P . Krčić : Je li Božo Petrov idiot i je li mu to glavna prednost u životu?

Vrijeme:3 min, 46 sec

 

Kažu da je ministar Marić morao znati kakvo je stanje u Agrokoru, i da je zbog toga kriv. Kako to da Božo Petrov nikad ništa ne treba znati i nikad za ništa nije kriv?

Jedan od krimena ministra financija Zdravka Marića je ta da je prije nekoliko godina radio u Agrokoru na srednjoj menadžerskoj funkciji, te da je temelju toga danas morao znati kakvo je točno financijsko stanje u tom mega koncernu. S druge strane, Božo Petrov je kao podpredsjednik vlade tvrdio da Hrvatska dobro stoji u arbritraži s MOL-om, te je na temelju navedenog napravio cirkus u državi, ultimativno zatražio uklanjanje Tomislava Karamarka iz vlade, isprovocirao nove izbore, i sve to je napravio posebno naglasivši da je bio ‘brifiran’.

Arbitraža je, kao što je poznato, izgubljena, šteta je odmah iznosila 200 milijuna kuna, a konačna šteta će se mjeriti u milijardama, no Božo Petrov nije kriv za ništa, iako je bio u potpunosti odgovoran za sve što se dogodilo. Zašto je Marić kriv, a Petrov nije? Zašto je Marić morao znati kakvo je stanje u privatnoj tvrtki u kojoj je svojedobno radio, zajedno s 40 tisuća drugih ljudi, a Petrov nije morao znati stanje u arbitražnom postupku za koji je bio direktno odgovoran kao potpredsjednik vlade i u koji se neprestano petljao? Jedna je mogućnost ta da je Božo Petrov idiot, neuračunljiva osoba, osoba bez poslovne sposobnosti, maloumnik, i da zbog toga ne može odgovarati za svoje postupke.

Arbitraža s MOL-om nije jedina stvar u kojoj je sudjelovao Božo Petrov, koji je bio na poziciji da sve zna, a ništa nije morao znati. Imamo i aferu Grizli, u kojoj je službena Mostova agencija za odnose s javnošću, Grizli, pripremila ugovor s austrijskom tvrtkom Braunsberger o najmu ministara iz kvote Mosta, i to ministara koji kontroliraju represivni aparat, u lobiranju praktično do razine zloporabe represivnog aparata protiv konkurentske tvrtke. Dakle, s jedne strane imamo službenu Mostovu agenciju za odnose s javnošću koja dogovara ugovor o angažmanu visoko pozicioniranih dužnosnika Mosta u lobiranju za privatnu tvrtku, pri čemu bi se uspjeh posla mjerio u tome je li protiv konkurencije pokrenuti kazneni progon, a Božo Petrov, čelnik Mosta, podpredsjednik vlade, formalno dvostruko nadređen svojim ministrima, kao šef Mosta i kao podpredsjednik vlade, nadređen direktno i svojoj agenciji za odnose s javnošću, o tome ne zna ništa, za ništa nije kriv, iako je morao sve znati? Tu bi ga ponovno moglo spasiti jedino to ako je idiot, neuračunljiva osoba, osoba bez poslovne sposobnosti, maloumnik, odnosno netko tko na temelju svog mentalnog stanja nije odgovoran za to što radi.

Naravno, ni to nije sve. Božo Petrov, visokopozicionirani državni dužnosnik, podpredsjednik vlade, odnosno predsjednik Sabora, po položaju druga ili treća osoba u državi, od te iste države traži bespovratna sredstva za obnovu obiteljske kuće, pri čemu na među članove obitelji i ukućane ubraja i svog brata i svoju (buduću) šogoricu, kako bi od države dobio više novaca za obnovu. Nakon razotkrivanja afere poštenjačina Božo Petrov odustaje od brata i šogorice. I opet Božo nije imao pojma žive li brat i šogorica s njim u istoj obitelji, odnosno kućanstvu, odnosno nije imao pojma smije li uopće odraslog brata i njegovu ženu, koji ne žive s njim, ugurati u popis članova obitelji, kako bi od države izmuzao dodatni novac, i opet za ništa nije kriv, ništa nije znao, a trebao je znati? Odnosno, ponovno bi ga spasilo jedino to da je idiot, neuračunljiva osoba, osoba bez poslovne sposobnosti, maloumnik, odnosno netko tko na temelju svog mentalnog stanja nije odgovoran za to što radi.

No, ako je tome tako, kako onda može obnašati dužnosti podpredsjednika Vlade i predsjednika Sabora?

Dakle, imamo samo dvije mogućnosti:

Ili Petrov doista nije odgovoran za svoja ne(djela) zato što radi svog mentalnog stanja nije odgovoran za svoje postupke.

Ili je pak Petrov savršeno normalan, a ludi su svi oni koji prihvaćaju njegova vječna objašnjenja kako ništa o ničemu nije znao, te zato za ništa nije ni odgovoran.

U oba slučaja, Petrov bi bio opasan po državu čak i da radi na mjestu čistača sabornice, a kamoli da njome predsjedava.

Čini se kako je sve to već previše da bi bilo slučajno, radi se o očitoj praksi i standardu ponašanja osobe po imenu Božo Petrov, osobe koja se redovito nalazi u situacijama političke korupcije, zloprabe položaja i doslovnog pokušaja prijevare, pri čemu je šteta za državu ogromna, i to redovito kao osoba koja je, zbog položaja, apsolutno sve morala znati. Pa opet nikad ništa nije znala, odnosno nije morala znati.

 

Pero Krčić/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)