Brkata JNA podoficirčina Orepić najavila skidanje spomen ploče braniteljima u Jasenovcu

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

Nesposobna brkata JNA podofocirčina iz sekte Most, trenutno ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, podijelio je s javnosti nekoliko svojih inteligentnih zapažanja o domoljublju i povijesti.

Prošlost nije jednoznačna, no nemamo pravo biti nedorečeni kad je u pitanju žrtva! HOS je stranačko obilježje za oružane formacije koje su formirane pod okriljem HSP-a tijekom Domovinskog rata. Poklič “za dom spremni” je u tom vremenu, kao i danas, predstavljao otvoreno koketiranje s dijelom prošlosti koju je obilježila fašizmu priklonjena NDH. Komemoracija u Jasenovcu je izraz poštovanja žrtvama koje su posljedica te i takove NDH. Zato sam uvjerenja da časne žrtve Domovinskog rata trebamo odvojiti i zaštititi od bilo kakve mogućnosti da se dovode u kontekst NDH kao i da se zloupotrebljavaju ispraznim desničarenjem od strane pojedinaca koji nemaju nikakve veze s domoljubljem, a što je učinjeno s pločom u Jasenovcu. Zato, jednostavno rečeno, pokliču “za dom spremni” nije mjesto u Jasenovcu. To je poruka koja nam se ovom gestom dobronamjerno šalje, koju razumijem i poštujem! – poručio je Orepić.

Pa, mora se priznati da je JNA podoficir Orepić daleko dogurao. Iako u javnosti nikada ne izgovara ovako složene rečenice i ne povezuje ovako složene motive, zbog čega je dio javnosti vjerojatno mogao pogrešno steći dojam da je Orepić primitivna, neškolovana, glupa, bahata i polupismena seljačina, odnosno tipični napuhani podoficir ex-JNA koji se prije dva dana spustio s Grmeča, očito se radi o rijetko viđenom intelektualcu i eruditu. Ni nakon nekoliko čitanja nije moguće do kraja zaključiti što nam je ovaj nobelovac iz Mosta poručio. Je li u njegovoj pametnoj glavi problem u pokliču Za dom spremni, natpisu Za dom spremni općenito, natpisu Za dom spremni na oznaci HOS-a, natpisu Za dom spremni na oznaci HOS-a na spomen-ploči, ili je problem samo u natpisu Za dom spremni na oznaci HOS-a na spomen-ploči u Jasenovcu? Ili je možda problem što su HOS-ovci poginuli upravo u Jasenovcu, a ne negdje drugdje?

Sve u svemu, biti će itekako zanimljivo, osim što će biti odvratno, vidjeti kakvo će solomonsko rješenje ovog problema iznaći jugoudbaška i četnička ekipa na čelu s vladom HDZ-Most-SDSS. Jer, samo naivci mogu vjerovati da je olinjala JNA podoficirčina ovo najavila na svoju ruku. Radi se o Plenkovićevom triku kojom se skidanje spomen ploče poginulim braniteljima hoće nalijepiti Mostu, a JNA podoficirčina je to jedva dočekala, inteligentna kakva već jest. Hoće li spomen ploču poginulim HOS-ovcima pomaknuti na mjesto na kojem isti nisu poginuli, hoće li sa ploče ukloniti oznaku pod kojom su poginuli i zbog čega je ista ploča uopće i postavljena, ili će samo izmijeniti oznaku tako da ista bude politički korektna, i da nema nikakve veze s onim što se dogodilo, recimo da umjesto Za dom spremni napišu “Smrt fašizmu”, “Živio drug Tito” ili možda “Živio drug Orepić”.

A osim što će biti zanimljivo, biti će i edukativno, naročito vezano uz domoljublje kojem će nas podučiti Vlaho Orepić koji je sve o domoljublju naučio na podoficirskom tečaju JNA u Bileći.

 

Pero Krčić/Dragovoljac.comhttp://www.dragovoljac.com/Hrvatsko nebo

5 thoughts on “Brkata JNA podoficirčina Orepić najavila skidanje spomen ploče braniteljima u Jasenovcu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)