Dr.Josip Stjepandić : Predsjednici RH , Predsjedniku Sabora ,Predsjedniku Vlade , Ministru znanosti i obrazovanja RH .

Vrijeme:12 min, 57 sec

 

Štovana gospođo Predsjednice Republike Hrvatske,
Štovani gospodine Predsjedniče Sabora Republike Hrvatske,,
Štovani gospodine Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,
Štovani gospodine Ministre znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske,

S obzirom da sam svojim postupanjem, koje ću dolje podrobnije opisati, donekle skrivio da Vam akademik Josip Pečarić opetovano iznosi svoje ubitačne dokaze za politički progon, kome je već dulje vremena izložen u Republici Hrvatskoj, moram Vam podastrijeti još nekoliko argumenata iz moje europske dimenzije. Znanošću se bavim više od trideset godina na vrhunskoj razini, tako da u svojoj struci sigurno predstavljam mainstream. Surađujem s ljudima širom svijeta, iz onih najrazvijenijih i manje razvijenijih zemalja, čime svakodnevno dokazujem svoju inkluzivnost. Dovoljno je da Vam kažem da su svi moji suradnici ZA DOM SPREMNI (a pomalo i ja, svaki na svojemu materinskom jeziku), te da ih u njihovim zemljama nitko ne priječi u tome, dapače, to im je na ponos!

Posljednjih mjeseci svjedočim, na žalost, da se vedri i topli pojmovi poput europske dimenzije, mainstream-a ili inkluzivnosti s najviših mjesta u vlasti RH bezočno zloporabljaju da bi se zataškao najobičniji politički kriminal. Nešto kao HAVC II.

Primjer akademika Josipa Pečarića zorno dokazuje ovu tešku tvrdnju.

Prije više godina pričao mi je jedan prijatelj da u Hrvatskoj živi neki matematičar, koji je navodno objavio više od 1000 radova, te da mu to nije dosta, pa piše otvorena pisma Ujedinjenim narodima, tražeći pravdu za hrvatske generale. Smatravši to lovačkom pričom, samo sam dometnuo da bih toga gospodina jednom htio upoznati.

Nakon nekog vremena ta mi se želja ispunila, pa sam upoznao i sprijateljio se s tim Hrvatom prema kome je dragi Bog bio posebno velikodušan i koji je sve te talente izvrsno iskoristio, na korist domovini i svoju slavu.Iako u mojemu neposrednome okruženju nimalo ne oskudijevam visokointeligentnim ljudima, nekog drugog s tako britkim razumom još nisam sreo.
Moram priznati da je moj život od tada dobio novu kvalitetu. Kao da “Vatreni” igraju i pobjeđuju svaki drugi-treći dan!
Nakon nekog vremena akademik Pečarić dao mi je na moju zamolbu popis svojih radova, koji je po obujmu nalik jednoj disertaciji, koji sam ja proslijedio u bazu podataka researchgate. Ova baza podataka automatski aktualizira popis radova i trenutačno vodi akademika Pečarića s ukupno 1731 znanstvena rad ( https://www.researchgate.net/profile/Josip_Pecaric), što je skoro dvostruko više od onih tričavih tisuću. Kao jedno manje sveučilište. U protekle dvije godine utrošio sam dosta vremena tražeći druge znanstvenike sa sličnim opusom, ali dosad bez uspjeha, što se meni vrlo rijetko događa. Stoga s priličnom sigurnošću mogu tvrditi da je Josip Pečarić u najmanju ruku trenutačno jedan od nekoliko najplodnijih znanstvenika u svijetu.

Ako to nije razlog za opći ponos i radost, onda ja ne znadem što bi moglo biti!?

Zbilja je, na zalost, potpuno drukčija.

U vrijeme dok se Vas četvero verbalno zauzimate za znanost i obrazovanje, a istodobno rijeka akademski obrazovanih Hrvata napušta Hrvatsku, politička vlast, kojemu ste Vi u najmanju ruku formalno na čelu, nesmiljeno diskriminira jednog od najvećih znanstvenika u Hrvatskoj!

Zar Vi zbilja mislite da to narod ne vidi?

Predmetni projekt, koji je HRZZ najprije odobrila, a onda de facto zaustavila, već sam proučio i došao do zaključka da za takvo postupanje nema objektivnih razloga. Uočene moguće nepravilnosti tako su minorne, da se nakon provjere mogu otkloniti, a da se cjelokupni projekt ne dovede u pitanje!

Da me je DORH pitao za mišljenje, ja bih s lakoćom, možda uz pomoć svojih njemačkih prijatelja, dokazao da je posrijedi protuzakonito postupanje HRZZ-a. To me naravno dovodi u sumnju da je 37 znanstvenika u projektu kažnjeno zato što ih vodi akademik Pečarić.

Vi ćete se sigurno zapitati zašto ja svoja saznanja nisam proslijedio DORH-u. To bi bilo čisto gubljenje vremena, jer je moje prijave (npr. zbog govora mržnje) DORH već brzopotezno bio odbacio. Za njih sam očigledno još uvijek samo neprijateljska emigracija.

Vi ste odgovarajuće predstavke dobili od akademika Pečarića u njegovoj epskoj duljini i širini, pa usprkos tome niste reagirali.

Vaša je dužnost bila pokrenuti odgovarajuće mehanizme (inspekcijski nadzor, nadzor Državne revizije, istraga DORH-a) prema HRZZ.

Zašto to niste učinili? Zašto gazite Ustav na koji ste prisegli?

Jeste li se ikad pokušali staviti u kožu zanstvenih novaka, koji su u napredovanju usko vezani zu predmetni projekt, pa se moraju bojati da toliko željeni doktorat nikad neće dostići?

Ili u kožu onih mladih ljudi, koji pakiraju kovčege i Boga mole da se nešto dogodi, pa da ipak ostanu?

Zaključak je vrlo jednostavan: dok velikani poput akademika Josipa Pečarića moraju trpjeti ovakve nepravde i protuzakonito postupanje, nijedan znanstvenik u Hrvatskoj ne može se osjećati sigurnim da on ne će doživjeti istu sudbinu!

Dok dopuštate takve nezakonitosti, vrlo je licemjerno od Vas uzimati u usta riječi poput vladavine prava, europske dimenzije i inkluzivnosti.

Slučaj akademika Pečarića idealan je primjer za onoga tko hoće promjenu na bolje.

U protivnom, prijeti Vam sudbina političara od prije desetak-petnaest godina, o kojima se danas govori kao o veleizdajnicima, srpskima slugama ili kleptomanima.

Toplo se nadam da ćete Vi svojim budućim postupanjem razbiti takve sumnje, iako me jučerašnji izljev skojevskih duhovnih fekalija u Splitu, kojeg ste kolektivno odšutjeli, prilično obeshrabruje.

 

Sa  štovanjem
Dr. Josip Stjepandić

 

 

PRILOG : 

 

———- Forwarded message ———-
From: Josip Pecaric <pecaric@element.hr>
Date: 2017-04-25 19:53 GMT+02:00
Subject: Re: Poslane knjige
To: Ured Predsjednica <ured@predsjednica.hr>, predsjednik@sabor.hr, “predsjednik@vlada.hr” <predsjednik@vlada.hr>, “andrej.plenkovic@vlada.hr” <andrej.plenkovic@vlada.hr>, ministar <ministar@mzos.hr>, sbarisic@phy.hr
Cc: Andrej Dujella <duje@math.hr>, nejednakosti@googlegroups.com, josip.stjepandic@gmail.com

Poštovana gđo Predsjednice RH,

Poštovani g. Predsjedniče Hrvatskog sabora,

Poštovani g. Predsjedniče Hrvatske vlade,

Poštovani g. Ministre znanosti i obrazovanja,

 

S obzirom da, izuzev zahvale Predsjednika Vlade na darovanim knjigama, nisam dobio nikakav odgovor na moj e-mail od 3.4.2017. šaljem vam tekst sa stranica Matematičkog odsjeka PMF-a:

MATEMATIKA JE NAJBOLJE RANGIRANO ZNANSTVENO POLJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU NA TAIWANSKOJ LISTI

19.04.2017.

U medijima se često spominju razne liste na kojima se rangiraju sveučilišta i njihove sastavnice. Najčešće se ističe tzv. Šangajska lista, no na njoj su rangirana samo sveučilišta u cjelini, a ne i pojedine struke. Postoje i druge liste na kojima se rangiraju sveučilišta, ali i pojedina znanstvena područja i polja unutar njih. Rangiranja se najčešće vrše prema scientometrijskim podacima, tj. temeljem znanstvenih radova koje su objavili djelatnici sveučilišta. Pritom se gleda kvaliteta časopisa u kojima su radovi objavljeni te njihova citiranost.  Među takvim listama najčešće se spominju NTU ili Taiwanska lista te lista koju radi US News & World report.

Na zadnjoj NTU listi (za 2016. ,

  http://nturanking.lis.ntu.edu.tw/DataPage/TOP300.aspx?query=Mathematics&y=2016  ) matematičari sa Sveučilišta u Zagrebu zauzeli su 175. mjesto u svijetu, a 64. u Europi, što je najbolji plasman kojeg je bilo koja struka unutar Sveučilišta ostvarila u 2016. Napomenimo da 175. mjesto dijelimo s Edinburghom i Eindhovenom dok su iza nas  sveučilišta u  Montrealu, Oslu, Bordeauxu, Ljubljani, Amsterdamu, Montpellieru, Zaragozi, Madridu (Charles III), Utah, Illinois (Chichago) i mnogi drugi.

Od ostalih kolega sa Sveučilišta Agronomija je 196. na pripadnoj listi. Sveučilište u Zagrebu, u cjelini, nije ušlo među 300 najboljih. Napomenimo da se kod ovog rangiranja broje radovi matematičara sa svih sastavnica Sveučilišta.

Na sličnoj listi koju radi US News & World report,

 https://www.usnews.com/education/best-global-universities/university-of-zagreb-502783 matematika se našla na 153. mjestu u svijetu. Zagrebačko Sveučilište je na 606. mjestu, a od pojedinih struka i opet  se među prvih 300  na pripadnoj listi plasirala agronomija i to  na 142. poziciju.

https://www.math.pmf.unizg.hr/hr/matematika-je-najbolje-rangirano-znanstveno-polje-sveučilišta-u-zagrebu-na-taiwanskoj-listi

Kako se i vi ili u znanosti ili imate pomoćnike koji se bave pitanjima znanosti molim vas da mi odgovorite na dva pitanja:

Mogu vam pomoći malo u promišljanju oko odgovora šaljući vam dio pisma u kome je dana jedna moja zanimljiva prepiska s akademikom Dujellom.

Naslov: Re: AW: AW: ĐIKIĆEV PLAGIJAT
Datum: Sun, 22 Jan 2017 20:53:08 +0100
Šalje: Josip Pečarić <pecaric@element.hr>
Prima: Stjepandic, Josip,

Ivan.Dikic@biochem2.de <Ivan.Dikic@biochem2.de>

CC: andrej.plenkovic@vlada.hr <andrej.plenkovic@vlada.hr>, ministar <ministar@mzos.hr>

 

Dragi imenjače,

 

Napokon da nađem mało vremena da Ti odgovorim sada već na dva Tvoja e-maila (21. 01. 2017. i 22. 01. 2017.).

Zanimljivo mi je bilo čitati Tvoj komentar:

Moraš pripaziti da drug Jovanović ne bi utvrdio da je tvojih skoro 2000 radova zapravo gomila plagijata, koje si prepisao od zečeva traktoraša!»

Kao da si znao za moje dopisivanje s tajnikom mogą razreda u Akademiji akademikom Andrejom Dujellom od nedavno i počasnim doktorom Sveučilišta u Debrecenu. Mi se šalimo na istu temu. Naime, u petak navečer sam mu (…)

Nastavili smo:

JP: Prešao sam i 4000 citata na MathSciNetu!

AD: Svaka Ti čast!

JP: Tko ima najviše kod nas od matematicara (poslije mene)?

AD: Pečarić 4029, Dujella   826, Vondraček  725, Tadić  682, Muić 435, Drmač 341

JP: Inače važan je podatak i koliko autora. Kod mene ih je 1376!

AD: Kod mene je 826 citata od 153 autora. Daleko smo svi od Tebe 🙂

AD: Od dijaspore: Bestvina 1801 (od 774),  Mikelić 1521 (od 1065), Grunbaum 2701 (od 2369)

JP: Možeš se igrati i vidjeti koliko vas iz MO ima ukupno kao ja.

Otud i negativna mišljenja za moj projekt:))

AD: 9! Na onih 5 koje sam već napisao (ja, Vondaček, Tadić, Muić, Drmač), još treba dodati Šikića (279), Adamovića (275), Primca (269) i Marušića-Paloku (259) i to ispadne 4091 🙂

JP: A vjerojatno je slično i s brojem radova?

AD: Po broju radova u MathSciNetu, čini mi se ide (nakon Tebe) nekako ovako: Čerin 149,  Pogany 146, Volenec 119, Dujella 100,  Perić 75

JP: Tu Bogami moraš još puno dodati:)

JP: A Pogany i Perić su na mom projektu:)

AD: Ako maknem penzionere, zbrajat ću do preksutra 🙂

AD: Vrlo ugrubo, čini mi se da mi treba 42 djelatnika sa PMF-MO da te dostignemo po broju radova 🙂 

Dakle pitanja na koje očekujem vaše odgovore su:

  1. Što mislite koliko je moj osobni doprinos činjenici da je matematika tako plasirana?
  2. Dobili stre moje knjige pa vam je jasno da se radi o razlozima i političke naravi. Zar vama kao najvećim predstavicima vlasti u RH to nimalo ne smeta?

Odgovarajući mi na ove upite nadam se da ću dobiti odgovor i na ono o čemu sam vam pisao u prošlom e-mailu.

S poštovanjem,

Prof. dr. sc. Josip Pečarić

Redoviti član HAZU

Dopisni član DANU

3.4.2017. u 13:55, Josip Pečarić je napisao/la:

Poštovana gđo Predsjednice RH,

Poštovani g. Predsjedniče Hrvatskog sabora,

Poštovani g. Predsjedniče Hrvatske vlade,

Poštovani g. Ministru znanosti i obrazovanja,

 

U subotu sam vam poslao moje knjige: “Pišem pisma, odgovora nema! 1. /Navodna Hrvatska naklada za znanost”

i

“Pišem pisma, odgovora nema! 2. / Je li Akademiji važna znanost”

Povod za to je činjenica da je prošlo već deset mjeseci od treće godine Projekta Nejednakosti i primjene HRZZ-a, a da nismo dobili od HRZZ-a ocjenu  rada u drugoj godini.

U prvoj knjizi  na str. 149-157 dan je Popis (Tablica) radova koje smo dali uz Izvješće za drugu godinu rada na Projektu. Dajem vam ga i u prilogu ovog pisma.

Očito nam je njihovim neodgovaranjem skoro dvije godine  onemogućen rad na Projektu koji traje četiri godine. Sredstva smo dobili za prvu godinu, a za drugu su nam dali pola sredstava, ali su i tu polovinu umanjili za sredstva za koju su tražili povrat. A tražili su povrat, kako možete i vidjeti u prvoj knjizi za nešto što su nama odobrili i što smo uradili.

Mislim, da vi možete naći normalne recenzente koji lako mogu shvatiti kako u HRZZ-u ne znaju ili ne žele ocijeniti project Nejednakosti i primjene na  način kako to dolikuje nekoj znanstvenoj ustanovi.

Mnogi u RH i van nje misle da se radi o političkoj odmazdi zbog mog publicističkog I državotvornog djelovanja.

Tako dr. sc. Josip Stjepandić piše (Hrvatski tjednik, 30. ožujka 2017.) :

“Drugi, drastičan primjer, jest akademika Josipa Pečarića,  kojeg je kukulele vlast rezala gdje je stigla. Najprije su mu uzeli projekt, onda otpustili kćer (tzv. “kolateralna žrtva” po M. Tuđmanu), da bi mu aktualna vlast ukinula subvenciju za znanstvene časopise, iako njih 3 spadaju među 6 najboljih časopisa u Hrvatskoj. Budući da su o ovome slučaju već napisane knjige, očekivalo se da će ministar Barišić odmah po preuzimanju dužnosti pozvati Državnu reviziju i DORH da malo promotre Hrvatsku zakladu za znanost. Dosad za to na žalost nema nikakvih naznaka.”

I doista druga knjiga pokazuje da je to otišlo toliko daleko da je u Hrvatskom saboru, na raspravi o radu Akademije, Glavni tajnik Akademije govorio o Peticiji ZDS, spominjući u svom napadu kao glavne argumente gdje se tko rodio ili stekao neku diploma, a da to nije zasmetalo niti jednom zastupniku u Saboru

A Peticija je pisana kao potpora Marku Perkoviću Thompsonu i njegovoj “Bojni Čavoglave”, koja počinje sa ZDS!

A i najnovija istraživanja pokazuju da je unatoč višegodišnjem medijskom linču većina naroda podržava HOS-ov pozdrav ZDS, bolje reći podržava činjenicu da ova država postoji zahvaljujući Domovinskom ratu.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/bravo-hrvatska-za-dom-spremni-pozdrav-podrzava-vise-od-50-posto-hrvata-1013884/

Doista je nevjerojatno da se itko kažnjava zbog mog publicističkog i državotvornog rada, a kažnjavanje 36 znanstvenika koji su moji suradnici je strašno! To ide toliko daleko da im se ne odobrava ni novi project pozivanjem da su članovi mog projekta, dakle projekta kojega deset mjeseci od kako smo u njegovoj trećoj godini nisu ocijenili- A za rad u drugoj nisu dali sredstva ni za drugu polovinu druge godine, uz oduzimanje dijela za prvu godinu uz obrazloženje koje je doista nešto što bi trebali promatrati u bolnici  u Vrapču.

Zato vam predlažem da na osnovu popisa radova koji imate natjerate HRZZ da nadoknadi sredstva koja smo odradili i tako omogući nastavak rada u četvrtoj godini onima koji su spremni uopće raditi na projektu jedne takve ustanove kao što je HRZZ. Mi stariji istraživači to ne želimo, ali mlađi moraju zbog svog napredovanja.

Također, očekujem da će te po završetku tog projekta osigurati da se HRZZ ne sveti i dalje suradnicima na ovom projektu kada se budu ponovo natjecali. Mlađi suradnici itekako moraju imati potporu u RH u svom znanstvenom radu, a po novom zakonu su uvjeti za njihovo napredovanje još veći nego do sada,

Izgleda da je sretna okolnost što je od mojih 220 suradnika, samo nešto više od 40 u RH, pa su jedino oni mogli biti izloženi ovoj “osveti”!

Zapravo mi je drago primijetiti kako je Predsjednica RH gđa Kolinda Grabar-Kitarović ispravno procijenila spomenute osjećaje naših ljudi pa je nedavmo pozdravila sudionike predstavljanja moje knjige Dnevnik u znaku “Za dom spremni. Time je i potvrdila svoju suverenističku politiku!

Normalno bi bilo da nisu na udaru ni HOS, ni Bojna Čavoglave, ni Hrvatski Državni Sabor, ni hrvatska povijesna zastava, već oni koji napadaju vrijednosti Domovinskog rata i hrvatski jezik jer na njima počiva ova država. Ali takvi se ne napadaju, već suradnici i obitelji onih koji traže da RH bude suverena država – onakva kakvu nam je ostavio njen predsjednik akademik Franjo Tuđman.

Vi u svakom slučaju možete pomoći da se ispravi nepravda kojoj su izloženi moji suradnici!

 

S poštovanjem,

Prof. dr. sc. Josip Pečarić

Redoviti član HAZU

Dopisni član DANU

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)