Hrvatsko nebo : Odgovor Ureda za udruge – Vlada Republike Hrvatske

Vrijeme:6 min, 15 sec

 

Uredništvo Hrvatskog neba se zahvaljuje   poštovanoj Marina Lochert Šoštarić, dipl. pol.  voditeljici  Odjela za financijsko upravljanje i osiguranje kvalitete  iz Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske na odgovoru i uputama gdje možemo naći odgovore na naša pitanja  postavljena Vladi    

 Uredništvu Hrvatskog neba je ostalo  da  još istraži koje su to udruge  i projekti važni za Hrvatsku …..

 

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/05/25/hrvatsko-nebo-predsjedniku-vlade-andreju-plenkovicu-koje-su-tocno-organizacije-civilnog-drustva-vazne-za-hrvatsku/

 

 

 

Poštovani gospodine Bašić,

 

postavljena pitanja donekle su nejasna te nije razvidno o kojim projektima je riječ u samom upitu. Pretpostavljamo da se upit odnosi na jučerašnje događanje u Hrvatskom glazbenom zavodu, gdje su  u okviru svečanosti otvaranja manifestacije „Dani otvorenih vrata udruga 2017“, potpisani ugovori s udrugama u području razvoja volonterstva pa napominjemo da su odgovori koji slijede pripremljeni imajući u vidu opisani kontekst.

 

Temeljem Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“, raspisanog u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda, dana 25. svibnja 2017. Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, kao Posredničko tijelo 1. razine, te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, kao Posredničko tijelo 2. razine, potpisali su ugovore s 28 udruga u vrijednosti većoj od 25 milijuna kuna. Sljedeće dvije godine ovi će korisnici sredstava provoditi projekte u partnerstvu s još 42 udruge, 44 odgojno-obrazovne ustanove, 14 ustanova iz zdravstva i socijalne skrbi te 3 jedinice lokalne i područne samouprave, a u provedbi projektnih aktivnosti sudjelovati će gotovo 4 tisuće učenika osnovnih i srednjih škola te je planiran angažman više od 1.500 volontera koji će odraditi više od 67.000 volonterskih sati.

Opći cilj Poziva je osnažiti doprinos volonterstva u provođenju reformi za društveni i gospodarski rast i demokratski razvoj, a specifični ciljevi Poziva odnose se na unaprjeđenje kapacitete organizatora volontiranja za učinkovit menadžment volontera u svrhu poboljšanja kvalitete usluga od općeg interesa te na povećanje broja kvalitetnih i održivih volonterskih programa, programa školskog volontiranja te odgoja za volontiranje.

S ciljem financiranja dodatnih projekata u grupi 2 predmetnog Poziva, što je u skladu s raspoloživim sredstvima unutar Specifičnog cilja 11.ii.1, OP ULJP-a 2014.-2020., iznos dostupnih financijskih sredstava za predmetni Poziv s 27 milijuna kuna povećao se na 35 milijuna kuna, te će se vrlo skoro pristupiti potpisu dodatnih 10 ugovora u istom području.

Gore navedeni poziv prvi je od brojnih koje će Ured za udruge provesti u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020“, a indikativni godišnji plan natječaja za 2017. godinu za spomenuti Operativni program možete pronaći ovdje. Europski socijalni fond,  kao jedan od strukturnih i investicijskih fondova Europske unije, jedan je od važnijih izvora financiranja za organizacije civilnoga društva. Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske određen je kao jedno od tijela u Sustavu upravljanja i kontrole za provedbu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., unutar Prioritetne osi 4. “Dobro upravljanje”, prioritet ulaganja 11.ii “Izgradnja kapaciteta za sve dionike koji osiguravaju obrazovanje, cjeloživotno obrazovanje, osposobljavanje te zapošljavanje i socijalne politike, uključujući uz pomoć sektorskih i teritorijalnih paktova radi omogućavanja reformi na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini”, specifični cilj 11.ii.1 “Razvoj kapaciteta organizacija civilnog društva, osobito udruga i socijalnih partnera, te jačanje civilnog i socijalnog dijaloga radi boljeg upravljanja”. Ured za udruge pritom obavlja funkcije kao Posredničko tijelo razine 1, odnosno planira sredstva, provodi mjere informiranja i vidljivosti, priprema natječajnu dokumentaciju za odabir projekata, inicira strateške projekte, sudjeluje u izboru projekata koji će se financirati, sudjeluje u procesima plaćanja korisnicima i povrata sredstava kod nepravilnosti, itd. Više o ESF-u i ulozi Ureda za udruge možete pronaći ovdje.

Osim EU sredstava, projekti i programi od interesa za opće dobro koje provode udruge i druge organizacije civilnoga društva u Republici Hrvatskoj podupiru se i iz domaćih javnih izvora, sukladno Uredbi o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (Narodne novine 26/2015). Godišnja Izvješća o financiranju projekata i programa organizacija civilnog društva, koje priprema Ured za udruge i usvaja Vlada Republike Hrvatske, pokazuju kako se troše novci koje država izdvaja za projekte i programe udruga i ostalih organizacija civilnog društva iz javnih izvora. Izvješća su opsežna i sadrže detaljne analize o tome koji tijela javne vlasti dodjeljuju sredstva i s kojim iznosima, kao i podatke o područjima financiranja, korisnicima i aktivnostima financiranih projekata, teritorijalnoj rasprostranjenosti projekata i brojnim drugim pokazateljima. Izvješće o financiranju projekata i programa organizacija civilnoga društva iz javnih izvora u 2016. godini trenutno je u pripremi, ali izvješća za prethodne godine, uključujući i detaljne popise svih financiranih projekata i programa, mogu se pronaći ovdje. Osim toga, Ured za udruge na svojim mrežnim stranicama ima javnu bazu podataka o financiranim projektima i programima iz javnih izvora koja sadržava spomenute podatke od 2004. godine, a pretraživa je prema nazivu i OIB-u davatelja, nazivu i OIB-u organizacije, nazivu projekta, mjestu provedbe, voditelju projekta te godini provedbe.

 

Organizacije civilnoga društva u Republici Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama, podupiru se iz javnih izvora jer provedbom svojih programa i projekata pružaju usluge koje tijela javne vlasti ne mogu pružati, a to čine uz manje troškove i stvaranjem socijalnog kapitala kroz volonterski rad i uključivanje građana u razvoj lokalne zajednice. Na taj način udruge i druge organizacije civilnog društva predstavljaju partnera tijelima državne uprave u provedbi javnih politika iz njihove nadležnosti. Upravo se kroz javne politike, odnosno, strateške dokumente tijela javne vlasti odlučuju za prioritete, a natječaji kojima se financiraju projekti i programi organizacija civilnoga društva samo su jedan od mehanizama provedbe javnih politika. U tom kontekstu, svako tijelo nadležno za neku javnu politiku samostalno određuje prioritete iz svog upravnog područja, a za one prioritete za koje procijeni da ih može ispuniti u suradnji s udrugama, osmišljava i projektira natječajnu dokumentaciju te raspisuje natječaje.

 

Ured za udruge u okviru svojih nadležnosti prikuplja i objedinjava godišnje planove natječaja tijela javne vlasti, na temelju kojih je moguće vidjeti koji su prioriteti tijekom godine prepoznati kao oni koje je moguće postići u suradnji s udrugama i drugim organizacijama civilnoga društva, a plan sadržava okvirne vrijednosti planiranih natječaja te okvirne datume raspisivanja i ugovaranja projekata. Tako se na nacionalnoj razini u 2017. planira provesti ukupno 93 programa za dodjelu bespovratnih sredstava projektima i programima organizacija civilnoga društva koje će, u sklopu svojih nadležnosti, raspisati 24 tijela državne uprave i ureda Vlade Republike Hrvatske. Iznosom od preko milijardu kuna iz Državnog proračuna, dijela prihoda od igara na sreću i fondova EU planira se financirati i sufinancirati više od 6.600 programa i projekata organizacija civilnoga društva u područjima izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, promicanja znanosti, prava djece, socijalne skrbi, razvoja volonterstva, skrbi o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, kulture, zaštite zdravlja i borbe protiv ovisnosti, demokratizacije i razvoja civilnog društva, promicanja ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, zaštite potrošača, međunarodne razvojne suradnje, razvoja ruralnih područja i otoka, zaštite okoliša, razvoja turizma, poduzetništva i rada, sporta te drugim područjima od interesa za opće dobro. Godišnje planove natječaja na regionalnoj i lokalnoj razini možete pronaći ovdje, a oni sadrže pregled svih natječaja zaprimljenih od jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Podaci se u planovi ažuriraju po potrebi, a na mrežnim stranicama objavljuju se i informacije o datumima ažuriranja.

S poštovanjem,

Marina Lochert Šoštarić, dipl. pol.

Voditeljica Odjela

Odjel za financijsko upravljanje i osiguranje kvalitete

Ured za udruge

Vlada Republike Hrvatske

Opatička 4

10 000 Zagreb

 

 Daran Bašić /Hrvatsko nebo 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)