Dr.Josip Stjepandić : Štovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Vrijeme:8 min, 9 sec

 

Štovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

S velikim zanimanjem pročitao sam Vaš aktualni intervju u tjedniku “Nacional”. Tekst je izrazito bezsadržajan, pust i uglavnom prazan, uz Vaše stalno izbjegavanja odgovora, kao da ga je sklepao kakav početnik slučajnim izborom iz zbirke ispraznica.

Osim Agrokora, nisam opazio da ste iznijeli jednu rečenicu o gospodarskome razvoju. Novinar je bio toliko uviđavan, pa Vas nije pitao kako kanite zaustaviti iseljavanje biblijskih razmjera.

Jedina tema, u kojoj ste bili nešto konkretniji, bila je ploča u Jasenovcu.

Očigledno je da nemate dovoljno saznanja da biste o tome mogli suditi, što se sve u Jasenovcu događalo za vrijeme Drugog svjetskoga rata. Nedavno objavljene informacije u „Hrvatskome tjedniku“ te nekoliko knjiga ne samo da tzv. službene brojke dovode do apsurda, nego dovode u sumnju stvarne nakane državne vlasti, koju Vi vodite, glede utvrđivanja istine o logoru Jasenovac. Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, kojeg sam član, sakupilo je puno iskaza svjedoka te različitih materijalnih dokaza, koji dopuštaju jedini zaključak da to nikako nije bila ustanova za masovno uništenje, kako to tvrdi službena povijest.

Zanimljivo je da Vi u svojim javnim nastupima čak ignorirate iskaz karijernoga svjedoka Stjepana Mesića, koji je kao snimka objavljen u emisiji TV Bujica dne 25.1.2017.

Nejasno mi je kako možete osuđivati ustaške zlocine u Jasenovcu prije nego što je nepobitno utvrđeno kada, u kojem broju i u kojim okolnostima su se oni dogodili. Da je popis JUSP Jasenovac najobičnija krivotvorina, pokazuju doktori Nikola Banić i Mladen Koić svaki tjedan u „Hrvatskome tjedniku“.

Zar ne bi bilo logično najprije primjenom najmodernijih forenzičkih i kriminalističkih metoda utvrditi što se zapravo sve događalo u logoru Jasenovac, pa tek potom suditi ili se ispričavati? Ne bi li trebalo uvesti embargo na komemoracije i izjave o prirodi logora Jasenovac, dok se ne utvrde činjenice? Pa ako se utvrdi da je u Jasenovcu stradalo recimo deset milijuna ljudi, onda bismo ih mogli svi skupa oplakivati!

Razumio sam da Vas u Jasenovcu posebno žulja ona ploča tj. grb koji je na njoj, što mi je isto tako vrlo proturječno i nevjerodostojno s Vaše strane.

Nejasno je zašto se toga niste ranije dosjetili, dok se taj grb nije tako proširio, da su ga postrojbe Hrvatske vojske nosile npr. na svečanom mimohodu u Zagrebu 4.8.2015. godine. Jeste li pitali Predsjednicu Republike kako je ona otrpjela taj grb?

Mogli ste „problematičan grb“  osobno strgnuti bojovnicima HOS-a s rukava npr. na Srđu 1991. godine uz pomoć Vašeg oca, rezervnog majora . Ili po potrebi pozvati u pomoć uvijek za boj protiv Hrvata spremnu JNA.

Onda Vam ovakve bezumne ideje sada više ne bi padale na pamet.

Isto tako, očigledno je da ne pratite vrlo informativnu emisiju TV Bujica. Da tomu nije tako, onda biste sigurno došli do svjedočenja don Miljenka Babaića (29.4.2016) da su dubrovački branitelji, razočarani kad nisu mogu dobiti dodatno pojačanje od HOS-a, od njega zatražili da pošalje makar njihove oznake.

Onaj GRB, koji biste Vi sada protiv svake logike zabranili!

Isto tako Vašoj izobrazbi  i diplomatskom iskustvu ne priliči ovako jednostrana interpretacija krilatice “Za Dom spremni”, po kojoj bi se prije dalo zaključiti da ste puste godine protratili u Surdulici ili Vlasotincima, a ne u Parizu i Brislu. Iskusni diplomat morao bi znati da su (skoro) svi narodi za dom spremni te, što je puno važnije, da su ponosni na to!

Kad je moj imenjak Šimunić bio onako bezdušno kažnjen, napravio sam dubinsku analizu problema. Počeo sam se zanimati najprije za europske dimenzije toga pozdrava. Ubrzo sam utvrdio da je to zapravo svjetski mainstream: od Švedske do Kameruna, od Kolumbije do Kine i Japana. Gdje god sam postavio to zapravo glupo pitanje, dobio sam inkluzivan odgovor: „Da, mi smo za dom spremni. A zašto pitaš nešto što je samo po sebi razumljivo?“

Tako mi je prešlo u običaj da kolege iz Kine, najmnogoljudnije zemlje, pitam o njihovoj osobnoj interpretaciji krilatice 恋家 (Liam Shi, u slobodnom prijevodu: za Dom spreman). Prije nekoliko dana dobio sam vrlo zanimljivu interpretaciju od jedne docentice s Oceanografskoga sveučilišta u Šangaju, koju bih želio podijeliti s Vama:

“Firstly, from word to word. 恋 is composed of 亦 and 心。亦 means “the same” in Chinese, and 心 means “heart”, so 恋 indicates everyone has the same feeling in the heart which is love; 家 is made of 宀 and 冢. 宀 refers to roof and 冢 means tomb. Thus 家demonstrate the inner aspect of home, which provides me the roof where I can stay at my will, and in the end I will work for it, die for it and be buried inside.

Secondly, the term 恋家 expresses the intimate feeling of dependence. Home is more than a house, a location, people that I love, it is the place that my heart will settle.  Like the lyric of Michael Buble’s “Home”—” I just wanna go home… babe, I gonna go home…Let me go home, it’ll be alringt, I’ll be home tonight, I am coming back home”.

Third, I think this word is a praise and honor.

^-^, I am thinking too much hard.”

„Prvo riječ po riječ. 恋 se sastoji od 亦 i 心。Znak 亦 znači “isti” na kineskom, a 心 znači “srce”, pa onda znak 恋 označava sve one koji imaju isti osjećaj u srcu, a to je ljubav; znak 家 napravljen je od znaka 宀 i znaka 冢. Znak 宀 znači “krov”, a冢 znači grob. Tako znak 家 pokazuje na nutarnji vid doma, dom koji mi pruža krov, u kojem mogu biti kad i koliko želim, a u konačnici ću za njega raditi, umrijeti, i u njemu biti pokopana.

Drugo, izraz 恋家 izražava intimni osjećaj ovisnosti o nečemu. Dom je više od kuće, lokacije, ljudi koje volim. To je mjesto u kojem će se moje srce nastaniti. Kao riječi pjesme Michaela Buble-a “Home” (dom) – “Samo želim ići doma, draga, ići ću doma… Pusti me da idem doma, bit će u redu. Bit ću doma večeras, dolazim doma.”

Treće, mislim da je to riječ pohvale i časti.

^-^ Previše mislim.”

Na moje pitanje da li taj pojam može opisivati raspoloženje športaša pred važnu utakmicu, dobio sam sljedeći odgovor:

„If 恋家 is used to describe the scenario that you pictured, on the one side, it represents the sportsman is nervous and serious about the coming games, thus he/she may like to go back to the cozy cave. Home will provide him safety and courage for the new challenge.  On the other side, the love of home would supply power and  make him brave to fight for home. Come On!!!“

“Ako se izraz 恋家 koristi za situaciju koju si opisao, s jedne strane predstavlja sportaša koji je u isti mah i nervozan i ozbiljan u pogledu nadolazećeg natjecanja, pa bi se možda želio vratiti u svoju udobnu špilju. Dom će mu pružiti sigurnost i hrabrost za novi izazov. S druge strane, ljubav prema domu dat će mu snagu i moć te će ga učiniti hrabrim da se bori za dom. Naprijed!“

Teško mi je povjerovati da Vi ovakva saznanja ne možete dobiti drugim putem.

A što ćemo sad? Utvrditi da je Marko Polo još u 13. stoljeću  ili prenio ustaški pozdrav iz Hrvatske u Kinu ili obrnuto? Zabraniti ga po svaku cijenu te ukloniti sva znamenja? Prekinuti diplomatske odnose s Kinom zbog ustaškoga pozdrava? To bi bilo vjerodostojno!

Zar doista mislite da bi zabrana pozdrava “Za Dom spremni” te grba HOS-a mogla proći tek tako, kao zabrana Thompsonova koncerta? Toliko se puta pozivate na europske vrijednosti, a u ovome slučaju ih ne samo gazite, nego nerazumno kršite i Pristupni ugovor!

Zar niste ni za trenutak razmišljali što bi Europski sud za ljudska prava rekao o toj suludoj zabrani, poglavito u svjetlu najbolje svjetske prakse? Ja Vam već danas mogu najaviti tužbu građana više zemalja Europske unije, ukoliko bi bilo potrebno.

Svima je sada valjda jasno da Vi hosovce u najmanju ruku ne podnosite. Ako je tomu tako, zašto ih makar ne ostavite na miru? Mrtve da počivaju u miru Božjem, a žive da se klanjaju svojim poginulim suborcima, pa makar to bilo i nekom pločom?

Imali ste sve prilike ovog svijeta da pokrenete Hrvatsku u pravom smjeru, a postupili ste upravo suprotno. Mogli ste postati drugi Tuđman, a spustili ste se na razinu izroda i otpadnika svoga naroda!

Umjesto da sklopite savez s Hrvatskim narodom, Vi ste najprije sklopili savez s velikosrpskim sotonom. Stupili ste, ničim izazvani, u koaliciju s neofašističkom strankom SDSS, osnivač koje je bio krvnik s Ovčare Goran Hadžić, te dopustili da Vam vodeći velikosrbin propisuje tko smije biti ministar u Vladi Republike Hrvatske, a tko ne. Nije mi poznato da bi se sadašnje vodstvo i članstvo SDSS-a ikad bilo ogradilo od nedjela svoga utemeljitelja.

Kao da Vam to nije bilo dovoljno, nedavno ste sklopili koaliciju s neokomunističkom strankom HNS, koja je godinala klevetala Hrvatsku vojsku i poglavito predsjednika Tuđmana. Što bi Tuđman rekao, da ta vijest stigne do njega? Svi znademo da je tu stranku svrstao među crne, zelene i žute vragove.

Na koncu, doživjeli ste veliku sramotu za svakog čelnika demokršćanske stranke: da Vam mjesni biskup ospori taj časni naziv.

Za razliku od mnogih, ja mislim da ste bili u pravu, kad ste tvrdili da biskup polazi od pogrješnih premisa. Time ste otkrili da to što radite nije plod slučajnih pogrješki, nego Vašeg plana i nakane, zar ne? Danas ste pozvali ministre na misu za domovinu, a to što sami radite na razini je Svetosavlja!

Gospodine Plenkoviću, Vi ste očigledno velika nesreća za hrvatske narod i Republiku Hrvatsku! Velika je povijesna nezgoda da ste isplivali na vrh vlasti i tu nezgodu bi trebalo čim prije ispraviti.

Stoga Vas pozivam da odstupite prije nego što napravite još veću štetu i sramotu ovom napaćenom narodu i državi!

Sa štovanjem

 

Dr .Josip Stjepandić 

2 thoughts on “Dr.Josip Stjepandić : Štovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

  1. Svaka cast! Na zalost, vrijedi ono
    Hamletovo: “Pust razgovor u ludim usima spava”. Sumljam da je ćato
    prijemciv za rijeci. Svaki dan je sve vise razvidno: dosao je s gotovim
    planom, okruzio se provjerenim kadrom i izvrsava ga.

  2. BOLJE BI BILO DA GA NISTE PROCITALI,BAREM SE NEBI NERVIRALI,U BUDUCE DA ZNATE BICE SVE VISE INTERVJUA U NACIONALU NA TELEVIZIJI N1, KOD SPRAJCA (JOVANOVICA) NA NOVOJ TELEVIZIJI(OBAVIJENOJ SRPSKIM ZASTAVAMA) I DRUGIM “DOMOLJUBNIM”NOVINARIMA.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)