Redatelj Jakov Sedlar : Ministarstvo kulture trebalo bit organizirati međunarodni skup o Jasenovcu

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

Redatelj Jakov Sedlar o temi jasenovačkog logora

 

Temom Jasenovca dugo sam se bavio. Otkrio sam da je istinito mnoštvo tragičnih Jasenovac istinačinjenica koje su bile manje ili više poznate, otkrio sam i neke nove, nepoznate pojedinosti, ali sam spoznao da mnogo toga svakako spada u kategoriju mita. Što se dogodi kada se dirne u taj jasenovački mit, osjetio sam u zadnjih godinu dana, nakon sto sam u javnost izašao s filmom “Jasenovac-istina”. Čuvari toga mita spremni su napraviti sve kako bi i dalje taj mit ostao “jedina istina”. Ti srbijanski ili prosrbijanski pitbulovi ne biraju sredstva, a sve ih (uglavnom) ujedinjuje mržnja prema Hrvatskoj. Spremni su lagati na najbezočnije načine, spremni su prešućivati nove spoznaje koje pobijaju njihovu “istinu”, spremni su stotine puta ponavljati stare laži jer su uvjereni kako je to put da laž postane istina.

Naime, oni znaju da se u značajnome dijelu dosadašnje “istine” radi o falsifikatima i objedama, a sve s Jasenovacciljem da se cijeli hrvatski narod proglasi genocidnim. A ako je tako, onda takav narod nema pravo na svoju neovisnu državu, on stalno mora biti pod nekom kontrolom (poželjno je srpskom) kako ne bi ponovio zlodjela koja su mu u krvi! To je bit problema, kako ga ja vidim.

Smatram da bi hrvatsko Ministarstvo kulture trebalo dobro pripremiti i organizirati jedan pravi međunarodni skup koji bi, nadam se, mogao pokušati dati odgovore na mnoga pitanja oko kojih (barem do sada) nije bilo ni približno sličnih stavova. Jer istina je da se radilo o logoru u kojemu je stradalo mnogo protivnika ustaškoga režima različitih nacionalnosti (koliko, to će biti vrlo teško otkriti jer originalnih dokumenata nema, oni su otuđeni ili ukradeni, ali svakako nisu u našemu posjedu, tako da se i dalje može manipulirati i brojkama od suludih 700.000 žrtava), no istina je da su ondje ubijani ljudi i nakon 1945. Uglavnom Hrvati. Sve do 1951.

No broj stradalih nije jedini problem, problem Jasenovca mnogo je širi… Volio bih da sam u krivu, ali s obzirom na sve što se do sada događalo, nisam optimist da će se bilo što pokrenuti na pravi način.

 

Jakov Sedlar/Hrvatski tjednik/ http://www.hkv.hr/hrvatski-tjednik/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)