Tomo Medved u Crikvenici: Hrvatski branitelji temelj su hrvatske slobode i neovisnosti

Vrijeme:1 min, 25 sec

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

“Naši branitelji temelj su hrvatske slobode i neovisnosti, te jamac sigurne budućnosti”, istaknuo je ministar Medved prilikom otkrivanja Spomen-obilježja u Parku poginulih branitelja Domovinskog rata na Crikveničkoj obali u gradskoj luci.

Uz gradonačelnika Damira Rukavinu svečanosti su nazočili i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, stožerni brigadir Nedjeljko Jakominić iz Crikvenice, 100-tni invalid Domovinskog rata, pripadnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Dragovoljci Grobnika, UHBDR-e iz Kastva, HDZ-ova saborska zastupnica Majda Burić te mnogobrojni hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i stanovnici Crikvenice i crikveničkog kraja.

Župan Komadina rekao je da je u Rijeci – “gradnjom Mosta hrvatskih branitelja preko Rječine, na Delti, odakle su mnogi riječki branitelji odlazili na ličko bojište, te uređenjem Spomen-sobe u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja, već ranijih godina također odana počast žrtvi branitelja našega kraja, koji su dali svoje živote za slobodu u neovisnoj domovini Hrvatskoj”.

U ime hrvatskih branitelja triju lokalnih jedinica – gradova Crikvenice i Novog Vinodolskog te Vinodolske općine – govorio je predsjednik HVIDR-e Davor Pavičić.

Crikvenički gradonačelnik Rukavina zahvalio je ministru Medvedu što je podržao ideju o podizanju Spomenika hrvatskim braniteljima te naglasio da je upravo u Crikvenici i na crikveničkom području ustrojena domicilna 155. brigada HV-a.
155. brigada Hrvatske vojske ustrojena je u prosincu 1991. godine, a njeni su pripadnici bili s područja bivše općine Crikvenica, te općina Opatija, Senj i Rab. Pod zapovjedništvom Ivana Manestra djelovala je na ličkom ratištu, a u njenom sastavu bilo je oko 3. 800 vojnika, 191 časnik i 193 dočasnika.

Idejno i izvedbeno rješenje za Spomenik braniteljima rad je trojca X.3.M. (Maja Furlan-Zimmermann, Mirela Bošnjak i Mirko Buvinić).

VS/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)