I . Botica : Četiri komponente

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

Četiri komponente

Edward Hunter

Termin “pranje mozga” prvi je sročio Edward Hunter. To je bilo godine 1951. On je te dvije riječi upotrijebio da bi opisao proces u kojem su zarobljeni američki vojnici bili izloženi, jednoj sustavnoj indoktrinaciji promjene stajališta i misli glede svojeg prvotnog stava o smislu rata.

Od tada pa sve do danas mnogi su znanstvenici proučavali ovaj fenomen. Vodeći stručnjak za destruktivnu kontrolu uma Steven Hassan iznosi tezu o postojanju četiri komponente u procesu pranja mozga. To bi bile: informacije, razmišljanje , emocije i ponašanje.

  Prema ovoj teoriji bilo koja od ove četiri komponente ako se promijene i ostale tri će se nastojati promijeniti ili u krajnjem slučaju nastojati prilagoditi.

Pranje mozga je često sinonim za kontrolu uma koje se odnosi na jedno suptilno ispiranje mozga pri čemu se na “perače mozga” gleda na jedan blagonakloni način, kao da su prijatelji ili mentori.

U našem modernom društvu upravo se takvo suptilno pranje mozga odvija zahvaljujući između ostaloga i sredstvima javnog priopćavanja kao što su radio, televizija, novine. U posljednjih dvadeset godina svoju iznimnu i jaku popularnost je stekao internet. Koji putem riječi, napisanih ili izgovorenih a k tomu i uljepšanih audio-vizuelnim scenskim nastupum, nastoje kontrolirati informacije i osobama shodno tomu ograničiti sposobnost neovisnog razmišljanja.

Tako da danas možemo zaključiti kako postojimo i djelujemo pod kišobranom demokracije. Koji nije tu da nas očuva od vremenskih neprilika, nego je naprotiv u službi stavljanja pod jedan sivi plašt jednoobraznog razmišljanja i (ne)djelovanja.

Ivan Botica /Hrvatsko nebo

Odgovori