D. Bašić : Poštovani gospodine Grmoja ….

Vrijeme:4 min, 35 sec

 

 

Poštovani gospodine Grmoja

Prava adresa na koju se Vi ali i Vaša stranka MOST , ukoliko imate saznanja o nepravilnostima pri glasovanju na lokalnim izborima u Metkoviću jeste državna institucija DIP

Ako ne znate što je to DIP portal će Vam pomoći da doznate

O Povjerenstvu

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske osnovano je Zakonom o Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske (u daljem tekstu: Zakon)., kao stalno i neovisno državno tijelo.
Do donošenja Zakona, Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske se osnivalo ad hoc, za provedbu pojedine vrste raspisanih izbora .

Donošenjem Zakona normativna i faktična situacija se izmijenila pa je u članku 2. Zakona propisano da Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske obavlja poslove iz svog djelokruga u skladu sa Zakonom, što predstavlja novost u odnosu na dosadašnje stanje, ali i u odnosu na odredbe zakona koji uređuju izbor zastupnika u Hrvatski sabor, izbor predsjednika Republike Hrvatske, izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, zatim neposredni izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba, izbor članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te provedbu državnog, lokalnog i savjetodavnog referenduma.

Sastav

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske ima predsjednika, četiri potpredsjednika i četiri člana.

Predsjednik, potpredsjednici i članovi Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske biraju se na način propisan Zakonom o Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva je predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Dva potpredsjednika bira Opća sjednica Vrhovnog suda Republike Hrvatske iz reda sudaca tog suda na prijedlog predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Druga dva potpredsjednika i članove Državnog izbornog povjerenstva bira Hrvatski sabor većinom glasova svih zastupnika, tako da jednog potpredsjednika i dva člana bira na prijedlog većinske političke stranke, odnosno koalicije, a drugog potpredsjednika i druga dva člana na prijedlog oporbenih političkih stranaka ili koalicija sukladno stranačkom sastavu Hrvatskoga sabora u trenutku njihova izbora.
Djelokrug

Djelokrug Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske propisan je člankom 11. Zakona, pa tako Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske :
daje mišljenja za dogradnju i unaprjeđivanje izbornog zakonodavstva te zakonodavstva koje regulira pitanje referenduma
imenuje članove županijskih izbornih povjerenstava i gradskoga izbornog povjerenstva Grada Zagreba
provodi edukaciju članova izbornih povjerenstava i povjerenstava za provedbu referenduma u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave
informira građane o provedbi izbora te mogućnosti ostvarenja i zaštite izbornog biračkog prava u izbornom postupku
određuje način arhiviranja i objavljivanja materijala o provedenim izborima i referendumu
objavljuje periodične, stručne publikacije vezano uz izborni sustav, provedbu izbora i praksu
podnosi izvješća nadležnim tijelima o provedbi izbora i referenduma
utvrđuje organizaciju stručne službe Povjerenstva, izabire tajnika Povjerenstva i njegova zamjenika
surađuje s organizacijama u zemlji te s međunarodnim organizacijama i institucijama u domeni izbornog zakonodavstva i izbora uopće
podnosi Hrvatskom saboru izvješće o provedenim izborima i referendumu u roku 60 dana od dana objave službenih rezultata izbora
obavlja i druge poslove propisane posebnim propisima.

Republika Hrvatska ima i Zakon o lokalnim izborima i možete ga pročitati  u cijelosti ovdje >  Zakon o lokalnim izborima RH

 

Iz tog zakona  da Vam pomognem i prištedim Vam Vaše dragocjeno vrijeme koje nesebično trošite na dobrobit Hrvatske  izdvojit ću jednu glavu

 

Zakon o lokalnim izborima
U Glavi III tog zakona jasno stoji
Glava III.

ZAŠTITA IZBORNOG PRAVA

Zaštita ustavnosti i zakonitosti

Članak 130.

(1) Ako nadležno izborno povjerenstvo, rješavajući o prigovoru utvrdi da je bilo nepravilnosti koje su bitno utjecale ili su mogle utjecati na rezultate izbora, poništit će radnje i odrediti da se u određenom roku, koji mora omogućiti da se izbori održe na dan kada su raspisani, te radnje ponove.
(2) Ako ne postoji mogućnost ponavljanja poništenih radnji ili ako se nepravilnosti odnose na postupak glasovanja, a bitno su utjecale, odnosno mogle utjecati na rezultat izbora, nadležno izborno povjerenstvo poništit će izbor i odrediti rok u kojem će se izbor ponoviti.

 

Poštovani gospodine Grmoja Zakon o Lokalnim izborima je posve jasan pa izvolite svoja saznanja o nepravilnostima podijeliti sa Državnim izbornim povjerenstvom koje je jedino nadležno da ispravi nepravilnosti a ne sa tiskom , portalima i dalekovidnicama.

Jer ovakovim istupima prikazujete Hrvate iz BiH kao poslušne ovce koje na zapovjed čelnika Vama suprostavljene stranke bez pogovora sjedaju u autobuse ili automobile i izlaze na glasovanje da bi srušili MOST koji donosi “reforme  i jedini se suprostavlja “  SDP-u i HDZ-u .

Ništa manje nije zanimljivo ali ni manje licemjerno to što “pravednici”  iz MOST-a donose “reforme”   suprostavljeni su navodno i HDZ-u i SDP- u ali im ne čini velik problem ući u vlast . Do sada dva puta sa HDZ-om ali ni protiv tripartitne vlasti ne bi imali velikih zamjerki.

Zanimljivo je da Vi gospodine Grmoja niste uočili nepravilnosti u Vrgorcu i mjestima gdje ste pobjedili,  nepravilnosti ste uočili gdje ste poraženi

Jako je zanimljivo da ste u Metkoviću obnašali vlast pa se normalan razuman čovjek mora upitati što ste radili čitavo vrijeme i zašto niste imali zamjerki na popise birača?  No Vi niste imali vlast samo na lokalnoj razini no i na državnoj .Da Vas podsjetim imali ste u rukama i MUP i pravosuđe i sigurno je da ste imali instrument da sve nepravilnosti spriječite ….

ZAŠTO NISTE ?

Poštovani gospodine Grmoja sve dok pred za to nadležnim institucijama ne dokažete ove svoje tvrdnje  lako je moguće  da je to još jedna u nizu izrečenih laži stranačkih čelnika u MOSTa i samo besraman i licemjeran  mogući   pokušaj opravdavanja izbornog poraza ali i neuspjeha u vođenju Metkovića .

To je narod prepoznao i kaznio…

Naravno uvijek nas možete demantirati  tako što ćete nam dostaviti relevantne dokaze

 

 

Daran Bašić /Hrvatsko nebo 

One thought on “D. Bašić : Poštovani gospodine Grmoja ….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)