M Holjevac : Zašto napadi na Brunu Esih ? Pročitajte što je izjavila prije dva dana !

Vrijeme:4 min, 21 sec

 

Brojni su se birači Brune Esih obrušili na nju zbog podrške Zdravku Mariću. U medijima je čak navedeno da je rekla kako mu neće dati podršku, pa se predomislila. Međutim, kao i većina onog što smo jučer čuli u Saboru, to je dezinformacija.

Neki od komentara su glasili, “Draga Bruna, ti si moralna nula”, “Hvala ti što si izdala hrvatski narod i dokazala koliko si od riječi pa se sada pitaj tko će ti vjerovati i glasati za tebe”, “Nit’ integriteta nit morala. Dno!”. Pa čak i “Judo”, “Sad si izgorila na lokalnim, samo još to ne znaš.. radi jednog glasa si prodala tisuće.. Vrhunski”, “Nikada gradolnačelnica, smatrali smo te da imaš riječ”.

Je li Bruna Esih pogazila riječ? Prije dva dana, za Novu TV je rekla, kako su prenijeli mediji, “da neće poduprijeti SDP-ovu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Zdravku Mariću, no nije otkrila hoće li biti suzdržana ili će glasati protiv te inicijative.” Na kraju je bila – protiv, ali da je i bila suzdržana, to ne bi promijenilo ishod glasovanja. Čemu dakle napadi na nju??? Očito, netko nije dobro razumio što je rekla!

Dodala je još: “ Znamo čija je inicijativa smjena gospodina Marića, tako da ja također ne mogu biti uz tu inicijativu, to je u potpunosti jasno. Dosad sam bila apsolutno lojalna prema klubu u kojem sam u Hrvatskom saboru, i takva sam doista spremna i ostati, ukoliko bi, kažem, postojala određena jamstva. S ovim smo jamstvom danas došli kod premijera Plenkovića, ovdje su potpisi kako moj, tako i gospodina Željka Glasnovića, vidite da drugog potpisa nema.”

Odakle onda ta komedija zabuna, iako je bila posve jasna? Iz nerazumijevanja ili zlobe? Ima obojeg, reklo bi se. Ona je naime rekla još nešto: da neće podržati izbor novih ministara koji bi zamijenili dosadašnje Mostove ministre, ako to znači koaliciju s Pupovcem i HNS-om, a isto je rekao i general Glasnović, koji je prije glasanja o Mariću izašao iz Sabora, što je, isto kao i postupak Brune Esih koja je članica kluba zastupnika HDZ-a pošten postupak. Time nije pomogao SDP-u da sruši Marića, ali niti stao na stranu HDZ-a kojeg niti nije član.

Ona i Glasnović su, dakle, Plenkoviću postavili uvjet koji im on nije htio ispuniti, odnosno obećati im da u novoj vladi neće biti HNS-a i manjinaca, te IDS-a, pa su svoju podršku eventualnoj novoj vladi odlučili uskratiti. U službenom dopisu koji je Nova TV dobila na uvid, a kojim Esih i Glasnović uvjetuju podršku preslagivanju, stoji da se oni zalažu za stabilnost, ali da ‘to ne znači stabilnost pod svaku cijenu niti nenačelne, polujavne ili prikrivene koalicije’.

Dakle, u postupku Esih nema ničeg spornog. Ona je rekla da neće, za razliku od Mostovaca, koji su za razliku od nje bili u Vladi, glasati za prijedloge SDP-a poput onog o smjeni Marića, iz principijelnih razloga, da ne pomaže SDP-u. Ali i da neće glasati za vladu u kojoj bi uz SDP bio i HNS ili Pupovac. Stvar je u tome što mnogi, pa i novinari nekih mainstream medija, očito nisu uočili da je glasanje za povjerenje Mariću jedna stvar, a glasanje za izbor novih ministara u vladi koji će zamijeniti Mostove ministre – od čega ovisi hoće li se ići na nove izbore ili ne,  posve druga stvar, i apsolutno nevezana na sudbinu Marića. Time je, kao i oko svega što se tiče Lex Agrokora, Todorića, i uloge Marića u svemu tome, stvorena zabuna u javnosti. Takve zablude često dovode upravo do ovakvih reakcija, iako su lako predvidive, pa time često i namjerne. No nekima je, između ostalih i novinarima dva vodeća dnevna lista, teško razumjeti razliku između “neću glasati za smjenu Marića” i “neću glasati za novu vladu u kojoj će umjesto Mostovih ministara biti Pupovac i Vrdoljak.”

Što se tiče Sauche, i njegovo glasovanje je protumačeno time da je kupljen od HDZ-a u zamjenu za odustajanje od kaznenog progona. Zanimljivo da ta teorija – koja je jedan od realnih mogućih scenarija, da se razumijemo – dolazi od istih njegovih dojučerašnjih stranačkih kolega iz SDP-a koji su nakon ponovnog otvaranja istrage protiv njega rekli da neće odobriti tek tako novo skidanja imuniteta. No, uz odustajanje od kaznenog progona, postoji i drugo moguće tumačenje zašto je glasao kako je glasao: Saucha je, naime, po svoj prilici žrtveni jarac. Malo je vjerojatno da vrh SDP-a sa Zoranom Milanovićem, inače prilično rastrošnim i sklonim životu na visokoj nozi, nije imao prste u svemu. Malo je vjerojatno da je Saucha sve radio za sebe. On, za razliku od Milanovića, nije bio sklon nekom naročito rastrošnom načinu života, bar koliko je poznato. Ukoliko ga je SDP žrtvovao po mafijaškom sistemu “tebe su ulovili, odleži ali nemoj cinkati pa će sve biti u redu kad izađeš”, onda postoji i druga mogućnost – da je to jednostavno njegova osveta SDP-u koji je ekspresno (i opravdano!) digao ruke od njega kad je uhićen. Formalno, on nije izbačen iz stranke, nego se u veljači ove godine iz nje ispisao. Je li bilo pritisaka da to uradi, nije poznato. No svakako nije prekršio stranačku stegu – jer nije član niti jedne stranke, i može glasati kako ga volja.

 

Marcel Holjevac /Dnevno.hr/http://www.dnevno.hr/Hrvatsko nebo 

One thought on “M Holjevac : Zašto napadi na Brunu Esih ? Pročitajte što je izjavila prije dva dana !

  1. Odmah sam napisao da oni koji je napadaju nisu ni bili uz nju. A velika vecina napada dolazi od hdzsdp miljea.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)