ZORICA VUKOVIĆ : MARŠ ZA ZNANOST

Vrijeme:4 min, 9 sec

 

Na Dan planete Zemlje, 22. travnja ove godine u petstotinjak gradova i oko 40 država diljem Planete, marširalo se za znanost. Organizator Marša bila je američka znanstvena udruga American Assocition for the Advancement of Science. Povod je bio 100 dana Trumpova predsjednikovanja,a svrha mu je bila skeptičnost znanstvenika prema Trumpovoj administraciji „uslijed antiznanstvenih (čitaj novca) ideja koje bi globalno mogle imati katastrofalne posljedice.“

Naglasak su znanstvenici dali na „opće dobro kojemu znanost pridonosi i poziva politiku da to podrži, jer američka vlada zanemaruje znanost i ideološkim planovima ugrožava svijet.“

Tako bi čovjek pomislio da su znanstvenici „svete krave“, bezgrješni i nedodirljivi. No, ima znanstvenika i „znanstvenika.“ Navest ću neke primjere.

 

 

Godine 1962. za otkriće strukture molekule DNA, Nobelovu nagradu dobili su: Crick, Watson i Wilkins, a Roselin Franklin, koja je u međuvremenu umrla, nije bila ni spomenuta, iako je njena rentgenska strukturna analiza DNA doprinijela tom otkriću. Umjesto da joj se zahvali, Amerikanac Wilkins se u knjizi „Dvostruka uzvojnica“, sprda se s Rosalind.

Slično je postupio i Selman Abraham Waksman, dobitnik Nobelove nagrade 1952. za otkriće streptomicina, jer je zatajio da je streptomicin sintetizirao, na postdiplomskom studiju, njegov student Albert Shatz.

Poseban primjer je Miller-Ureyev eksperiment kojim su „potvrđene“ postavke evolucionista. Miller je u zatvorenu posudu stavio amonijak, vodu i ugljični dioksid, jer se, navodno, od tih plinova sastojala prvobitna atmosfera. U toj smjesi „pravio je gromove“ električnim pražnjenjem i dobio neke aminokiseline. To bi trebao biti dokaz prvobitnih uvjeta na Zemlji. No svaki školarac zna da aminokiseline, kao organski spojevi, ne bi izdržali takvu „grmljavinu“, jer bi se pretvorili u čađu. Ali Miller je uzimao sastojke iz smjese, prije završetka eksperimenta i tako lažirao rezultate. Ali to ne smeta „znanstvenicima.“

Moglo bi se još puno prigovarati znanosti: od atomske bombe do GMO-a.

 

I u Hrvatskoj je organiziran Marš. Službeni organizator je bila neka udruga studenata sociologije pod nazivom Anomija. Riječ anomija je grčkog porijekla, a znači: a-ne i nomia-zakon ili prevedeno na hrvatski jezik bezakonje, raspadnutost, nered, pomanjkanje svrhe, identiteta, moralnih vrednota pojedinca ili društva. Marš je organiziran u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

 

 

Marširatelje je pozdravio Ivan Đikić:

„Sudjelovat ću na Maršu znanosti u San Franciscu gdje ću zajedno s kolegama znanstvenicima u SAD-u ukazati da demokratska i napredna društva trebaju ulagati u znanost i obrazovanje građana jer je to jedina alternativa ozbiljnim izazovima koji nas očekuju u bližoj i daljoj budućnosti. Postoje brojne opasnosti koje prijete napretku i opstanku svijeta kakvog danas znamo. Zato je važno poslati poruku samih znanstvenika da je našu zajedničku budućnost iznimno važno živjeti i planirati na temelju konkretnih i točnih znanstvenih podataka, a ne alternativnih istina i nepotvrđenih podataka.

Zajednička poruka Marša je „Znanost, a ne šutnja“- relevantna je za mnoge zemlje uključujući SAD i Hrvatsku jer budućnost novih generacija uistinu ovisi o tome koliko ćemo se javno zalagati za kvalitetno obrazovanje i pravilno korištenje znanstvenih otkrića. Stoga se nadam da će veliki broj znanstvenika i građana, a posebice mladih, da sudjeluju u Maršu za znanost u Hrvatskoj.“

Glavni „znanstvenici“ u Maršu bili su: Vlatko Silobrčić, Mirela Holy, Aleksandar Štulhofer, Marko Torjanac, Ivica i Marijana Puljak, Rada Borić, Nenad Zakošek, Boris Jokić …

Od zahtjeva, koje je iznijela Anomija, navest ću neke:

⦁ Formuliranje javnih politika temeljeno na znanstveno utemeljenim činjenicama i prestanak negacije tih činjenica…posebno na polju ljudskih prava, cijepljenja ili reproduktivnih prava.
⦁ Da se novci predviđeni za obavezni vojni rok prenamijene za razvoj znanosti.
⦁ Ostavke plagijatora Brkića i Barešića, te nemiješanje politike u Odbor za etiku u znanosti.
⦁ Provesti Cjelovitu kurikularnu reformu (B. Jokića) i žurno uvesti građanski odgoj.
⦁ Vratiti vjeronauk iz škola u crkve …

 

Treba li ovome išta dodati? Zabrinjava povezivanje znanosti i gender ideologije.

 


Jedan od ideja Marša je ocrtana sloganom: „Želimo naučiti slagati robote, a ne puške!“

E sad, robotika je „sastavni“ dio znanosti. O tome Elvis Popović kaže:

Elvis Popović

Elvis Popović · OC Nikola Tesla

To je jasno. Ali robotika nije kad STEM poduzetnici skupe 200 000 kuna i hvale se time po Laubi i 3. programu hrvatskog radija. Znanost je kad se istražuje. To nema nikakve veze sa novcima. Istina, znanost košta, ali time se bave druga zanimanja koja su u službi znanstvenih institucija. Kod nas u Hrvatskoj vlada mišljenje da je znanstveni uspjeh kad skupiš za jeftinu kinesku elektroniku i podijeliš je po školama. Nije. Bitni su nastavnici i njihov rentuzijazam. Oprema se uvijek puno lakše riješi.

 

I tako bi ovi „znanstvenici“ izbacili Boga iz znanosti i škola. A što je sa znanstvenicima i profesorima, studentima i učenicima koji su vjernici? Ima ih mnogo, a jedan od interesantnijih je matematičar John Lennoxa, a ovi „demokrati“ bi ih izbacili. Osim matematike, profesor Lennox na Oxsfordu predaje Filozofiju znanosti.

 

 

„Bog puno više odgovara suvremenoj znanosti nego što to neke ideologije mogu i zamisliti,“ kaže Lennox.

 

Einstein bi dodao: „Uz svaki laboratorij, trebao bi biti oratorij.“

 

 

Zorica Vuković/Hrvatsko nebo 

 

One thought on “ZORICA VUKOVIĆ : MARŠ ZA ZNANOST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)