D . Pešorda : Djevojka iz štale

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

Nakon sloma drugog braka između HDZ-a i Mosta, potvrdila se, držim, ona da brakovi iz interesa funkcioniraju bolje od onih iz ljubavi. Naime, pretpostavlja se da su HDZ i Most ideološki desne, konzervativne opcije, te su, kao takve, dvaput ušle u brak iz ljubavi, ali su međusobne svađe dvaput bile uzrokom i burnog razlaza.

S druge strane ako nakon lokalnih izbora HDZ uspije sklopiti interesnu koaliciju s manjincima, nezavisnim i otpadnicima od nekih stranaka ili pak s nekom od stranaka koje za sada tvrde da u koaliciju s HDZ-om neće – ta će koalicija potrajati jer joj podloga neće biti ideološka bliskost nego goli interes.

Međutim, neću ovdje o odnosima HDZ-a i Mosta, o tomu sam ionako previše pisao o posljednje vrijeme. Reći ću nešto o sudbinama pojedinih aktera političke komedije obrata koja se odvija pred našim očima. Recimo, sudbini Tomislava Sauche. Koji je u vremenskom rasponu manjem od dvije godine prešao put od prepotentnog Milanovićeva intimusa do optuženika i očajnog branitelja ostanka HDZ-a na vlasti. Mnogi ga optužuju, ali objektivno: zašto bi se netko čiji je ugled ionako upropašten i koga se stranka odrekla dodatno žrtvovao i odustao od trogodišnjeg saborskog utočišta? Samo zato što se SDP-u i Mostu prohtjelo malo smjenjivati Plenkovićeva ministra.

Ili tužna sudbina Ružice Vukovac! U ona slavna vremena dok je Most bio mlad, privlačan i neokaljan, Ružica je Vukovac govorila:  ”  Ja dolazim iz štale i moja je obaveza reći što u toj štali ne štima.” Šuškalo se tada ‘da bi mogla biti ministrica poljoprivrede, sjećam je se kako je tada blistala prateći Božu Petrova u stopu. Na njezinu žalost, Petrov je, kao i više puta nakon toga, skloniji bio zavičajnim kadrovskim rješenjima. Tako nikada nismo saznali kakva bi ministrica bila ”djevojka iz štale’‘. Ostala je samo saborska zastupnica. Međutim, ni to nije išlo bez problema. Sjećam se kako ju je u nekoliko navrata verbalno zlostavljao Nenad Stazić. No, najgore je to što se, uslijed Božine i Buljove hirovitosti, Sabor ubrzo raspustio, pa je Vukovac ostala i bez saborskog mandata.

Ipak, ostala je vjerna mostovka i nije uzela famoznu povlasticu ”6+6”. Dok su neki drugi, ako me sjećanje ne vara, te povlastice uzeli. Nakon sljedećih izbora na inzistiranje Mosta ta je povlastica ukinuta. Ružica Vukovac, čini se, nije dobro pratila tu tematiku pa je nakon nedavnog razrješenja s funkcije državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede zatražila naknadu plaće po modelu 6+6. Nakon toga cijela se javnost okrenula protiv nje, a odrekao je se i Most. Infantilni pokušaj pravdanja da je to učinila radi skretanja medijske pozornosti bio je samo nastavak njezinih nevolja i loših poteza.

  Što god tko govorio, meni je Ružice Vukovac pomalo žao. Ona je živi dokaz da prostodušnog čovjeka sa sela u velikom gradu još uvijek prevode žedna preko vode. Samo što to Ružici nisu učinili velegrađani nego malomišćanski mangupi koji su se velegrada dočepali kad i ona. No, navedene sudbine Sauche i Vukovac mogu imati i neke ozbiljne političke reperekusije. One su znak da se stranke nisu u stanju pobrinuti za svoje odane članove, a to bi moglo pogubno djelovati na odanost stranci. To je za stranke možda problem, no za Hrvatsku predstavlja stanoviti napredak.

 

Damir Pešorda/Hrsvijet .nethttp://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)