Drsko samouvjereni Pupovac : Ploča u Jasenovcu bit će maknuta

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Pupovac: Tito je jedan od najvećih državnika 20. st.

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da će HOS-ova ploča u Jasenovcu s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” biti maknuta. Ustvrdio je da je Josip Broz Tito bio jedan od najvećih državnika 20. stoljeća i jedan od vodećih antifašističkih boraca i zapovjednika. Smatra stoga nedopustivim da ga neki žele proglasiti najvećim zločincem i abolirati Pavelića, dok razloge za promjena imena Trga maršala Tita drži neprihvatljivima, prenosi HRT.

Pupovac

Pupovac je, gostujući na N1, komentirao prozivku šefa SDP-a Davora Bernardića koji ga je optužio da podržava Vladu koja nema poštovanja prema žrtvama nacionalnih manjina. Mnogi od njih nisu viđeni u prvim redovima kada se trebalo suprotstaviti. Nismo ih vidjeli ni u Jadovnom i predbacivati pripadnicima nacionalnih manjina što nastoje s Vladom stvoriti pretpostavake da se riješe bolna pitanja kao ploča u Jasenovcu te pravo na upotrebu ćirilice, to je kao da ja kažem da sam ja bio češće sam u borbi za Srbe ovih godina, nego što sam imao podršku u borbi. Ali ja to neću reći jer znam koliko je to sve teško. Želimo stvoriti priliku za stabilnost, rekao je Pupovac.

Upitan kako to da i dalje podržava Vladu iako ploča s ustaškim pozdravom ostaje, a za 2., srpnja se u Otočcu najavljuje otkrivanje spomen ploče ustaškom vojnom zapovjedniku Juri Francetiću, Pupovac je uzvratio: Ljudi iz SDP-a su ozakonili, a nama je to došlo na naplatu i imamo zajedničku odgovornost. Ploča u Jasenovcu s ovakvim grbom i natpisom ne može tamo ostati, to je kao jedan na jedan. Ona mora biti maknuta i bit će maknuta.

Komentirajući aktualna događanja oko preimenovanja Trga maršala Tita Pupovac je ustvrdio kako je Josip Broz Tito bio jedan od najvećih državnika 20. stoljeća i jedan od vodećih antifašističkih boraca i zapovjednika jednog od najsnažnijih pokreta otpora na europskom tlu. Poštovan je od svih članica atifašističke koalicije i njegov je lik svugdje gdje se obilježavaju velike pobjede. To što ga neki prokušavaju proglasiti najvećim zločincem i abolirati Pavelića – to je nedopustivo, poručio je.

Razlozi zbog kojih se traži promjena imena trga, za Pupovca su neprihvatljivi.

Samo podsjećam ljude u HDZ-u da je netko u vrijeme borbe za samostalnost to pokrenuo, veliko bi pitanje bilo kako bi se stvari razvijale, a danas kada je Hrvartska postala članica EU neki nastoje revidirati povijest i okretati naopačke povijesne činjenice. To je opasno i tome ćemo se suprotstaviti. Ono što smo dosada čuli je neprihvatljivo, ustvrdio je Pupovac.

 

 hkv/ http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

One thought on “Drsko samouvjereni Pupovac : Ploča u Jasenovcu bit će maknuta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)