NAKON PRVOG KRUGA : Bandićevci za Brunu Esih imaju ponudu koju ne može odbiti

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš ušli su u drugi krug izbora za gradonačelničku poziciju u Zagrebu. Bandić je osvojio 30,87 posto, a Mrak Taritaš 24,48 posto. Izraženo u glasovima, aktualni gradonačelnik osvojio je 101.828 glasova dok je njegova protivnica prikupila 80.765 glasova. U pohodu na svoj šesti mandat Bandić je u prvom krugu postigao bitno lošiji rezultat nego prije četiri godine, kad je imao 47 posto (142.646 glasova), ali još ima dobre šanse da za četrnaest dana ponovno zasjedne u gradonačelničku fotelju.

Što se tiče liste za Skupštinu, njegova je stranka prva s 23,09 posto, što bi joj u konačnici moglo donijeti 15 mandata. Drugim riječima, za većinu od 26 ruku u Skupštini ponovo će morati pronaći partnere, a za to mu neće biti dovoljan samo HDZ koji je osvojio 11,93 posto, odnosno najvjerojatnije sedam mandata.

‘Čestitam svima koji su prešli izborni prag i pozivam ih na suradnju. Osobno ću se boriti da napravimo veliku koaliciju. Političari rade za mandat, a državnici za generacije. Stranka solidarnosti relativni je pobjednik na sve četiri razine u Zagrebu’, kazao je Bandić, ne propustivši priliku čestitati Anki Mrak Taritaš, ali i navesti da će ‘sutra u sedam sati ujutro biti u Maksimiru’, piše Tportal.hr.

Ne uspije li složiti najavljenu veliku koaliciju, prostor za suradnju mu je sužen s obzirom na to da su se protiv suradnje s njim već izjasnili SDP i lista nezavisne Sandre Švaljek, a poznato je da mu ni Zagreb je naš nije naklonjen, pa mu ostaje HDZ, lista Brune Esih (najvjerojatnije pet mandata) ili da u svojoj maniri pokupuje neke od zastupnika.

Slavko Kojić, šef gradskih financija, smatra da nema zapreke i pita zašto ne bi mogli s HDZ-om.

‘Nema razloga da se ne ponovi koalicija s HDZ-om, ali da će biti problem sastaviti većinu, bit će. Nije nemoguće da proračun padne pa da za pola godine opet imamo izbore’, kazao nam je Kojić.

Upitan o koaliciji s Esih, Kojić je bio suzdržan.

‘To ne znam, prepuštam to čelništvu stranke’, kazao je dodavši da ako njihov uvjet za potporu bude izmjena imena Trga maršala Tita u Kazališni trg, to neće biti problem.

‘Mislim da im u tome neće biti problem udovoljiti’, kazao je Kojić.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/vijesti/Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)