam viziju kako napraviti te stvari. Govorimo o krajnje ozbiljnom zahvatu izmjene bh. zakonodavstva. Moramo biti svjesni da je to samo mali kamenčić u mozaiku onoga što moramo napraviti u iduće dvije godine. Uvjet za održavanje izbora 2018. je odluka Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda. Razgovori o preustroju BiH vodit će se odmah poslije izbora 2018.”………….

 

……više na HercegBosna

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/06/29/intervju-covic-za-nasutv-sda-izbjegava-bilo-kakav-dogovor/

 

Dnevnik.ba/http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/HercegBosna -Hrvatsko nebo

Odgovori