Akademik Josip Pečarić gradonačelniku Maribora……

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

 

Poštovani g. Andreju Fištrave gradonačelniče grada Maribora,

Hrvatski portali javljaju kako je Slovenska policija dala preporuku gradskim vlastima u Mariboru da se zabrani koncert Marka Perkovića Thompsona, zakazan u tom gradu za subotu.

Obrazloženje je nešto što bi mogli svrstati u rubliku „Vjerovali ili ne“!

U prilogu Vam šaljem veliki intervju koji je dao Marko Perković Thompson slovenskom tjedniku iz koga možete lako zaključiti kako je doista smiješno govoriti o velikim rizicima kada do sada na Thompsonovim koncertima nije nikada bilo nikakvih problema.

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/05/16/thompson-za-slovenski-reporter-naravno-da-jugokomunistima-ide-na-zivce-moja-pjesma-lijepa-li-si/

Spominju i nekakve posjete iz drugih država EU!? Je li to kršenje ljudskih prava i glazbenika i njegovih fanova iz EU?

Zašto vaša Policija misli da bi se po prvi put mogla dogoditi i neka kaznena djela na tom koncertu? Odakle im takova saznanja kada toga nije do sada bilo? Ili možda Slovenska policija priprema nešto takvo?

Na kraju se konstatira i ovo:

„Slovenska policija uz to navodi da se u Mariboru pojavila i informacija o mogućem okupljanju Thompsonovih protivnika, što je povećavalo sigurnosne rizike za policiju i mogućnost sukoba, te da organizatori koncerta nisu imali točne podatke o profilu publike koja će pratiti koncert.“

Slovenska policija preporučila zabranu Thompsonova koncerta u Mariboru

Thompson pjeva već više od 25 godina. Istina je da su njegove pjesme znale utjerati strah u kosti fašističkih velikosrpskih agresora na našu domovinu. Vjerojatno su one i doprinjele da u „Oluji“ fašistički agresori pobjegnu kao zečevi, kako je njihovu „hrabrost“ opisao njihov „vožd“ Slobodan Milošević.

Tvrdi li zapravo Vaša policija da eto oni poslije 25 godina misle kako su pronašli hrabrost pa će doći na taj koncert?

Ili se Vaša policija jednostavno ruga tim „junacima“ koji se eto i poslije 25 godina boje Thompsonovih domoljubnih pjesama, tj. želi li Vaša policija dati za pravo Slobodanu Miloševiću kada je na sjednici Vrhovnog savjeta obrane Jugoslavije 14. kolovoza 1995.:

Molim vas, 6 tisuća Hrvata je branilo Vukovar pola godine; napadala je cijela Prva armija, zrakoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu obranili Knin, kojem se može prići samo iz tri pravca; nisu ga mogli braniti ni 12 sati!? Oni ga nisu branili, jer po svim izvješćima koje smo dobili od policajaca, građana i ostalih, čim je prestala topnička priprema u sedam navečer, oni su naredili – bežaniju! Prema tome, tu nije bilo nikakvog otpora niti je bilo borbenog dodira s hrvatskim snagama. (…) – Tamo je pala zapovijed da svi izađu iz Krajine istog dana, čak bez stvorenog kontakta s hrvatskom vojskom na najvećem dijelu fronte. (…) Pitanje je tko je, zaista, donio odluku da krajiško rukovodstvo napusti Krajinu? Takva odluka, kada su imali sve uvjete da se brane, izazvala je egzodus. Sada to treba biti razlogom da Jugoslavija jurne tamo braniti te teritorije s kojih su oni utekli kao zečevi?!

Ako je to doista tako, treba upozoriti Vašu policiju da ne smije tako postupati, bilo da zabranom pokušava izmjeniti povijest i poraz fašističkog velikosrpskog agresora u Domovinskom ratu pretvoriti u pobjedu, bilo da se agresorima ruga zbog te čuvene zečje „bežanije“.

S poštovanjem

Prof. dr. sc. Josip Pečarić.

Redoviti član HAZU

Dopisni član DANU

 

 Hrvatsko nebo 

Odgovori