Z . VUKOVIĆ : SRAMOTNA CRVENA PETICIJA

Vrijeme:3 min, 24 sec

 

 

 

„Istraga mađarskog Ureda za obrazovanje otkrila je da nekoliko stranih sveučilišta, uključujući i ono Georga Soroša, krši pravila,“ istakao je mađarski premijer Viktor Orban.

Početkom travnja mađarski je parlament izglasao zakon kojim se onemogućuje dalji rad takvim ustanovama pa i Središnjem europskom sveučilištu (Central European Universitv – CEU) kojeg je osnovao Soroš. Sveučilište nema kampus u SAD, djeluje samo u Budimpešti, a izdaje nezakonito američke diplome pored onih mađarskih. Prema izglasanom zakonu zabranjuje se rad institucijama, čije je sjedište izvan EU, da izdaju diplome bez dogovora s vladom.

Zakon zahtjeva da strani fakulteti imaju otvorene kampuse u matičnoj zemlji što za sada CEU ne ispunjava.

Mađarski premijer Viktor Orban i ranije je prozivao CEU za izdavanje lažnih diploma što Sorošovo sveučilište negira.
Zakonu se protive brojni akademici i nobelovci u Mađarskoj i inozemstvu: oko 900 akademika i 18 nobelovaca, a ne podržavaju ga Washington i Bruxelles.

Tako Mario Vargas Llosa, nobelovac, kaže:

„Izražavam moju potpunu podršku Srednjoeuropskom sveučilištu u ovim teškim uvjetima. Ne čudi me da mađarska vlada prijeti zatvoriti ovu instituciju čija kvaliteta, te prestižni istraživači i nastavnici, čine čast za zemlju.

Prijetnja nad Central Europen University je opasni napad na kulturu za pisce, intelektualce i znanstvenike koji vjeruju u slobodu. Molim prenijeti moju najtopliju solidarnost s predsjednikom i rektorom CEU, Michaelom Ignatieff-eum.“

Odmah su na ulice izašli demonstranti da bi podržali CEU i oblatili Orbana. Bilo ih je oko deset tisuća.

Na CEU studira oko 1300 studenata iz stotinjak zemalja, a Sveučilište ima vrlo visoke kvalifikacije za političke znanosti i međunarodne studije (?) 40. po poretku Quasquareli Symonds (QS) World University Rankings u ožujku 2016..

 


Da bi „spasili“ Soroša, javili se članovi Partije, saborski zastupnici u Hrvatskoj, na čelu s Domagojem Hajdukovićem s potpisima upućenim Andreju Plenkoviću da se CEU preseli u Hrvatsku. Prostor bi osigurala „gradonačelnica“ Mrak, a valjda bi tu bilo i „kvalitetnih profesora“ jer su se potpisali i V. Pusić, M. Pupovac, ali i srednjeeuropski sveučilištarac Orsat Miljanić. Tu je i „umirovljenik“ Hrelja, „zidari“, „mostov esdepeovac“ Tomislav Panenić, ali i onaj…bergh, manjinci osim predstavnika Mađara. Ukupno njih 55. Fali im samo nula u sredini pa da bude ono „s crtom“. Žalosno je da je to 36 % zastupnika Sabora.

Hajduković i bratija traže od predsjednika hrvatske vlade „da upravi ovog Sveučilišta uputi poziv da dođu u Hrvatsku i ponudi im svu potrebnu suradnju. Vjerujemo kako bi jedna visokoobrazovna institucija ovog profila i reputacije bila izuzetan dobitak za našu Domovinu.“

Sad se bar zna tko to hoće Soroša u našoj Domovini. Imali smo ga devedesetih kad je sve činio da oblati Hrvatsku i njen narod uz pomoć ovih koji se sada pozivaju na „našu Domovinu“. Tada su izdavali „Feral Tribune“, osnovali Dokumentu-suočavanje s prošlošću s neuhvatljivom Vesnom Teršelić. Tako bi im bilo lako proturiti reformu obrazovanja i sve što oni pod tim podrazumijevaju: spolni odgoj, omalovažavanje hrvatskog jezika, povijesti i kulture. Znaju li ti potpisnici što je nedavno Soroš pokušao u Makedoniji u kojoj je „dobio nogu“ i gdje su mu Makedonci poručili „Stop Soroš“?!
No nisu upoznati ili ne žele biti upoznati s epilogom.

Obraćajući se parlamentu, mađarski ministar za ljudske potencijale rekao je da institucije koje podržava Soroš nastoje potkopati mađarsku vladu „izbjegavajući demokratska pravila.“ CEU će moći djelovati ako SAD potpišu ugovor s mađarskom vladom tijekom šest mjeseci nakon što zakon stupi na snagu.

 

 

CEU je registriran i akreditiran u SAD-u, ali tamo nema kampus. Da bi mogao djelovati u Budimpešti, mora otvoriti ogranak u matičnoj državi New York-u, te potpisati bilateralni sporazum s američkom vladom. Ostavljen je period do veljače 2018. da se to dogodi.

„Mađarska je suvremena zemlja, podržava znanje u svim slučajevima ali ne odobrava prevare. Nijedan milijarder nije iznad zakona i zato ovo Sveučilište mora raditi po zakonu,“ rekao je Orban.

O tome je u Bruxellu s prvim potpredsjednikom EK Fransom Timmermansom i povjerenikom za obrazovanje Tiborom Navracsom, razgovarao mađarski ministar obrazovanja Laszlo Palkovics.

I ništa nije gotovo. Jer CEU će moći djelovati i dalje, ali zakonski.

A „antife“ su se izjasnile, mašući „crvenom“ peticijom. Još jednom…

 

 Zorica Vuković/Hrvatsko nebo

Odgovori