Direktor festivala Queer Zagreb napada Hasanbegovića, a 2013. ugostio apologeta pedofilije

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

 

Zvonimir Dobrović, direktor festivala Queer Zagreb koji se održava već 15 godina , odlučio se u prošlotjednom intervjuu obrušiti na bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića jer je u svom mandatu ukinuo financiranje kulturnih programa bivše HNS-ove ministrice Andree Zlatar-Violić, a čime je njegova udruga Domina izgubila oko 750 000 kn.

Direktor festivala Queer Zagreb kojeg financijski podržavaju  Ministarstvo kulture te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva uz još neke inozemne grupacije, a medijski pokriva tjednik Srpskog narodnog vijeća „Novosti“, za Hasanbegovića je izjavio da „prezire kulturu jer je ona zapravo svojom širinom izvan njegova uskog političkog interesa i kapaciteta“ te da je bivši ministar „otkad je stupio na scenu, politički uhljeb“ s kojim nije bilo uobičajene komunikacije kakvu je imao s prethodnim ministrima kulture jer ga on „uopće nije htio priznati kao ministra s kojim vrijedi komunicirati”.

Kakvu bi kulturu Hrvati trebali njegovati Dobrović pak iskazuje u dijelu u kojem kaže kako  “Hasanbegović nije samo noćna mora za jedno politički uređeno društvo, već i san svakog umjetnika koji ima snažan želudac. (…) Znamo da umjetnost takve poput Hasanbegovića proždire, probavi i na kraju, posere.”

Kako bi pak politički uređeno društvo po Dobroviću trebalo izgledati možda bismo mogli saznati ako se vratimo koju godinu unazad kada je Queer festivala u Zagrebu  ugostio kontroverznog nizozemskog apologeta pedofilije, Gerta Hekmu, predavača  o homoseksualnosti i lezbijstvu na Katedri sociologije i antropologije Sveučilišta u Amsterdamu koji je bio član uredničkog vijeća pedofilskog časopisa „Paidika” (izlazio u Nizozemskoj (1987.– 1995.)) te je autor, između ostaloga, „Enciklopedije perverzija“.

Gert Hekma, na Queer festivalu održao je predavanje na temu „LGBT počeci i seksualna revolucija“ da bi potom dao skandalozni intervju za T-portal izvornog naslova „Homoseksualnost i pedofilija su povijesni suputnici“, a u kojem u jednom trenutku izjavljuje:„Danas u Nizozemskoj i desetogodišnjaci znaju, ako su gej, izraziti to. Sviđa mi se taj princip samoodređenja. Ako im se sviđa imati seks s nekim svojih godina ili starijim (a mislim da mnogi preferiraju starije partnere), to im treba biti dozvoljeno. … Seks je većinom aktivnost koja donosi zadovoljstvo i koju djeca trebaju naučiti prakticirati na ugodan način, umjesto da moraju godinama čekati da ga isprobaju.“ što je izazvalo zgražanje javnosti, reakciju određenih udruga i primoralo T-portal na ispriku nakon čega je intervju uvelike cenzuriran, a iz njega su uklonjeni sporni dijelovi.

I dok ovih dana traje Queer Zagreb, mediji ponosno najavljuju „vjenčanje“  Zvonimira Dobrovića s njegovim partnerom koje organizira „bivša porno zvijeda  s doktoratom“, a koje će iskoristiti ne bi li 27.05. lansirali „Fond za druge“ namijenjen financiranju „nezavisnih umjetnika“ za koje Dobrović kaže da „jedva preživljavaju“ jer je „prostor nezavisne scena u samo šest mjeseci od dolaska Zlatka Hasanbegovića na čelo Ministarstva kulture bio  potaracan.“ 

S jedne strane „radikalni desničar“, kako mu pojedini mediji i politički oponenti (među kojima i dojučerašnji stranački kolege) vole tepati, a s druge brižni „čuvari“ hrvatske kulture i „politički uređenog društva“. Zaključke nek svatko donese sam za sebe.

 

Luca Toni /Hrvatsko nebo

Odgovori