MLADEN PAVKOVIĆ : Gospodine Zuroff, dosta nam je vaših „popovanja“

Vrijeme:2 min, 59 sec

 

 

Na prijedlog Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), kojoj je čelu moja malenkost, Gradska skupština Grada Zagreba dodijelila je ovogodišnju nagradu Grada Zagreba za područje filma i kazališne umjetnosti jednom od najboljih i najcjenjenijih hrvatskih redatelja – Jakovu Sedlaru. No, nije bilo lako ni Sedlaru ni nama, jer čim su saznali da je Odbor za dodjelu nagrade odlučio istaknuti ovog velikog hrvatskog umjetnika za nagradu, odmah su skočile razne udruge i pojedinci vezani uz Tita, partiju i komunizam, a koji zapravo ne vole i nikada nisu voljeli sve što hrvatski diše. Čak je i u vrijeme glasovanja pred zgradu Gradske skupštine stiglo pet-šest „pomozbog“ aktivista na čelu s nekim čudnim glumcem Vilimom Matulom i protestiralo, kako protiv Sedlara, tako i protiv ustaštva u Hrvatskoj! Gdje su oni vidjeli i gdje vide ustaše znaju samo oni. Ali glumci ko glumci (Matula je poznat kao baron Munchauzen!¨) i šećer mogu pretvoriti u sol.

Protiv nagrade Jakovu Sedlaru oglasio se i nitko drugi nego „lovac na naciste“, sve jadniji Efraim Zuroff, kojeg malo tko više i doživljava ozbiljno. Taj kao da je išao u školu Stanimirovića, Pupovca, Teršelić ili Pusića. Teško je nabrojiti sve gluposti koje je tom prigodom rekao, ali, odakle pravo tom i takvom „lovcu“ da kaže:

  • „Otvoreno pozivam da odbacite bilo kakav prijedlog da se nagradi Sedlara, čijem je radu mjesto u kanti za smeće hrvatske povijesti i nije vrijedno odobravanja ni priznanja“ – poručio je Zuroff koji se tako pridružio predstavnicima židovske i srpske nacionalne manjine te antifašistima, koji su kao i on digli svoj glas protiv Sedlarovog „glasnog, upornog i dubokog historijskog revizionizma“.

Inače, ovo nije prvi puta da Zuroff napada Hrvate. Sjećamo se da je tražio smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Ustvrdio je i kako je nedvojbeno da postoje „elementi u hrvatskom društvu koji izražavaju nostalgiju za ustaškim režimom i NDH“. Hvalio je i hvali bivše žalosne predsjednike RH Josipovića i Mesića, a „pljuje“ po predsjednici Kolindi Grabar – Kitarović. Bio je i još je uvijek protiv proglašenja svetim kardinala Alojzija Stepinca, jer, kako je rekao, takav čin „samo bi pomogao onima koji žele iskriviti sliku o 2. svjetskom ratu i holokaustu.“

Taj čovjek ne živi u Hrvatskoj. Još manje zna, a trebao bi znati, što je naša država prošla tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata. Jer da zna onda bi svoju „oštricu“ uperio prema agresorima, Srbiji i Crnoj Gori, ali za njih baš kao i za zločinačku JNA i domaće izdajice uvijek bira riječi i nikada ih tako oštro i glupo nije napadao.

Također se postavlja pitanje: tko Zuroffu dostavlja informacije, koje sliče kao jaje jajetu iz raznih biltena  pupovca i pusića? Što se uopće (lažima) miješa u hrvatsku politiku? Pa, neće valjda on određivati smjer kojim ide naša država, ili pak još gore biti sudac svemu što hrvatski diše! A kakav je to „lovac u mutnome“ najbolje se vidi i po tome što „svako malo“ daje neke intervjue medijima u Republici Srpskoj ili Srbiji, koje ga drže za „heroja“.

Stoga, gospodine Zuroff, ako vam nešto nije jasno –pitajte, barem to nije sramota.

Osim toga, morali bi znati da nacisti i ustaše više ne žive u Hrvatskoj, a da četnika, koji ne odustaju od gesla, „tamo gdje je jedan Srbin je Srbija“, ima kao „mladog graha“ – tamo DALEKO!

S obzirom da je ugledni i cijenjeni hrvatski redatelj ipak i više nego zasluženo dobio nagradu Grada Zagreba unatoč svim vašim (i ne samo vašim) bezobraznim i drskim protivljenjima, uvredama i klevetama, dovoljno govori da nam je dosta vaših „popovanja“!

 

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

 

Hrvatsko nebo