Damir Pešorda: Od anemije do blasfemije

Vrijeme:2 min, 49 sec

Anemija i blasfemija

Ode i novoparadigmatičar Stier. Navodno zato da ostane vjeran svojoj ”novoj Stierparadigmi” i širi demokršćanstvo u HDZ-u. Sretno mu bilo u tom pothvatu, no čini mi se da ”radosna vijest” nove paradigme nema previše šanse kod te ciljane skupine. Te se okorjele pastve više nikakav nauk ne prima. Tu puno više pali tihi Šeksov rad vođen načelom: Cilj opravdava Sanadera, odnosno cilj opravdava Plenkovića. A što se samog Plenkovića tiče, on je put od anemije do blasfemije prešao u vrlo kratkom vremenu. Barem tako tu putanju vide oni kojima je preteško pala koalicija Tuđmanove stranke sa strankom Vesne Pusić, a čije je osjećaje ovih dana artikulirao biskup Vlado Košić. S kojim se, saznaje od ”visokih izvora” Jutarnji list, ne slaže Kaptol. Po uhodanom običaju Jutarnji niske udarce uvijek zadaje pozivajući se na ”visoke izvore”.

Nikad anemičan, uvijek blasfemičan – moglo bi se pak reći za Zdravka Mamića. Nakon što je pred Mamićkamerama u sudnici otpustio svoje odvjetnike Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića, izišao je pred novinare i izjavio kako je on jedan veliki filantrop, pravednik i čovjek s ”i te kakvim jajima”. Dometnuo je još i da dođu provjeriti oni koji sumnjaju. Ne zna se hoće li se tko odazvati pozivu, međutim zna se da je nekoliko dana prije Mamićeve predstave u sudnici Mamića na Braču jedan torcidaš udario s leđa šakom u glavu. Nije baš junački. Danas čitam da je napadač dobio devet dana zatvora. Sudeći po komentarima čitatelja, nekima se to čini premalo, nekima previše. Pravo je pitanje međutim: Kako smo došli do toga da netko svoje poimanje hrvatskog nogometa pokušava nametnuti šakom u glavu? Pa makar ta glava bila i Mamićeva.

Pravednik i filantrop još veći od Mamića jest – ako je suditi po Jutarnjem listu, odnosno Hini – George Soros. U članku se tvrdi da tog nadeleko poznatog dobričinu i filantropa nazadni smušenjaci i teoretičari urote diljem svijeta potpuno pogrješno i neutemeljeno optužuju za kojekakva zla. Da sam pisao ovaj članak prije desetak godina, upustio bih se u dokazivanje kako Soros čini i te kakvu štetu mnogim nacijama i državama svijeta, i to s točno određenim političkim ciljevima, međutim danas mi se više ne da.

Tko još nije shvatio kamo Soros i njegovi guraju svijet, ili radi za njih ili je nepopravljiva budala. U Hini i SorosJutarnjem listu sigurno ima budala, no mislim da oni nisu krivi za ovu pohvalu filantropu Sorosu. Osim toga, nevezano uz Sorosa, sam je izraz filantrop suspektan. ”Ljubitelj ljudi” zvuči mi kao ljubitelj pasa ili ljubitelj piva, dakle netko tko je izvan i iznad onoga koga, odnosno što ljubi. Mislim, da je dovoljno biti čovjek, a dočim se nekoga naziva filantropom, kao da ga se samim tim postavlja iznad ljudi.

Za kraj malo razbibrige. Lijepe vijesti stižu nam iz Srbije. Tamo je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, vjerojatno ohrabren i sufliranjem sa Zapada, dao mandat za sastavljanje vlade Ani Brnobić, deklariranoj homoseksualki, navodno hrvatskog podrijetla. Mali korak za Vučića, velik iskorak za Srbiju. Tako je Vučić jednim potezom otklonio od sebe dvije sumnje: da je homofob ili, ne daj Bože, šovinist. A da istodobno nitko ponosne Srbe ne može podbadati da im je peder predsjednik Vlade. Ne znam zavide li im ostali Balkanci na tomu. U svakom slučaju, koliko god me raduje srpski napredak, pomalo se pribojavam novootpočetog hrvatskog napretka na ideološkom planu i europskom putu.

 

 

dr. sc. Damir Pešorda-Hrvatski tjednik/Hrvatsko nebo

Odgovori