Vesna Alaburić : Agresija Hrvatske na BiH nije nijednom spomenuta u Haškoj sudnici

Vrijeme:1 min, 46 sec

 

Predmet vođama Herceg-Bosne izaziva posebnu pažnju u Hrvatskoj jer je u prvostupanjskoj presudi tadašnje vodstvo u Zagrebu predvođeno predsjednikom Franjom Tuđmanom označeno predvodnicima zločinačkoga poduhvata kojemu je navodni cilj bio otkidanje dijelova BiH i stvaranje Velike Hrvatske. Odvjetnica Vesna Alaburić komentirala je za Tportal  moguće implikacije koje bi pravomoćna presuda mogla imati na Hrvatsku, kao i mogućnost da Bošnjaci traže odštetu od naše zemlje.

Na kojim ste pretpostavkama temeljili obranu i kojim ste argumentima pokušali oboriti prvostupanjsku presudu?

-Suština je prvostupanjske presude zaključak suda o postojanju zločinačkoga plana ostvarenja dominacije Hrvata nad muslimanskim, bošnjačkim stanovništvom na dijelu teritorija Bosne i Hercegovine, koji je zamišljen kao hrvatska provincija ili neki drugi teritorijalni entitet s većinskim hrvatskim stanovništvom, i to putem etničkoga čišćenja.

Etničko čišćenje je dakle suština ovoga kaznenog postupka, pa je to bila ključna tema naše prezentacije u žalbenoj raspravi. Pokušali smo pokazati i dokazati da u prvoj polovici 1993. nije mijenjana etnička mapa nijedne općine u kojima je bilo vojnih akcija. A to onda znači da zločini u tim općinama nisu bili počinjeni s ciljem etničkoga čišćenja, pa se posljedično osuda ne može temeljiti na obliku kaznene odgovornosti koji se naziva udruženi zločinački pothvat. Vjerujem da smo to uspjeli jasno i uvjerljivo dokazati sudu.

Druga teza Petkovićeve žalbene prezentacije odnosila se na zaključak prvostupanjskoga vijeća da su sredinom 1993. vlasti Herceg-Bosne odlučile intenzivirati primjenu zločinačkoga plana etničkoga čišćenja. Pokušali smo dokazati da je poduzimanje određenih sigurnosnih mjera bilo posljedica kontinuiranih, višemjesečnih ofanzivnih djelovanja Armije BiH i gubitka kontrole HVO-a nad dijelom teritorija te masovnoga dezertiranja muslimanskih vojnika iz HVO-a i prelaska u Armiju BiH, nerijetko s kompletnim naoružanjem. HVO je izgubio kontrolu nad dijelom teritorija mostarske regije i zbog izdaje muslimanskih vojnika, kojih je u pojedinim postrojbama bilo i do 50 posto. Sve su to bile okolnosti koje pokazuju da mjere poduzete sredinom 1993. nisu bile posljedica odluke da se intenzivira primjena zločinačkoga plana…….

………..Više na straniciHerceg-Bosna

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/04/23/vesna-alaburic-agresija-hrvatske-na-bih-nije-nijednom-spomenuta-u-haskoj-sudnici/

 

M.M./ HrSvijet net/ http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/HercegBosna -Hrvatskonebo

One thought on “Vesna Alaburić : Agresija Hrvatske na BiH nije nijednom spomenuta u Haškoj sudnici

  1. Rusi otkinuli dio Ukrajine (Krim) i prisvojili sebi, a nikom se zbog toga ne sudi. Kako bi se reklo, pojeo vuk magare. U BiH se nameće sljedeće pitanje: svi znamo da je to zemlja višenacionalno ne-uređena. Tko je, dakle, taj da može bilo kojem narodu uskratiti mogućnost i na samoopredjeljenje i iz kojeg razloga? Mi znamo da Herceg Bosna nije osnovana s namjerom odcijepljenja, ali da je tako i bilo, bilo bi legitimno – pogotovo ako se uzme u obzir sav kaos koji je ratom nastao. Da su “zli” Hercegovci prepustili Srednju Bosnu Bošnjacima, danas se ni jednom od šest Hrvata u Haagu ne bi sudilo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)