Obilježena godišnjica bitke na Stolovima kojom su spašeni Neum i južna Hrvatska

Vrijeme:1 min, 34 sec

Uz svetkovinu Kraljice Mira, u nedjelju je u župi Hrasno, na lokalitetu Stolovi obilježena 25.-a obljetnica krvave bitke u kojoj su hrvatski vojnici sačinjeni od pripadnika 113.-e šibenske, 116.-e neretvanske i 4.splitske brigade, od srpsko-crnogorskog agresora uspješno zaštitili Neum, dolinu Neretve ali i cjelokupan jug Hrvatske.

Stolovi su inače sjecište triju općina, Neuma, Stoca i Čapljine odakle i proizlazi strateška važnost ove kote na kojoj su život ostavili mnogobrojni hrvatski branitelji.

Njima u spomen u ovo marijansko svetište tradicionalno hodočaste njihovi suborci, rodbina i prijatelji, koji su i ove godine položili vijence i zapalili svijeće na mjestu najvećeg stradanja.

Inače, kako je u svom kratkom obraćanju istaknuo Načelnik Neuma Živko Matuško, u suradnji sa pripadnicima 113.-e, Općina Neum pristupiti će izgradnji spomenika poginulim braniteljima ove brigade te je upravo ovom prigodom jednom od zapovjednika, Kruni Mazalinu predan nacrt idejnog projekta spomenika u autorstvu arhitekta Roberta Raguža.

Matuško je posebno istaknu hrabrost pripadnika Mazalinove brigade od kojih su neki i životom potvrdili ljubav za hrvatski narod onda dok su se drugi kolebali.

Zapovjednik Kruno Mazalin naglasio je kako je borba na Stolovima bila borba za zaštitu svog naroda, te kako svi imamo obvezu odavanja počasti ljudima koji su tu poginuli, onima koji su izvlačili poginule i ranjene, i svim njihovim suborcima koji su dali svoj doprinos.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja, i Ministra Tome Medveda, prisutnima se obratio i ministrov zamjenik u Vladi RH te jedan od ratnih zapovjednika 113.šibenske brigade, Ivan Vukić koji je tom prilikom rekao kako se ježi dok stoji pred svojim suborcima sjetivši se priča o stradanjima na ovom dijelu jugoistoka Hercegovine koje su u to vrijeme kružile Dalmacijom……..

…………..Više na stranici ..Herceg-Bosna

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/05/15/obiljezena-godisnjica-bitke-na-stolovima-kojom-su-spaseni-neum-i-juzna-hrvatska/

 

 Dnevnik .ba /http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)