I . Vincetić : “Što je loše započelo, ne može dobro završiti” !!

Vrijeme:4 min, 54 sec

 

Jedan od naših većih problema je sposobnost objektivne, racionalne prosudbe, a nakon toga, stavljanja svih čimbenika i međuodnos. Zaboravljamo da je da je crta “od oka gledatelja do obzora” ravna, a prostor kojim obuhvaća nije.

U prosjeku, prostor “koji se vidi”, ekvivalentan je onome “koji se ne vidi”.

Ne vide se “zadnje strane nagiba, depresije, niše, ispresjecane i obrasle površine” a da ne govorimo o onome što se nalazi “izvan obzora”.

“Vidnog polja”!!

U politici je (kao i u životu) zato, pametnije manje slušati što ljudi govore, a više bilježiti i analizirati “ono što rade”!!

Dovoditi u vezu ljude, ideje, interese, pojave.

Božo Petrov, je nedomišljen projekt začet “onkraj metafore na vjeru, moral, politiku”, i kao takav, nije mogao mimo one:

“Što je loše započelo, ne može dobro završiti”!!

Ponovno je zloporabljen potencijal u graničnom području između vjere i domoljublja, koji, u strogo kontroliranim uvjetima (i prostoru) ima pozitivne (konstruktivne) učinke. No, kada izmakne kontroli, razvija svoj snažan destruktivni potencijal i proizvodi iste takve učinke.

U konkretnom slučaju, lokalna avantura (lokalnog biskupa) izmakla je kontroli.

Naizgled nespojivi krugovi uspjeli su preskočiti “biološku barijeru” i “porodili” političkog “frankeštajna” zvanog “Most nezavisnih lista”. Učinke te političke avanture vidimo.

No, pogrešno je tu pojavu promatrati izolirano, u laboratorijskim uvjetima, jer stvarnost to nije. Baš suprotno. Radi se vrlo složenom kolopletu ideja, snaga, interesa, koji, što planskim djelovanjem, što slučajnostima, u stalnoj interakciji neprekidno proizvode nova stanja, pojave i mijenjaju stvarnost.

Treba, bar nastojati biti objektivan.

Most nije proizveo ovo stanje (bar privremene) “pat pozicije” u uvjetima kada je nužno “snažno djelovanje”. Ali je bio snažan, presudan katalizator. Naravno. nepravedno je zapostavljena epizoda s Oreškovićem (i krugovima koji stoje iza njega).

Pribojavamo se “velike koalicije” i pripisujemo te namjere Plenkoviću (s pravom), no, prisjetimo se, tko je začeo tu ideju?

Kasniji “modus operandi” Most-a i Bože Petrova koji se temeljio na ucjenama i koncentraciji moći, bez infrastrukture koja bi tu moć mogla “distribuirati”, bez znanja, programa, vizije, struke, dovela nas je tamo, kamo nas je i povela. Sve smo to mogli vidjeti, samo da je bilo volje.

Prije  izbora 2015  kod predstavljanja i kampanje Mosta nezavisnih lista   Daran Bašić i ja  smo postavili Boži Petrovu i Most-u 15  pitanja  . Mnogi su to ocijenili kao “preseravanje”. No, proanalizirajte  ih sada!!

 

http://hrvatskonebo.com/2016/06/05/ilija-vincetic-daran-basic-sto-smo-pitali-bozu-petrova/

 

Poštovana gospodo iz MOST-a, Ljubazno Vas molimo ako možete pronaći vremena i odgovoriti za naš portal na nekoliko jednostavnih pitanja:

Kao „conditio sine qua non“ bilo kakve potpore novoj vladi, navodite „reforme“.

 1 . Možete li javnosti pojasniti na koje reforme konkretno mislite?
Možete li definirati neuralgične točke koje tim reformama želite eliminirati, u prvom koraku, „u hodu“ i one strateške naravi, do kraja mandata nove vlade?

  2 . Jeste li, možda, napravili simulaciju učinaka vaših reformskih zahvata?

   3 . Ako jeste, tko je to učinio, na kojem modelu, i kakvi su rezultati?

   4 . Ako niste, temeljem čega tvrdite da će te reforme polučiti željene rezultate?

    5 . Jeste li pokušali staviti te reformske projekte u međusobnu interakciju?

     6 . Jeste li pokušali utvrditi reformski kapacitet svakog od sektora koji će biti zahvaćen projektom?

    7 . Jeste li pokušali u sklad dovesti mjere ekonomske, monetarne i fiskalne politike, koje bi rezultirale zajedničkom determinantom, i ako jeste opišite ih u najkraćim crtama.?

    8 . Koje su to mjere, koje bi primijenjene istodobno na „realni sektor“ javne službe, državnu upravu, sektor obrane i sigurnosti, rezultirale optimalnim stupnjem funkcionalnosti, oslanjajući se na „domaće“ resurse, bez rasta inozemnog duga?

    9 . Kako mislite uravnotežiti prihodovnu s rashodovnom stranom proračuna?

  10 . Kakav je vaš stav u svezi izbjeglica /migranata o koji bi vaši potezi prvi bili ukoliko bi sa jednom od stranaka formirali vlast.?

   11 . Tko se od vas upoznao sa programom HDZ-a koja ga je stručna osoba procijenila i zašto mislite da je vaš program bolji.

   12 . Hoćete li nastaviti financirati iste NVO udruge ali i portale

    13 . Kakav će biti vaš odnos spram branitelja u Savskoj 66 i spram njihovih zahtjeva ?

    14 . Kakav će biti vaš odnos spram Hrvata u BiH i na koji način mislite zaustaviti iseljavanja ali i oduzimanja prava Hrvatima BiH ?

    15 . U kojemu će smjeru ići vanjska politika Hrvatske. Približavanje Višegradskoj skupini ili pak neke druge integracije.?

 

I dobili smo odgovore na pitanja .A kakvi su odgovori na postavljena pitanja možete pročitati sami.

 

Šalje: <press@most-nl.com>
Datum: 17. studenoga 2015. u 10:31
Predmet: Prijedlog reformi za poduzetništvo i pravosuđe_Most nezavisnih lista

Poštovani,

u prilogu šaljemo popis reformi u pravosuđu i poduzetništvu koje će se prezentirati HDZ-u i SDP-u na današnjim sastancima.
Članovi pregovaračkog tima Mosta nezavisnih lista su: Jasna Matulić, Ivica Mišić, Robert Podolnjak i Juro Martinović, a voditelj tima je Tomislav Panenić.

Lijep pozdrav,

Most nezavisnih lista

Most_PS_PODUZETNISTVO Most_PS_PRAVOSUDE_V3

 

Gospoda iz MOST-a se nije udostojila  ni odgovoriti na  postavljena pitanja no su jednostavno poslali program  ” MOST-a nezavisnih lista”  . Znakovito je i da su mnoge točke programa potpisane i od  Tomislava Karamarka  tadašnjeg predsjednika HDZ-a i koalicijskog partnera u  “prvoj”  Vladi MOST-a i HDZ-a   i od Zorana Milanovića  predsjednika SDP-a .

Kako je završila ta koalicija znamo svi,  raspadom koalicije i odlaskom pod pritiskom  Tomislava Karamarka. Slijede novi prijevremeni izbori.izbori

Poslije novih prijevremenih izbora  novi vođa HDZ-a Andrej Plenković  ulazi u koaliciju sa “prirodnim saveznicima “  (kako ih je sam Plenković nazvao  ) Kako je prošla nova koalicija  svjedočili smo svi ovih dana . Sramotni ispadi u Saboru  uvrede  komentari tko zna koliko “ustavnih stručnjaka “ .Nazivanja neistomišljenika izdajnicima ,udbašima   i krizu.

Političku gospodarsku alii siguronosnu krizu .

Koje je  “reforme “ na koje se pozivao  MOST i proveo   lako Vam je procijeniti samima .

 

Ilija Vincetić/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)