Uskok 2012 podizao optužnicu protiv već pravomoćno osuđenog “antifašiste” Gordana Bičaka zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita

Vrijeme:2 min, 59 sec

 

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/06/15/goran-biscak-nova-zvijezda-povratnik-u-sdp-osobno-prvi-cu-ga-u-tome-sprijeciti-bit-ce-krvi-i-padat-ce-glave/

 

 

Podignuta optužnica protiv petoro okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv Roberta Pešutića, Ante Unkovića, Nade Karin, Gabrijele Soldo i Gordana Bičaka zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u primanju mita i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (9. 1. 2012.)

Optužnicom se prvookrivljeniku Robertu Pešutiću, kao sucu Općinskog suda u Splitu, stavlja na teret da je, od početka studenoga 2010. godine do kraja 2010.godine, u Splitu, trećeokrivljenici Nadi Karin ponudio da će za 3.000 eura osigurati da drugookrivljenik Ante Unković, kao uredujući sudac Općinskog suda u Splitu, donese oslobađajuću presudu za jednog okrivljenika. Trećeookrivljenica Nada Karin je u navedenom razdoblju prvookrivljeniku Robertu Pešutiću u dva navrata predala po 1.500 eura koje je on potom predao drugookrivljeniku Anti Unkoviću koji je, za primljeni novac, donio oslobađajuću presudu.

Nadalje, tijekom kolovoza 2007. godine, u Splitu, nakon što je protiv jedne osobe pokrenut kazneni postupak, četvrtookrivljenica Gabrijela Soldo je, u dogovoru s prvookrivljenikom Robertom Pešutićem, od te osobe zatražila 10.000 eura kazavši joj da će za taj iznos prvookrivljenik Robert Pešutić osigurati da se u postupku protiv te osobe donese povoljna presuda, odnosno da će, ukoliko pravomoćna presuda ne bude povoljna, osigurati donošenje rješenja o obnovi kaznenog postupka ili odgodu izvršenja kazne zatvora. Nakon toga je osoba protiv koje se vodio postupak u dva navrata četvrtookrivljenici Gabrijeli Saldo predala ukupno 10.000 eura koji iznos je ona potom predala prvookrivljeniku Robertu Pešutiću. Nakon što je osoba protiv koje se vodio postupak pravomoćno osuđena na kaznu zatvora, prvookrivljenik Robert Pešutić je ishodio donošenje rješenja Općinskog suda u Splitu o zadržavanju izvršenja zatvorske kazne do donošenja odluke o obnovi postupka.

Prvookrivljenika Roberta Pešutića se tereti i da je, od kraja 2008. do 27. svibnja 2011., u Splitu, na traženje petookrivljenika Gordana Bičaka, koji je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu radi čega je Vrhovnom sudu podnio zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne, odugovlačio s radom na predmetu i pozitivno rješavao njegove zahtjeve za zadržavanje izvršenja kazne. Nakon što je Vrhovni sud 8. veljače 2011. odbio zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne, petookrivljenik Gordan Bičak je u više navrata od prvookrivljenika Roberta Pešutića tražio da zadrži izvršenje kazne, a potom je prvookrivljenik Robert Pešutić, kao predsjednik Izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Splitu, 27. svibnja 2011. donio rješenje o zadržavanju izvršenja zatvorske kazne nad petookrivljenikom Gordanom Bičakom. Time je petookrivljeniku Gordanu Bičaku omogućeno da, unatoč pravomoćnoj presudi, do danas ne bude upućen na izdržavanje kazne zatvora.

Također se prvookrivljenik Robert Pešutić tereti da je, tijekom 2009. godine, od supruge jednog okrivljenika zatražio 500 USD kao nagradu da njezinom suprugu ne izrekne kaznu zatvora, koji iznos mu je ona predala. Potom je, prije zaključenja glavne rasprave, od supruge okrivljenika ponovno tražio 2.000,00 kuna koji iznos mu je ona također predala. Treći put je za istu uslugu tražio još novca te mu je supruga okrivljenika predala sav novac koji je imala kod sebe i to 1.000 kuna i 100 USD, nakon čega je njezinog supruga uvjetno osudio.

Osim navedenog, prvookrivljenik Robert Pešutić je, 22. prosinca 2010., u Splitu, od jedne osobe, kao nagradu za donesenu presudu, dobio na dar ručni sat vrijedan oko 3.000,00 kuna.

USKOK je u optužnici, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

 

Daran Bašić/Hrvatsko nebo 

Odgovori