BEZ HRVATA NEMA BIH : Bošnjačka elita Hrvate tretira kao “remetilački ološ”

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

Možda netko čeka da Hrvati odu i prestanu biti bilo kakav politički faktor? Tada će jednostavno Republika Srpska propasti Srbima, a Federacija Bošnjacima. Ali tada se otvara ono opasno pitanje: Kojim Bošnjacima? Onima oko Komšića i Lagumdžija ili onima oko Izetbegovića? Tada neće biti Hrvata, pa će se Bošnjaci morati okrenuti sebi i vlastitim ideološkim razlikama. Možda će oni koji danas zdušno podržavaju u svom slijepilu obje bošnjačke ideologije shvatiti da Hrvati nisu bili „remetilačka ološ”, nego faktor stabilnosti.

Ljudska povijest je puna ratova koji su uglavnom nastajali zbog  želje jednih da ovladaju drugima ili iz prevelike empatičnosti prema vlastitom narodu, religijskoj zajednici ili kulturi. Intelektualci i političari, takozvana društvena elita, su bili u takvim situacijama uvijek pozvani pronaći put za izmirenje i stvaranje uvjeta za pravedni mir.

………..PIŠE: FRA LUKA MARKOVIĆ

Nažalost prevelika obuzetost svojim i nesposobnost da se sagleda patnje i strepnje drugih bili su često i njima velikom, gotovo nepremostivom preprekom. Nešto o tome nam govori stanje nakon krvavih ratova na prostoru bivše države. Empatičnost samo prema svojem okruženju stvorila je odbojnost prema drugom i drugačijem, pa se često istinom smatra i ono što je daleko od nje.  Kako kaže znanstvenik Fritz Breithaupt, iracionalna empatičnost  samo prema svojem narodu ili vjerskoj zajednici može  voditi u mržnju, pa čak i u terorizam. Mnogi islamski teroristi danas čine zlo uvjereni da rade dobro za svoje, jer na taj način vraćaju dug omraženim neprijateljima. Previše opsjednuti patnjom svog naroda ili vjerske zajednice ne vide negativnost u onome što čine.

Nažalost, povijest nas uči da se smrt i razaranje, koje rat donosi sa sobom, vrlo brzo zaboravljaju. Na drugoj strani mržnja ponesena empatičnošću samo prema vlastitim žrtvama ostaje dugo……………

…………Više na stranici Herceg-Bosna

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/04/19/bez-hrvata-nema-bih-bosnjacka-elita-hrvate-tretira-kao-remetilacki-olos/

 

 

Dnevnik.ba /http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/HercegBosna-Hrvatsko nebo 

 

 

Odgovori