Zorica Vuković : Babe , Bauci i Janica

Vrijeme:7 min, 32 sec

 

 
Na putu trajektom (oko 30 minuta) prema Bolu na Braču, i u supetarskoj luci, grupa muškaraca vrijeđala je Janicu Kostelić, državnu tajnicu za šport. Vrlo neugodan incident, u Hrvatskoj je podigao prašinu. Većina „urlikavaca“ bila je nezadovoljna što je nekoliko napadača pritvoreno. Janica je tom prigodom rekla: „Vjerujem da se tu radi samo o skupini pojedinaca, ali je za mene ovo bilo jako neugodno iskustvo. Tužna sam što se ne mogu sigurno kretati po svojoj domovini.” Interesantno da je „doček“ objavljen u Hajdučkim vijestima, a „pjevači“ okarakterizirani kao Torcida Brač.

Vesna Kljajić , Z1, je na svom facebook-u napisala: „…zato što je Janica svjetska sportska veličina , ova vijest sigurno neće ostati u lokalnim okvirima. Što iz ovoga mogu iščitati potencijalni turisti? Da jednim hrvatskim otokom haraju organizirane bande koji i fizički i verbalno, u velikim skupinama, napadaju ljude koji dođu na otok. Njih ne zanimaju ni Mamić ni HNS niti je većina pristojnih ljudi koji dolaze u Dalmaciju iz inozemstva uopće čula za njih.“

No „babe“ koje se inače grčevito bore za tzv. ženska prava, ovom prilikom bile su, blago rečeno, bljedunjave. Tako je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova osudila napad i dodala: „Neslaganje s bilo kime o bilo čemu pa tako i vođenje Središnjeg državnog ureda za šport od strane državne tajnice povod je za raspravu koja se mora temeljiti na kulturnoj i argumentiranoj komunikaciji usmjerenoj prema traženju boljih dogovora i rješenja.“ I za nju je stvar riješena.

 

 

Ostale „babe“, uglavnom su prešutjele ili su bile strašno zabrinute što je nekoliko zlostavljača pritvoreno. „Nadbaba“ Sarnavka kukala je nad teškom sudbinom Mirjane Rakić i Freda Matića, a Centar za mirovne studije osuđuje napad, ali žali huligane: „Zbog toga Centar za mirovne studije smatra da policija nije smjela samo zbog vulgarnih povika upućenih Janici Kostelić privoditi osobe.“

Neva Tolle, koja se inače zalaže za nenasilje nad ženama, na nasilje upereno protiv Janice nije reagirala. Glavno da se zalaže za Istambulsku konvenciju, koju je usvojila EU. Hoće li je sad usvojiti i Hrvatski sabor?

Duje Bonacci, državni službenik, u MZOŠ napisao je na svom facebooku 11.6. 2017.: „O Jano, o Janice, polupismena i beskorisna državna tajnice.” A onda se „ispričao“: „Poštovana Jano, oprosti za uvrede, nije bilo lijepo od mene… Za državnu tajnicu definitivno nisi, kao što ni ja nisam za svjetski kup, ali to nije razlog da te vrijeđam. Na koncu, nisi ti glavni krivac za takvo stanje stvari već su to oni koji su tebe “navukli” da za sitne pare od svojih zasluženih odličja njima načiniš smokvin list.”
Kasnije je dodao: „Poštovani posjetitelji mojeg profila, priznajem i prihvaćam da sam pogriješio, ničim izazvan i bez dobrog opravdanja. Ispričavam se svima koje je moj neprimjereni post uvrijedio, osobito DT Janici Kostelić“.

Profesor Letica podsjetio je na slučaj Ante Tomića kada je ovaj poliven fekalijama u Splitu: „Tada se cijela liberalna scena digla na noge.”

Janičin otac, Ante konstatirao je: „Budući da je ona cijelo vrijeme bila u automobilu, glavno je da nije došlo do fizičkog kontakta, a s druge strane i dobro, jer nitko s njom ne bi dobro prošao. Jesam li zgrožen? Čujte, na mnoge stvari smo uvijek bili spremni kao u ratu. Situacija je takva kakva jest i nema mjesta za zgražanje.”

Nije ovo prvi put da ekstremna ljevica napada Kosteliće. Što su sve 2003., tada najboljem svjetskom slalomašu Ivici, radili njihovi novinari?

Ovoj harangi pridružili su se neki bauci (bića kojih se plaše djeca) pobjegli iz labirinta saborskih hodnika, praveći se važni.

Udruga CESI „mudro“ je šutjela. Inače one su, u suradnji s inicijativom „Seksizam naš svagdašnji”, organizirale u subotu, 3. lipnja, akciju „Stup srama – lokalno izdanje” u Zagrebu. Tom prilikom su prozvale političke stranke koje ignoriraju zakonsku obavezu rodnih kvota (…) Evo o čemu se oni brinu! Na svojoj internetskoj stranici one, jer su većinom babe, agitiraju:

⦁ Kupujte djeci igračke koje nisu stereotipno određene. Izbjegavajte kupovati isključivo lutke za djevojčice i autiće za dječake.
⦁ Poklonite knjige CESI knjižnici.
Podržite rad CESI i financijski i uplatite novac na žiro račun Erste & Steiermaerkische bank d.d. …!
⦁ Zalažite se za ravnopravnu podjelu kućanskih poslova i brige o djeci. Širite ovu ideju među svojim prijateljima/icama, obitelji, na radnom mjestu.
⦁ Koristite rodno osjetljiv jezik, odnosno nazovite ženske osobe pravim imenom: direktorica, političarka, gradonačelnica, znanstvenica.
⦁ Dođite na gay-pride i podržite homoseksualce i lezbijke u ostvarenju njihovih prava.
⦁ Reagirajte na bilo koji način ako primijetite rodno uvjetovano nasilje.
⦁ Podržite svog sina koji želi postati odgajatelj u vrtiću ili kćer koja želi biti pilotkinja.
⦁ Volontirajte u CESI.

O njihovom trošenju novca u više navrata je pisalo na portalu Hrvatsko nebo, a portal Narod.hr otkrio je kako „kradu“ novce preko svog portala Libela.

https://narod.hr/hrvatska/udruga-cesi-laznom-reklamom-vara-citatelje-narod-hr-a

NGO se zalažu za „slobodu govora“, ali to pravo nema Marko Perković Thompson iako u njegovim pjesmama nema nasilja.

Zabrinjavajuće je što te udruge, umrežene i metastazirane, „vrše napad“ i na našu djecu. Putem kojekakvih inicijativa kao npr. Interkultura, oni odlaze u vrtiće, škole i knjižnice i čitaju „Šarene priče“ i uvode djecu u multi-kulti ideologiju. Tamo donose afričke bubnjeve i odjeću, koju oblače na djecu. No nema hrvatskih narodnih nošnji i šarenih priča iz Hrvatske u toj multikulturalnosti.

Tako reklamiraju na internetu što će se raditi: „Na drugoj Interkulturi (Slavonski Brod) čitat će se slikovnica `Šarene priče` za djecu i odrasle s pričama tražitelja azila, azilanata i izbjeglica, kroz koje nam oni prenose neke trenutke iz svojih života. Ti trenuci su djelomično isprepleteni stvarnošću, a djelomično fikcijom koja je njima prenašana dok su bili djeca. Uz čitanje održat će se i kratka glazbena radionica bubnjanja.“

U sklopu treninga, Ambasadori solidarnosti, inicijative Dobrodošli! i GOOD u suradnji s Centrom za mirovne studije i Europskim domom Slavonski Brod organiziraju 4. Interkulturu.

Aktualni sat: Izbjeglička kriza ili kriza solidarnosti? u Centru mladih u Slavonskom Brodu.

Bio je susret to susret mladih na temu kakvu solidarnost pokazujemo spram izbjeglica. Na susretu je sudjelovalo 20-ak srednjoškolaca iz cijele Hrvatske kao i mladi iz Grčke i Italije.

Ovako se troše novci iz državnog proračuna, a liječnici iz Klaićeve bolnice nemaju novaca za liječenje malih pacijenata s vrlo teškim oboljenjima, visokorizičnog neuroblastoma. Iako je Europska agencija za lijekove odobrila korištenje lijeka za provođenje imuno terapije kod djece oboljele od te zloćudne bolesti u Europi, kod nas taj lijek oboljela djeca ne mogu dobiti.

„Naša Klinika ima sedmero djece koji su kandidati za ovaj lijek. Njihovo bi liječenje koštalo oko 10,5 milijuna kuna. Gotovo kao cijeli godišnji limit za lijekove, ili jedan naš ukupni mjesečni proračun koji iznosi 10,5 milijuna kuna. Iako ovo nije čarobni lijek koji garantira izlječenje svima, on povećava šansu preživljavanja za 10 do 20 %. Moram reći kako je i jedan posto veće šanse puno, kako roditeljima oboljele djece tako i nama liječnicima koji ih liječimo. Cijeli razvoj medicine se bazira na povećavanju šansi. Stoga ja ne mogu odlučiti koje će, od sedmero djece, dobiti terapiju ovim lijekom. Nisam Bog niti se želim igrati Boga, niti to smije biti menadžerska odluka. Ili ga trebaju dobiti svi kojima je potreban ili ga neće dobiti nijedno dijete. Dakle, ili ćemo naći mehanizam da dobiju svi ili ćemo priznati gledajući se u oči i reći da nismo zemlja koja to može osigurati djeci”, rekao je Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klinike.

Dok se traži način financiranja liječenja djece, protuhrvatske udruge, troše milijarde.

 

 

Opet je Mađarski parlament 13. lipnja 2017. reagirao. Donio je Zakon o transparentnosti organizacija financiranih iz inozemstva (130 glasova za i 44 protiv). Zakon obvezuje sve organizacije civilnog društva (NGO), uz neke iznimke, da se kod mjesnog suda prijave kao „organizacije koje primaju pomoć iz inozemstva”, ako godišnje od inozemnih donatora dobivaju više od 24.000 eura donacija. Te organizacije nisu ograničene u svojem djelovanju, ali trebaju na svim svojim tiskanim i elektroničkim materijalima i publikacijama (uključujući i internetsku stranicu, društvene mreže i e-mailove) istaknuti oznaku da su one „organizacije koje primaju pomoć iz inozemstva” te trebaju slati godišnja izvješća nadležnom tijelu o svojim aktivnostima. Po ovom zakonu, osniva se poseban registar za „organizacije koje se financiraju iz inozemstva”.

Potpredsjednik stranke Fidesz navodi da su ova pravila potrebna jer nevladine organizacije mogu „ugroziti političke i gospodarske interese zemlje, te ometati funkcioniranje njenih institucija”.

NGO u europskim zemljama, pa i kod nas, financiraju Sorosovo „Otvoreno društvo“, američka vlada preko Američke unije za građanske slobode (ACLU) koje su osnovale ekstremne feministice 1921., a početak je financirao Rockefeller. (Hoće li Trump tome stati na kraj?) Zatim je tu EU ili Europska komisija, Zaklada Heinrich Boell, te vlade pojedinih europskih država.

 

 

Dok jedan, manji dio, navijača Hajduka, napada Janicu, drugi dio organizira kolone sjećanja za Vukovar, premda na HRT-u o tome ni riječi već godinama. I koji su to torcidaši napali Janicu: jesu li to oni koji su u Našem Hajduku čiji su istaknuti članovi Budimir Lončar i Dražen Lalić, član Upravnog odbora Dokumente?

Činjenica je da još uvijek moramo braniti svoje domoljublje od najezde bauka i otrovnog arsena. A Janica je simbol rada i domoljublja.

 

 Zorica Vuković/Hrvatsko nebo  

Odgovori