HRVATI IZ ARGENTINE IZABRALI SU SVOJE NOVE PREDSTAVNIKE U SAVJET VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ZA HRVATE IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

 

Gospođa Iva Vidić i gospodin Mirko Hasenay budući su predstavnici Argentine u navedenom Vijeću.

U nedjelju, 7. svibnja, Međudruštveni odbor hrvatskih ustanova u Argentini u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske organizirao je, kao i prije četiri godine, izbore za dva nova predstavnika Hrvata iz Argentine u Savjet za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Prije svega valja istaknuti veliki interes koji su ovi izbori izazvali među različitim hrvatskim društvima i organizacijama u cijeloj zemlji, od kojih je sudjelovalo više od 30.

Kako bi se provela kontrola ovih izbora, sadašnji predsjednik Međudruštvenog odbora hrvatskih ustanova u Argentini, gospodin Tomislav Frković, kao promatračice je imenovao gospođu Vjeru Bulat Petrošić (jedna od sadašnjih predstavnika u Savjetu za Hrvate izvan Republike Hrvatske) i gospođu Dubravku Frković Jurun (sadašnja predstavnica argentinskih Hrvata pri Hrvatskom svjetskom kongresu), koje su imale tehničku pomoć gospodina Ivana Jurišića i gospodina Federica Kisića.

Odmah nakon zatvaranja birališta tim odgovoran za izbore pristupio je pažljivom zbrajanju glasova. Gospođa Vidić (Hrvatsko pripomoćno društvo iz Dock Suda) i gospodin Hasenay (Hrvatski domobran) dobili su isti broj glasova pa će stoga od 6. lipnja 2017. naredne četiri godine gospođa Vidić i gospodin Hasenay biti predstavnici Hrvata iz Argentine u Vladinom Vijeću za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Vjerujemo da posebno priznanje zaslužuju i ostala dva kandidata koja su sudjelovala na izborima, gospodin Dražen Juraga iz Rosarija i gospodin Cristian Šprljan iz Córdobe, s obzirom da su dobili tek nešto manje glasova od izabranih kandidata, što pokazuje veliko priznanje hrvatske zajednice u Argentini za njihov rad.

Valja istaknuti da je hrvatska zajednica u Argentini jedna od malobrojnih hrvatskih zajednica u svijetu koja bira svoje predstavnike s obzirom da su u gotovo svim ostalim zemljama hrvatska veleposlanstva ta koja ih izravno imenuju.

Na kraju, hrvatske organizacije u Argentini i napose Međudruštveni odbor hrvatskih ustanova u Argentini posebno žele iznova zahvaliti i čestitati gospođi Vjeri Bulat Petrošić i gospodinu Jozi Vrljičaku, koji su zadnje četiri godine vrlo odgovorno predstavljali Hrvate iz Argentine u ovom novom konzultativnom tijelu Vlade Republike Hrvatske, a istodobno žele novoizabranim predstavnicima uspjeh u obavljanju njihove dužnosti na dobrobit naše hrvatske zajednice u Argentini i cijele domovine.

 

Tomislav Frković, 

predsjednik Međudruštvenog odbora 

hrvatskih ustanova u Argentini

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)