HRVATSKI NOGOMETNI KLUB ZRINSKI TUZLA JE OSNOVAN DALEKE 1913. KAO NAJSTARIJI TUZLANSKI NOGOMETNI KLUB

Vrijeme:2 min, 28 sec

U Kraljevini SHS hrvatski domoljubi obnovili su rad kluba. U međuratnom je razdoblju neprekidno bio dijelom športske pozornice grada Tuzle. Ispočetka je Zrinski primao samo hrvatsku mladež, a poslije su primali i igrače drugih nacionalnosti. Do 1928. godine utakmice je igrao na „Pranjića igralištu”. Nalazilo se blizu sadašnje OŠ Albin Herljcvić” u Tuzli. Poslije je HNK Zrinski sagradio vlastito igralište, uz pomoć klupskog predsjednika, trgovca drvom, Kalmana Liske. Novo je igralište imalo tribine i nalazlo se na putu za Solinu kod Brčanske malte, na mjestu gdje je danas tehnički pregled vozila. Sve do izbijanja drugog svjetskog rata to je bio službeni nogometni teren u Tuzli.

Klub je imao uz nogometne i druge sekcije, poput atletske, boksačke, plivačke, skijaške i tamburaške. Njegovao je i društveni život se su svake subote u Hrvatskom domu priređivane čajanke (igranke). O pokladama izvodio se po gradu maskenbal s povorkama sastavljenim od maskiranih osoba.

Završetkom Drugog svjetskog rata prestaje sa radom zbog prisile tadašnjih komunističkih vlasti. Ponovno je oformljen nakon rata u BiH 1997., u trećoj županijskoj ligi TPŽ, Zrinski je bio 5. od 18. klubova.

Nakon nekoliko sezona ugašen je.Nakon osamostaljenja BiH pri Zrinjskom je djelovala i košarkaška sekcija, KK Zrinski koja je igrala u najjačoj ligi u BiH, te muška rukometna sekcija RK Zrinjski koja se natjecala skupa s mjesnim rivalom Slobodom te stolnoteniska sekcija, STK Zrinjski.

Oživljavanje kluba išlo je i uz posredstvo sportskog magazina “BH Tempo 09” pa je Zrinski kasnog proljeća 2011. nastupao pod imenom HNK “Zrinski – BH Tempo 09”. 2011. je klub reorganiziran, ponajvišem zaslugom mladih entuzijasta koji su okupili mnoštvo svojih vršnjaka, također zaljubljenih u nogomet, vođeni razmišljanjem da je bolje baviti se športom, nego vrijeme tratiti na nezdravim mjestima. Glavni inicijator i predsjednik Hrvatskog nogometnog kluba „Zrinski” iz Tuzle je Goran Dragičević. Iste 2011. godine uključio se u natjecanje u 3. županijskoj ligi TŽ  Istok.

Kolovoza 2011. dobili su pokrovitelja NLB Tuzlanska banka Tuzla te su ponijeli ime “Zrinski – NLB Tuzlanska banka Tuzla”.

Od početka natjecateljske sezone u III. NL TŽ Istok 2011/2012. djelovali su u turbulentnim okolnostima. Posljedica je što oni koji su morali materijalno i financijski poduprijeti Zrinskog nisu to učinili, što se odnosi na NS općine Tuzla, ostale županijske i općinske organizacije zadužene za unapređenje športa i društveno političke organizacije. Pošteno, ali neiskusno i mlado klupsko vodstvo prepustili su na milost i nemilost da se sami nose s problemima, gotovo slaveći nad njihovim mukama. Slučaj Zrinskog ponovio se i sa ostalim športskim kolektivima u gradu. Klub su financirali članovi i igrači kluba svojim džeparcem. Jesenji dio lige Zrinski je igrao bez trenera. U zimskoj stanci trenirao ih je dugogodišnji igrač postratnog HNK Zrinski Tuzla Jasminko Tufekčić, što se pozitivno odrazilo na klub, no zbog nezadovoljstva stanjem u kojemu se klub nalazi, ne zbog odnosa u klubu, nego zbog odnosa županijskih organizacija prema klubu, trener je otišao, što se odrazilo na rezultate. Zbog sveukupne loše situacije klub je bio pred ponovnim gašenjem i nastojalo se sezonu dostojno privesti kraju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)