S.Raguž : Mogu li Hrvati do ravnopravnosti s drugom Lenjinom kao uzorom?

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Stavljanje znaka jednakosti između pojma neravnopravnosti i pojma ugroženosti je pogrešno. Neravnopravnost je matematički i pravni fakat gdje većinski narod zloupotrebljava sustav i nameće rješenja malobrojnijem. Ugroženost je subjektivno socijalna dimenzija koja nema veze sa brojnošću. Svatko je u BiH ugrožen od samog sebe. Srbi od Srba, Bošnjaci od Bošnjaka, a Hrvati od Hrvata.

 

Formulacija koju nikako da se izbaci iz uporabe u javno političkom diskursu jeste „Hrvati se osjećaju ugroženo“. Povremeno se „osjećaju frustrirano“, ali većinom ugroženo. „Osjećaj“ kao takav je po definiciji subjektivan i njega izvana eventualno može detektirati psihijatar ili psiholog. Pripisivati ga kolektivu se može pod uvjetom da se odnosi na cijeli kolektiv, od vrha do dna. No, ako usporedimo kvalitetu života naše političko stranačke elite sa onom prosječnog, stranački i elitno nekontaminiranog čovjeka, teško da bi se mogao naći zajednički nazivnik „ugroženosti“ između jednog i drugog.

Mi smo prvenstveno socijalno polarizirano društvo. Postoji stranačka elita koja kontrolira, upošljava, namješta, definira i postoje svi ostali. I kada sva mjerila društvenih vrijednosti postanu robovima ovih elita, rezultat je korupcija, apatija, površnost, kolektivna zaglupljenost i negativna selekcija u svakom društvenom segmentu, ponajviše u onom političkom. Ovih dana se dosta diskutira o medijima u BiH, pa bi baš oni mogli poslužiti kao primjer razlike između neravnopravnosti i ugroženosti.

Neravnopravnost i sarajevsko miloševićka propaganda

Posljednjih dana, u maniri TV Beograda s kraja 80.-ih i početka 90.-ih prošlog stoljeća, javni RTV servisi iz Sarajeva, ponajviše FTV, su pokrenuli cijelu jednu propagandističku ofanzivu gdje pod istinu promoviraju neke svoje teze, koje nemaju nikakve veze ni s istinom, ni s profesionalnošću. Izvješća informativnog programa govore o „osloboditeljskim akcijama ABiH u Mostaru i Podveležju u 6. mjesecu 1992.“, „viteštvu braće iz inostranih zemalja“, itd. U biti, radi se o propagandi koju provodi Bakir Izetbegović, koji se sve više i više pretvara u modernog bosanskog Slobodana Miloševića.

…………….Više na stranici  Herceg-Bosna

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/06/19/s-raguz-mogu-li-hrvati-do-ravnopravnosti-s-drugom-lenjinom-kao-uzorom/

 

 SLAVEN RAGUŽ/ Dnevnik.ba/http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)