ZORICA VUKOVIĆ : NE BOJ SE

Vrijeme:3 min, 22 sec

 

U svojoj propovijedi na Dan državnosti, u nedjelju 25. lipnja, kardinal Bozanić je, između ostalog rekao, govoreći o početcima samostalnosti Hrvatske: „Spominjući se tih dana zahvalni smo što je postojala snaga koja je ponavljala Isusove riječi:

»Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti«. U današnjem Evanđelju Isus, hrabreći svoje učenike, tri puta ponavlja riječi: Ne bojte se! U Bibliji se čak 365 puta ponavljaju te riječi, slikovito rečeno da bi osnažile svaki dan godine.“

Na tzv. društvenim blebetanjima, nastala je polemika oko toga je li stvarno 365 puta ponovljeno Ne boj se!, jesu li to prebrojali protestanti, u kojem prijevodu i na kojem jeziku i u kojoj se Bibliji ponavljaju te riječi.

Prvi put sam za ovu tvrdnju čula prije mnogo godina od fra Bonaventure Dude, kad je jednom imao trodnevnicu u našoj župi, uoči župnog blagdana. Bonaventura je bio, zajedno s Jurom Kaštelanom, književnikom, glavni urednik Biblije u izdanju Stvarnosti 1968. Od 1974. ovaj prijevod izdaje Kršćanska sadašnjost. Urednici su Josip Tabak, književnik i fra Jerko Fućak, bibličar. Na prijevodu i suradnji sudjelovalo je mnoštvo suradnika: svećenika, književnika, jezikoslovaca, lektora…

Ova Biblija prevedena je prema Vulgati, latinskom prijevodu, koji potječe od sv. Jeronima, s kraja četvrtog i početka petog stoljeća, poslije Krista. Svetac je vrlo često, svjestan svoje teške naravi, znao reći: „Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum” (Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac!—Hrvata u to doba nije bilo u Dalmaciji.) Prema Vulgati, Biblija je bila pristupačna u cijeloj Europi.

Naziv Biblija dobila je prema feničkoj riječi ta biblija- knjižica. Taj je naziv, preko latinskog, ušao u sve europske jezike.

Septuaginta je nastala prevođenjem s hebrejskog teksta na grčki, između trećeg i drugog stoljeća prije Krista, znači tekstovi starog zavjeta.

 

 

Biblija sadrži 46 knjiga Staroga zavjeta i 27 knjiga Novoga zavjeta: ukupno 73 knjige. Biblijske knjige se, prema gruboj podjeli, dijele na mudrosne, povijesne i proročke. Svaka od njih ima još podjela. Biblija počinje Knjigom Postanka prekrasnim stihovima:

„ U početku stvori Bog nebo i zemlju.
Zemlja bijaše pusta i prazna,
Tama se prostirala nad bezdanom,
I Duh sveti lebdio je nad vodama…“

Završava Knjigom Otkrivenja, stihovima:

„Neka milost Gospodina Isusa bude sa svima! Amen.“

Između tih rečenica, dakle, spominje se 365 puta ne boj se!

Bibliju sam naučila čitati od korica do korica od protestanata, iako su oni iz Biblije odbacili one dijelove koji ne odgovaraju njihovu učenju. Čitala sam je, u džepnom izdanju, u tramvaju, autobusu, na ljetovanju, službenom putu-služeći se maksimom: „Ni jedan dan bez retka!“ Podcrtala sam sve navode ne boj se!, ne plaši se! No nešto me sprječavalo da ih brojim. Je li bitno je li to 365 ili 300 puta? Bitno je da se ponavlja mnogo puta, naročito u prorocima Izaiji i Jeremiji, te Evanđeljima.

No svaki dan riječi Sv. Pisma nadahnjuju:

„Jer ti si moje stvorio bubrege,
Satkao me u krilu majčinu.
Hvala Ti što sam stvoren tako čudesno,
Što su djela Tvoja predivna.“ (Ps. 139; 13-14)

Kome je upućeno to Ne boj se!? U Evanđelju po Luki 12;32 to kaže: „Ne boj se, stado malo, jer je odlučio vaš otac da vam dade Kraljevstvo!“ Sve je jasno. Poruka je poslana onima tko Boga-Oca voli, poštuje ga i slijedi njegove zapovijedi.

Tko nas upućuje na činjenje dobra? Naši svećenici. Tako je naš kardinal Kuharić na blagdan sv. Lovre u Petrinji 1991. rekao:

„Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću spaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću dignuti njegovu, dapače, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova! Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom nego ću poštovati život njegova oca, brata, sina, sestre!“

 

 

Nedugo, nakon toga, minirana je crkva sv. Lovre od protivnika.

Pa i dok nam prigovaraju za „političke propovijedi“, što učiniti? Jesam li ja katolik u svom stanu i trebam li ostaviti tog katolika kad izađem iz stana ili ću biti katolik kud god idem? Odgovor je jasan!

 

 Zorica Vuković /Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)